• Διεθνής πολιτική

    Πάπας Φραγκίσκος σε τροχιά σύγκρουσης με Μελόνι: «Αηδιαστικός και αμαρτωλός» ο αποκλεισμός των μεταναστών

    • NewsRoom
    Πάπας Φραγκίσκος

    Πάπας Φραγκίσκος


    Σε τροχιά σύγκρουσης με την επερχόμενη κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να μπει ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος υπερασπίστηκε την Κυριακή τους μετανάστες, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό τους «σκανδαλώδη, αηδιαστικό και αμαρτωλό».

    Ο Πάπας, αναφέρει το Reuters, έκανε τα σχόλιά του καθώς αγιοποίησε έναν επίσκοπο του 19ου αιώνα γνωστό και ως «πατέρα των μεταναστών», αλλά και έναν άνθρωπο του 20ού αιώνα που διακονούσε τους αρρώστους στην Αργεντινή.

    Ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει καταστήσει την υποστήριξη των μεταναστών ως ένα σημαντικό θέμα, απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης των νέων αγίων της Καθολικής Εκκλησίας ενώπιον 50.000 ατόμων που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

    «Ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι σκανδαλώδης. Πράγματι, ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι εγκληματικός. Τους κάνει να πεθαίνουν μπροστά μας», ανέφερε.  «Και έτσι σήμερα η Μεσόγειος είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου», πρόσθεσε. «Ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι αηδιαστικός, είναι αμαρτωλός. Είναι εγκληματικό να μην ανοίγουμε πόρτες σε όσους έχουν ανάγκη», είπε.

    Η Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρει το Reuters, η οποία αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός αργότερα αυτόν τον μήνα, έχει δεσμευτεί να πατάξει τη μετανάστευση και να αυξήσει την αποτροπή στα σύνορα της Ιταλίας. Έχει επίσης υποσχεθεί επιτάχυνση των επαναπατρισμών των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα αλλά και αυστηρότερους κανόνες ασύλου.

    Η Μελόνι, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει ναυτικός αποκλεισμός της βόρειας Αφρικής για να εμποδίσει τους μετανάστες να πλεύσουν μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία αλλά και να ανανεωθούν οι περιορισμοί στα φιλανθρωπικά πλοία διάσωσης.

    Ο Φραγκίσκος, ο οποίος δεν ανέφερε την Ιταλία, είπε ότι ορισμένοι μετανάστες που στέλνονται πίσω στις χώρες της Αφρικής τοποθετούνται σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τους εκμεταλλεύονται και τους αντιμετωπίζουν ως σκλάβους». Στο παρελθόν είχε πει ότι αυτό συνέβη στη Λιβύη.

    Ο Πάπας αναφέρθηκε στους μετανάστες μιλώντας για τον πιο γνωστό από τους δύο νέους αγίους της Καθολικής Εκκλησίας – τον επίσκοπο Giovanni Battista Scalabrini, ο οποίος έζησε μεταξύ 1839 και 1905. Ο Σκαλαμπρίνι ίδρυσε δύο θρησκευτικά τάγματα – ένα ιερέων και ένα μοναχών – για να βοηθήσει Ιταλούς μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική.

    Ο δεύτερος νέος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας είναι ο Artemides Zatti, ο οποίος έζησε μεταξύ 1880 και 1951. Η οικογένειά του έφυγε από τη φτώχεια στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή. Λαϊκό μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Σαλεσίων, εργαζόταν ως νοσοκόμος, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη στους φτωχούς με το ποδήλατό του.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζόρτζια Μελόνι: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερο θάρρος απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις

    Αυστρία: Επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο πρόεδρος Φαν ντερ Μπέλεν σύμφωνα με τα exit polls

    Γαλλία: Χάος από τις απεργίες στα διυλιστήρια – Στρατηγικά αποθέματα αποδεσμεύει η κυβέρνηση

     



    ΣΧΟΛΙΑ