• Διεθνής πολιτική

    Παραίτηση Μπάιντεν: Αντιδράσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων για την απόφαση

    • NewsRoom
    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν EPA/BONNIE CASH


    Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα των εκλογών, πυροδότησε τις αντιδράσεις  ξένων ηγετών και αξιωματούχων.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανάφερε: «Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Στάρμερ.

    «Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

    ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΣΤΟ Χ:

    «Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου @JoeBiden. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΝΤΜΙΤΡΙ ΠΕΣΚΟΦ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ SHOT:

    «Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολούθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Η προτεραιότητα για εμάς είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΟΝΑΣ ΓΚΑΡ ΣΤΕΡΕ:

    «Σέβομαι την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Η αιτιολόγηση αυτή αξίζει σεβασμό», δήλωσε ο Στέρε στο εθνικό δίκτυο NRK.

    «Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Αμερικής για πολλές δεκαετίες, και ένας πρόεδρος που υλοποίησε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

    ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ ΣΤΟ Χ:

    «Κύριε Πρόεδρε @JoeBiden, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη στη ζωή σας».

    ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡ ΦΙΑΛΑ ΣΤΟ Χ:

    «Είναι αναμφίβολα η απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και σε προσωπικό επίπεδο δύσκολο βήμα, αλλά αυτό του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εύχομαι για τις ΗΠΑ να αναδεχθεί ένας καλός πρόεδρος από την δημοκρατική αναμέτρηση δύο ισχυρών και ίσων υποψηφίων».

    Διαβάστε επίσης: 

    Παραίτηση Μπάιντεν: Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία τον επαινεί ως «έναν μεγάλο πατριώτη»

    Τραμπ για Μπάιντεν: Ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ – Πιο εύκολο να ηττηθεί η Κάμαλα Χάρις

    Κάμαλα Χάρις: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ