Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών, Νάνσυ Φέζερ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου και  συζήτησαν κρίσιμα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και τη διαχείριση του ασύλου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας την κοινή κατανόηση των σύνθετων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

1

Τόνισε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής, η οποία επωμίζεται την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των πρωτογενών μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία, κυρίως λόγω των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών.

Η κ. Φέζερ σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και τόνισε ότι το μεταναστευτικό συνιστά μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτεί συντονισμένη δράση και συλλογικές λύσεις στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των επιστροφών, η Γερμανίδα υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η διαπίστωση ότι τα ποσοστά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά αν και, όπως είπε, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει αρκετά καλά σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να εμπλέκεται, να παρεμβαίνει στην επιχειρησιακή διαδικασία.

«Αυτό είναι καλό. Υπάρχουν πλέον συμφωνίες με κάποιες τρίτες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, ήταν στην Τυνησία, για παράδειγμα, με ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όλοι δουλεύουμε πάνω σε αυτό, όλοι κάνουμε τη δουλειά μας.

Η Γερμανία έχει επίσης κάνει τα μαθήματά της σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε απλοποιήσει τους νόμους στη Γερμανία, ώστε να μπορούμε να πραγματοποιούμε πιο εύκολα επαναπατρισμούς.

Μπορέσαμε επίσης να επιτύχουμε 1/5 περισσότερες επαναπατρισμούς εκεί φέτος. Πρόκειται όμως για ένα ενιαίο θέμα για το οποίο εργαζόμαστε από κοινού», είπε χαρακτηριστικά η κ. Φέζερ.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εξήρε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της στη Μεσόγειο, τόσο για την αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και για τη λεπτομερή καταγραφή των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ, με στόχο την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Παράλληλα, συζήτησαν διεξοδικά τη σημασία της επιτάχυνσης των επιστροφών μεταναστών σε τρίτες χώρες. Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι οι επιστροφές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση των χωρών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα.

Η συζήτηση επισφράγισε τη δέσμευση Ελλάδας και Γερμανίας να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στο πλαίσιο ενός κοινά συντονισμένου ευρωπαϊκού πλαισίου, δίνοντας έμφαση τόσο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όσο και στην επιτάχυνση των επιστροφών σε τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης 

Παναγιωτόπουλος: Ανοίγει ο «δρόμος» για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο

Ο Ιβάν Σαββίδης, η «μαύρη τρύπα» του Open και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος σε βαρύ ρόλο «Σισύφου»

Παναγιωτόπουλος: Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία αυστηροποίηση σε κάποιους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής