Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, η άτυπη σύνοδος κορυφής που συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν για την Ουκρανία.

Στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο στο Παρίσι, εκτός από τη Γαλλία, το παρών έδωσαν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Δανία, η οποία εκπροσώπησε της χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

1

Η Ευρώπη προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία καθώς η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πυροδότησε φόβους στην Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ αφήνουν στο περιθώριο τον άλλοτε ισχυρό σύμμαχό τους.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και στη Μόσχα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αύριο, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Μέτε Φρεντέρικσεν: «Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη»

«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. «Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.

Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν «άτυπη» και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σταρμερ: Υπαρξιακό ζήτημα για όλη την Ευρώπη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σε δηλώσεις του ότι είναι αναγκαία μια αμερικανική εγγύηση (US backstop) μετά την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία.

Όπως εξήγησε αυτό πρέπει να γίνει γιατί «μια αμερικανική εγγύηση είναι μόνος τρόπος για την αποτραπεί αποτελεσματικά μια νέα επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το διακύβευμα «δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη», αλλά και ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά μας, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι.

Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, είπε, και πρόσθεσε ότι μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη, είπε ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία η Ευρώπη να αναλάβει δράση και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δικής της ασφάλειας, αλλά και ότι θέλει μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα «ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», είπε ο Στάρμερ.

Επισήμανε ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ και να συζητήσει «τα βασικά στοιχεία μιας διαρκούς ειρήνης». Αλλά περιμένει και νέες συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπως και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, για την ήπειρό μας», είπε και τόνισε ότι η Βρετανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Τουσκ: Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Πολωνός ηγέτης τόνισε ότι οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Είπε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Πρόσθεσε ότι δεν ελήφθησαν δεσμευτικές αποφάσεις, επισήμανε όμως ότι ήταν σημαντικό που ευθυγραμμίστηκαν οι απόψεις των συμμάχων. Σε αυτό επέμεινε ιδιαίτερα: ότι οι σύμμαχοι μίλησαν με μία φωνή.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, ο Τουσκ είπε ότι «μπήκαν σε νέο επίπεδο», καθώς οι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι είναι ώρα να γίνουν περισσότερο αυτάρκεις στο ζήτημα της άμυνας.

Κιθ Κέλογκ: Κανείς δεν θα επιβάλει στον Ζελένσκι συμφωνία

Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλουν στο Κίεβο συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η απόφαση των Ουκρανών είναι δική τους», δήλωσε στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. «Ο Ζελένσκι είναι ο εκλεγμένος ηγέτης ενός κυρίαρχου έθνους και αυτές οι αποφάσεις είναι δικές του και κανείς δεν θα τις επιβάλει σε έναν εκλεγμένο ηγέτη ενός κυρίαρχου έθνους», τόνισε ο Κέλογκ που να σημειωθεί ότι είναι πρώην στρατιωτικός.

Ο Κέλογκ αναμένεται στην Ουκρανία την Τετάρτη για τριήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σολτς: Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής άτυπης ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σάντσεθ: Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η άτυπη σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απόρροια των συνομιλιών που έχουν προγραμματίσει για αύριο ΗΠΑ και Ρωσία στη Σαουδική Αραβία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας είναι πράγματα αδιαχώριστα

«Η Ευρώπη θέλει ειρήνη. Μια ειρήνη που διατηρεί τις αρχές στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη. Θα αναφερθώ σε αυτό το θέμα σήμερα στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι αδιαχώριστα», έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε επίσης 

Ισραήλ: Ο Σμότριχ θα ζητήσει να εγκριθεί το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα από το συμβούλιο ασφαλείας 

Λάρισα: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση της σορού του Βασίλη Καλογήρου – Τα ευρύματα

ΗΠΑ: Τραμπ και Μασκ θέλουν τώρα να επαναφέρουν όσους απέλυσαν από τα προγράμματα πυρηνικών όπλων