Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Πάπας Φραγκίσκος: Να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των μεταναστών εργατών

Πάπας Φραγκίσκος 

Πάπας Φραγκίσκος 

Στη Σιγκαπούρη, όπου ολοκληρώνει μια μαραθώνια περιοδεία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα από τις αρχές αυτής της πόλης-κράτους να «προστατευθεί η αξιοπρέπεια των μεταναστών εργατών», ενώ το απόγευμα πρόκειται να χοροστατήσει σε λειτουργία στην οποία αναμένονται 50.000 πιστοί.

«Επιθυμώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους φτωχούς, στους ηλικιωμένους (…) και στην προστασία της αξιοπρέπειας των μεταναστών εργατών, οι οποίοι συμβάλλουν πολύ στην οικοδόμηση της κοινωνίας και στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε ένα δίκαιο μισθό», δήλωσε ο Πάπας στη διάρκεια ομιλίας του προς τις αρχές, την κοινωνία των πολιτών και το διπλωματικό σώμα.

Επίλογος της μακράς περιοδείας του στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, την οποία άρχισε από την Ινδονησία, αυτός ο σταθμός 48 ωρών σ’ αυτή την κοσμοπολίτικη πόλη-κράτος των έξι εκατομμυρίων κατοίκων είναι ένας τρόπος για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της Καθολικής Εκκλησίας στην Ασία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Σιγκαπούρη αριθμεί περισσότερους από 300.000 μετανάστες εργάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Μπανγκλαντές, την Ινδία ή την Κίνα και οι οποίοι συμβάλλουν, με ισχνούς μισθούς, στην οικοδόμηση των επιβλητικών ουρανοξυστών της και των υποδομών της.

Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν καταγγείλει τη μεταχείριση των ανθρώπων αυτών από τις αρχές και έχουν ζητήσει να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους ώστε να αποφευχθεί κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

«Χαίρομαι που ο πάπας επέλεξε να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια φιλιππινέζα οικιακή βοηθός που ζήτησε να μην κατονομασθεί, επειδή δεν είχε άδεια από τον εργοδότη της.

«Ακόμα κι αν δεν αυξήσουν το μισθό μου, είμαι εντούτοις χαρούμενη που ξέρω ότι ο ίδιος ο πάπας δίνει μάχη και προσεύχεται για εμάς. Έχει αληθινά τους φτωχούς στην καρδιά του», προσθέτει αυτή η 34χρονη οικιακή βοηθήος, η οποία κερδίζει 600 δολάρια Σιγκαπούρης το μήνα (λίγο λιγότερα από 418 ευρώ), όταν ο μέσος ακαθάριστος μισθός είναι 5.190 δολάρια Σιγκαπούρης (3.614 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το 2023.

Σήμερα το πρωί, ο 87χρονος Χόρχε Μπεργκόλιο επισκέφθηκε το κοινοβούλιο και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ και τον πρωθυπουργό Λόρανς Γουόνγκ.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινωνίας βασισμένης στην «κοινωνική δικαιοσύνη» και στο «κοινό καλό», καλώντας τους ηγέτες «να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες» για να «βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των πολιτών χάρη σε πολιτικές δημόσιας στέγασης, μια ποιοτική εκπαίδευση και ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας».

Η Σιγκαπούρη, κράτος ανεξάρτητο από το 1965, είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία και την τεχνολογία. Η πλειονότητα των κατοίκων αυτού του τροπικού νησιού είναι Κινέζοι, ενώ ζουν επίσης εκεί σημαντικές μειονότητες Μαλαίων, Ινδών και Ευρωπαίων. Οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν περίπου 18% του πληθυσμού, η πλειονότητα του οποίου είναι βουδιστές.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Mητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Χρυσοχοΐδης: «Η Γερμανία πάει κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης – Φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης»

Άντονι Μπλίνκεν: Επισκέπτεται την Πολωνία – Στο επίκεντρο των συζητήσεων η στήριξη στην Ουκρανία