Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Κληρώνει» σήμερα για την επανεκλογή της στην Προεδρία της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στη σκιά της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, που της απέδωσε ευθύνες ως προς τον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19,  η κραταιά μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Κομισιόν διεκδικεί σήμερα την επανεκλογή της στο αξίωμα για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Έτσι κι αλλιώς όμως η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει καταστεί δύσκολη ,παρά την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις μεγάλες ευρωομάδες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και  τη θεωρητική πλειοψηφία που αυτή της παρέχει.

Για να επανεκλεγεί πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επί συνόλου 720 ψηφισάντων ευρωβουλευτών, χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους όταν η συμφωνία κορυφής υπέρ της στην οποία κατέληξαν η ευρωομάδα της – το ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι Renew εξασφαλίζουν συνολικά 400 θέσεις.

Το γεγονός  υποδεικνύει ότι δεν μπορούν να διακινδυνευθούν διαρροές. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν ήδη ευρωβουλευτές των ομάδων αυτών έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δε θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της , ενώ η ψηφοφορία είναι μυστική

Ταυτόχρονα δεν αναμένεται να λάβει η υποψηφιότητά της υποστήριξη από τη Μελόνι. Δεν είναι τυχαία η αποχή της Ιταλίδας Πρωθυπουργού από το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά την ώρα της ψηφοφορίας για την υποψηφιότητα Προέδρου στην Κομισιόν.

Υπ΄αυτές τις συνθήκες τυχόν αποχή ευρωβουελευτών από την ψηφοφορία φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ευνοικά για την φον ντερ Λάιεν.

Μη επανεκλογή της πάντως στην Προεδρία της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα ισοδυναμούσε με ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της ΕΕ , το Ευρωκοινοβούλιο της οποίας φέτος οι ακροδεξιές ομάδες ενισχύθηκαν.

Παρά τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει αποδυθεί , γεγονός είναι ότι πληθαίνουν τελευταία οι φωνές ενταντίον της.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι στον  Guardian φιλοξενείται άρθρο του καθηγητή Δικαίου της ΕΕ, Αλμπέρτο Αλεμάνο, υπό τον τίτλο: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Δεν της αξίζει δεύτερη θητεία».

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για Covid και η απάντηση της Κομισιόν

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστήριου σε  σχέση με τη διαχείριση των εμβολίων της covid 19, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων» και δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς. Παράλληλα, θεωρεί ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων περιέχει παρατυπίες.

Η Επιτροπή έχει προθεσμία δύο μηνών και δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

H Κομισιόν, ανταπαντώντας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι γενικά παρείχε «την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας».

Στις περιπτώσεις που εξετάζει το Δικαστήριο της ΕΕ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία» μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν θέσεις ηγεσίας – Γνωρίζουν τι τους περιμένει;

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αγώνας δρόμου για την επανεκλογή της – Επανέρχεται ως εφεδρία η υποψηφιότητα Μητσοτάκη;

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας