• Διεθνής πολιτική

    Παραίτηση Μπάιντεν: Το παρασκήνιο και ο αγώνας δρόμου για την αντικατάστασή του

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Με μία ασυνήθιστη για το στυλ του ανάρτηση στο Χ, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την εκστρατεία επανεκλογής του ως προέδρου των ΗΠΑ, ύστερα από μία περίοδο που η γκρίνια στους κύκλους των Δημοκρατικών όλο και εντεινόταν σχετικά με την υγεία του.

    Η ανακούφιση πολλών υποστηρικτών της απόσυρσής του γρήγορα αντικαταστάθηκε από την αγωνία να καλυφθεί όσο πιο άμεσα η θέση του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις άνετα τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

    Οι Δημοκρατικοί πλέον βρίσκονται στο μηδέν και καλούνται να βρουν τον νέο υποψήφιο στον οποίο θα «δεσμευτούν». Μέχρι χθες αυτός ήταν ο Μπάιντεν. Τώρα αυτός αποχωρεί, προτείνει ως αντικαταστάτρια του τη Καμάλα Χάρις, αντιπρόεδρο, όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να δεσμεύει τους αντιπροσώπους των Δημοκρατικών (σ.σ. αυτοί που ψήφισαν πριν λίγο καιρό τον Μπάιντεν να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία) ότι θα ακολουθήσουν τη συμβουλή του προέδρου των ΗΠΑ.

    Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών αρχίζει στις 19 Αυγούστου και οι  Δημοκρατικοί θα μπορούσαν τότε να ανακοινώσουν τις επιλογές τους ή λίγο νωρίτερα.

    Μέχρι πρότινος, οι αξιωματούχοι του κόμματος είχαν στόχο να κλειδώσουν επίσημα την υποψηφιότητα του Μπάιντεν μέχρι και τις 7 Αυγούστου, μία ακόμα ημερομηνία που θα μπορούσε να αποτελέσει «σταθμό» για τα επόμενα βήματα των Δημοκρατικών.

    Οι υποψήφιοι

    Όσο για την Καμάλα Χάρις, ναι μεν πήρε την ευλογία του Μπάιντεν, όμως αυτό δεν την χρίζει αυτόματα αντικαταστάτρια του. Η ίδια ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της υπογραμμίζοντας ότι είναι τιμή γι’ αυτήν να την στηρίζει ο Μπάιντεν, όμως τίποτε δεν έχει κλειδώσει. «Πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα», ανέφερε.

    Πάντως το Δημοκρατικό κόμμα δεν υπολείπεται πολιτικών προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αναμέτρηση με τον σαρωτικό Τραμπ, ο οποίος απέδειξε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, ότι το κόμμα του τον στηρίζει χωρίς διαρροές.

    Μεταξύ των υποψηφίων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία υποψηφιότητα είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιγκιγκ.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έχει ξεχωρίσει σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια εν μέρει λόγω των  δημόσιων διαπληκτισμών του με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ έχει υποστηρίξει σε εθνικό επίπεδο τα δικαιώματα στην άμβλωση, ένα βασικό θέμα στην ατζέντα των Δημοκρατικών.

    Αν βέβαια αυτοί συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα της Χάρις, τότε θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα το τοπίο για το που το πάνε οι Δημοκρατικοί αλλά και για το πλούσιο παρασκήνιο που έλαβε χώρα τα κρίσιμα 24ωρα πριν την απόφαση του Μπάιντεν.

    Κρίσιμοι οι χρηματοδότες

    Όλα τα βλέμματα όπως είναι φυσικό είναι στραμμένα στα χρήματα που έχουν μαζευτεί τους προηγούμενους μήνες από χρηματοδότες του κόμματος, οι οποίοι στήριξαν τον Μπάιντεν.

    «Σε περίπτωση που η Χάρις διαδεχθεί τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών θα διατηρούσε πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια της επιτροπής και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την προεδρική της υποψηφιότητα», δήλωσε στη WSJ η Σάνα Πόρτς, ανώτερη νομική σύμβουλος του Νομικού Κέντρου Εκστρατείας.

    Τι γίνεται όμως αν μπει κάποιος άλλος σε αυτή τη –σύντομη- κούρσα; Οι δικηγόροι που ασχολούνται με τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας ανέφεραν ότι είναι πιθανό η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών να προχωρήσει σε επιστροφές δωρεών.

    Στο κυνήγι της δωρεάς

    Εκτός από τις γκρίνιες των Δημοκρατικών, το πλήθος των δημοσίων δηλώσεων κατά της υποψηφιότητάς του, ο Μπάιντεν είχε να αντιμετωπίσει τις προηγούμενες ημέρες και απρόθυμους χρηματοδότες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δωρεές στο κόμμα μειώνονταν.

    Αν και δημόσια αντιστεκόταν σθεναρά στα σενάρια παραίτησής του, λίγο πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του την Κυριακή, ο Μπάιντεν ενημέρωσε ανώτερους αξιωματικούς του Λευκού Οίκου ότι το σκεφτόταν εδώ και λίγες ημέρες.

    Η Καμάλα Χάρις, η οποία είχε μία συζήτηση με χρηματοδότες μέσα στο σαββατοκύριακο φέρεται ότι δήλωσε έτοιμη να λάβει το χρίσμα.

    Η ανταπόκριση κάποιων χρηματοδοτών φάνηκε αμέσως μετά την παραίτηση Μπάιντεν.

    «Ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι γύρω από την Καμάλα Χάρις και να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η καλύτερη και πιο κατάλληλη υποψήφια που έχουμε«, έγραψε ο Άλεξ Σόρος στο X την Κυριακή, εκφράζοντας ανοιχτά τη στήριξη τη δική του αλλά και του πατέρα του στη Χάρις.

    Ο στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών Dmitri Mehlhorn, ο οποίος έχει συμβουλεύσει τον μεγάλο δωρητή του Μπάιντεν,  Ρέιντ Χόφμαν, τον συνιδρυτή του Linkedin, ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι η Χάρις είναι «το αμερικανικό όνειρο προσωποποιημένο».

    Και δεν ήταν ο μόνος, καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, ορισμένες πλούσιες γυναίκες χρηματοδότες των Δημοκρατικών φέρεται να συμμετείχαν σε μία κλήση μεταξύ τους για να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα στηρίξουν την Χάρις.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραίτηση Μπάιντεν: Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν τον σεβασμό τους

    ΗΠΑ: Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις το ζεύγος Κλίντον μετά την παραίτηση Μπάιντεν

    ΗΠΑ: Να παραιτηθεί «αμέσως» ο Μπάιντεν ζητεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων



    ΣΧΟΛΙΑ