Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεξελέγη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με 401 ψήφους

Alexis HAULOT/EUROPEAN UNION

Alexis HAULOT/EUROPEAN UNION

Ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της επικεφαλής της Κομισιόν, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διαδικασία που γίνεται στο Στρασβούργο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων.

Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει καταστεί δύσκολη, παρά την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις μεγάλες ευρωομάδες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και τη θεωρητική πλειοψηφία που αυτή της παρέχει.

Για να επανεκλεγεί πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επί συνόλου 720 ψηφισάντων ευρωβουλευτών, χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους όταν η συμφωνία κορυφής υπέρ της στην οποία κατέληξαν η ευρωομάδα της – το ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι Renew εξασφαλίζουν συνολικά 400 θέσεις.

Το γεγονός υποδεικνύει ότι δεν μπορούν να διακινδυνευθούν διαρροές. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν ήδη ευρωβουλευτές των ομάδων αυτών έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δε θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της, ενώ η ψηφοφορία είναι μυστική

Δείτε live:

Ταυτόχρονα δεν αναμένεται να λάβει η υποψηφιότητά της υποστήριξη από τη Μελόνι. Δεν είναι τυχαία η αποχή της Ιταλίδας Πρωθυπουργού από το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά την ώρα της ψηφοφορίας για την υποψηφιότητα Προέδρου στην Κομισιόν.

Υπ΄αυτές τις συνθήκες τυχόν αποχή ευρωβουελευτών από την ψηφοφορία φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ευνοικά για την φον ντερ Λάιεν.

Μη επανεκλογή της πάντως στην Προεδρία της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα ισοδυναμούσε με ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο της οποίας φέτος οι ακροδεξιές ομάδες ενισχύθηκαν.

Παρά τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει αποδυθεί, γεγονός είναι ότι πληθαίνουν τελευταία οι φωνές ενταντίον της.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι στον Guardian φιλοξενείται άρθρο του καθηγητή Δικαίου της ΕΕ, Αλμπέρτο Αλεμάνο, υπό τον τίτλο: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Δεν της αξίζει δεύτερη θητεία».

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για Covid και η απάντηση της Κομισιόν

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστήριου σε σχέση με τη διαχείριση των εμβολίων της covid 19, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων» και δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς. Παράλληλα, θεωρεί ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων περιέχει παρατυπίες.

Η Επιτροπή έχει προθεσμία δύο μηνών και δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

H Κομισιόν, ανταπαντώντας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι γενικά παρείχε «την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας».

Στις περιπτώσεις που εξετάζει το Δικαστήριο της ΕΕ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία» μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων.

Ψηφίζουν Φον ντερ Λάιεν οι «Πράσινοι»

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ψηφοφορία την Πέμπτη, ανέφερε στο Twitter η Ομάδα των Πρασίνων/EFA, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters πηγές από την ομάδα.

«Η Ομάδα των Πρασίνων/ΕΕΣ αποφάσισε επίσημα να υποστηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ», ανέφερε η ομάδα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

 

Η απόφαση της 53μελούς ομάδας βουλευτών των Πρασίνων, που ελήφθη με ψηφοφορία σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ενισχύει τις πιθανότητες της φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια ως επικεφαλής του πιο ισχυρού θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου στις 16:οο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Οι Σοσιαλιστές στηρίζουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία.

«Έχοντας αναλύσει τις προτάσεις της και μετά από διεξοδικές συζητήσεις, η ομάδα S&D αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ», ανακοίνωσε η ομάδα στον λογαριασμό της στο X.

Εάν ψηφίσουν όλα τα μέλη της ομάδας, αυτό φέρνει την κ. φον ντερ Λάιεν 136 «ναι» πιο κοντά στον στόχο της.

 

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές ψηφίζουν υπέρ της φον ντερ Λάιεν

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, κορυφαίος Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το ημικύκλιο ότι όλοι οι Γάλλοι κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές είχαν την εντολή να ψηφίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία – Ψηφίζει η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Έτοιμοι για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μπαίνουν ξανά οι βουλευτές στην αίθουσα.

Το γεγονός ότι ψήφισαν μόνο 640 ευρωβουλευτές – σε σύνολο 719 – μπορεί να ανησυχήσει ορισμένους στο στρατόπεδο της φον ντερ Λάιεν, καθώς χρειάζονται 361 θετικές ψήφοι.

Υπό -αραιά- χειροκροτήματα μπήκε στην αίθουσα η φον ντερ Λάιεν

Εξελέγη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ψήφισαν 707 Ευρωβουλευτές – 401 ψήφοι υπέρ

Την στήριξαν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, αλλά και το Renew

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω να επανεκλεγεί η φον ντερ Λάιεν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα

Ρωσία: Η πρόταση για “Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση” είναι ένδειξη στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Νάνσι Πελόζι σε Τζο Μπάιντεν: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ»