«H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη και ανέφερε ότι τα κράτη μέλη καλούνται να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά 15%.

1

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη της ενότητας και της αποφυγής του κατακερματισμού.

Ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης, που αυτήν τη στιγμή είναι εθελοντικός, θα μπορούσε να γίνει δεσμευτικός με νόμο, εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Η πρόταση αφορά στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου κατά το διάστημα 2016-2021.

Οικονομία στη θέρμανση

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα», η Επιτροπή συνέστησε μέτρα που περιλαμβάνουν όρια στη θερμοκρασία για τη θέρμανση και τη ψύξη, τη μετάβαση σε άλλα καύσιμα καθώς και τη δημιουργία κινήτρων προς τις βιομηχανίες για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Οι περικοπές των ρωσικών αποστολών έχουν ήδη επηρεάσει 12 κράτη μέλη και ώθησαν τη Γερμανία να σημάνει συναγερμό  για κίνδυνο έλλειψης αερίου στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον περασμένο μήνα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη ότι ότι εάν ένα τμήμα του αγωγού που εμπλέκεται σε κυρώσεις δεν επιστραφεί στη Ρωσία, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της χωρητικότητας από την επόμενη εβδομάδα, καθώς σε ένα άλλο τμήμα του αγωγού πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης.

Η Ευρώπη επεξεργάζεται σχέδια για το χειρότερο σενάριο, της πλήρους παύσης της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. να έχει απώλειες ακόμα και κατά 1,5% εάν ο χειμώνας είναι «βαρύς».

Στο σενάριο ενός ήπιου χειμώνα, μια διακοπή  μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ μεταξύ 0,6% και 1%.

Χρονοδιάγραμμα και αντιδράσεις

Το σχέδιο αυτό επιτρέπει στη Κομισιόν να καταστήσει υποχρεωτικό τον στόχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίσει σημαντικό κίνδυνο ελλείψεων.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή, να λάβει την στήριξη όλων των κρατών μελών και στη συνέχεια να εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας, τα κράτη της Ε.Ε πρέπει να εξασφαλίσουν απόθεμα στους αποθηκευτικούς τους χώρους κατά 80% μέχρι τον Νοέμβριο, με τη μέχρι τώρα εξοικονόμηση να βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 65%.

Ο σχεδιασμός της Κομισιόν ήδη έχει συναντήσει αντιστάσεις από κάποιες χώρες που κρίνουν ότι τα δικά τους σχέδια ασφαλείας αρκούν για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Πολωνία, η οποία έχει εξοικονομήσει στις αποθήκες της το 98% της χωρητικότητας. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, όπως η Ουγγαρία, που τα αποθέματά της δεν ξεπερνούν το 47% της χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν, μια περικοπή της τάξης του 15% θα εξοικονομήσει περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την περίοδο από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο.

Οι προειδοποιήσεις από την Ρωσία και δια στόματος του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ροές θα είναι μειωμένες, λόγω νέων εργασιών συντήρησης χαρακτηρίστηκαν ως «προσχήματα», από τους ευρωπαίους πολιτικούς.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της Ευρώπης

Το σχέδιο της Κομισιόν βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Simone Tagliapietra, αναλυτή στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει τώρα να υιοθετήσουν τους προτεινόμενους στόχους μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου και να καταβάλουν ολοκληρωμένες προσπάθειες για να μειώσουν τη ζήτηση όπου είναι δυνατόν», επισήμανε. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ζητήσουν από τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο και πρέπει να έχουν το θάρρος να πουν στους πολίτες τους ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της», συμπλήρωσε

Το προτεινόμενο μέτρο θα χρειαστεί έγκριση από τα κράτη μέλη, την οποία η Κομισιόν ενδέχεται να ζητήσει την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας.

Μια μεγάλη ομάδα χωρών αντιτίθεται στις υποχρεωτικές περικοπές, υποστηρίζοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης και θα μειώσουν τη ζήτηση ανεξάρτητα από το αν είναι υποχρεωμένες από την ΕΕ, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Διαβάστε επίσης:

Μάριο Ντράγκι: Ζητά από τα κόμματα να ξαναδημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά

Ουκρανία: Αναβολή των πληρωμών εξωτερικού χρέους για 24 μήνες