ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια κομβική φάση φαίνεται να έχει περάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο να μετρά νίκες, με ανακατάληψη εδαφών σε Χερσώνα και Χάρκοβο, και τη Μόσχα να γνωρίζει σημαντικές απώλειες.
Με τις εξελίξεις να έχουν δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό, μια δήλωση από το Κρεμλίνο είναι ενδεικτική της συνειδητοποίησης της επικρατούσας κατάστασης στην οποία οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει πάνω από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Δεν υπάρχει νέο στρατιωτικό σχέδιο
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως γράφουν οι New York Times, δεν συζητείται τη δεδομένη στιγμή νέο στρατιωτικό σχέδιο στην Ουκρανία. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι η αλλαγή στην έκβαση της σύρραξης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν παραδοθεί, όπως γράφουν διεθνή ΜΜΕ, ενώ μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών έχουν αφήσει τα όπλα τους αντί να πολεμήσουν.
Την ίδια στιγμή, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου υποστήριξε ότι ο στρατός έχει αιχμαλωτίσει τόσους πολλούς Ρώσους στρατιώτες, τις τελευταίες ημέρες, που δεν έχει χώρο να τους στεγάσει. Αναφορές, δε, που προέρχονται από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν ότι έχουν συνολικά σκοτωθεί 53.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Απειλείται ο Πούτιν
Η στρατηγική της Δύσης — παροχή όπλων στην Ουκρανία σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση του πολέμου — λειτουργεί. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Πούτιν απειλείται πραγματικά, εν μέρει επειδή η ζωή για τις ελίτ στη Μόσχα δεν έχει αλλάξει πολύ, παρόλο που μαίνεται ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ουκρανίας αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
«Πολύ λίγα σχετικά με την καθημερινή ζωή φαίνεται να έχουν αλλάξει στη Μόσχα, όπου οι άνθρωποι έχουν τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν σημαντικές αυξήσεις τιμών, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας. Το «GUM», πολυτελές εμπορικό κέντρο δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, είναι γεμάτο από καταναλωτές… και τα εστιατόρια και τα θέατρα διανύουν την περίοδο των παχέων αγελάδων. Οι δρόμοι της Μόσχας εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με πολυτελή αυτοκίνητα όπως Lamborghini και οι Porsche», αναφέρει η Valerie Hopkins των New York Times.
Οι προκλήσεις
Υπήρχε πάντα ο φόβος ότι ο Πούτιν μπορεί να πατήσει το «κόκκινο» κουμπί ενεργοποιώντας το πυρηνικό του οπλοστάσιο αν όλα ήταν μία χαμένη υπόθεση στην Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να δώσει εντολή στα ρωσικά στρατεύματα «να υποχωρήσουν σε πιο αμυντικές γραμμές», υποστηρίζει είπε ο Michael Kofman του CNA στην εφημερίδα « NatSec Daily», ή θα μπορούσε «να προχωρήσει με μια μερική κινητοποίηση και να θεσπίσει πολιτικές για πόλεμο χωρίς τέλος».
Φυσικά, δεν είναι σαφές εάν θα επιλέξει κάποια από αυτές τις επιλογές, κάτι πιο αυστηρό, ή αν θα παραμείνει ως έχει. Ό,τι κι αν κάνει, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ενισχύει τα σενάρια περί αλλαγής εξουσίας – τουλάχιστον προς το παρόν – αν και εκτελούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά πάσα στιγμή. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αντιμετωπίζει και μία ακόμη πρόκληση: δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.
Το ρωσικό αφήγημα
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης. «Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού Kraken της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος βρίσκεται στο τρίτο στάδιο και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού. «Το πρώτο στάδιο στον πόλεμο είχε σκοπό να αποτρέψει τους Ρώσους. Το δεύτερο, να εγκαθιδρύσει μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς στο μέτωπο, να σταθεροποιήσει το μέτωπο, και να δοκιμάσει τις ικανότητες αντοχής τους», πρόσθεσε.
«Το επιτελείο μας εκπόνησε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας – αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκόβου», υπογράμμισε.
Απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών θέλει η Ουκρανία
Ο σκοπός της Ουκρανίας είναι «η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας (που προσαρτήθηκε το 2014), του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός πολέμου που θα έχει διάρκεια, ο Ρέζνικοφ δεν έκανε προβλέψεις, ωστόσο αρκέστηκε να σχολιάσει:
«Θα είναι σαν χιονοστιβάδα, θα αρχίσει να κυλάει, να κυλάει, και θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο μεγάλη… Και θα δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο να σημάνει υποχώρηση».
Διαβάστε επίσης
Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τη νέα ανάφλεξη στον Καύκασο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ