Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αγώνας δρόμου για την επανεκλογή της – Επανέρχεται ως εφεδρία η υποψηφιότητα Μητσοτάκη;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για την Ε.Ε., η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, καθώς η σχεδόν οριακή πλειοψηφία που εξασφαλίζει η πολιτική συμφωνία των τριών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που στηρίζουν την υποψηφιότητά της, είναι προφανές ότι εντείνει την ανησυχία  για την επανεκλογή της , συνεπικουρία και άλλων παραγόντων: της  μυστικής ψηφοφορίας, του γεγονότος ότι πολλοί από τους ευρωβουλευτές είναι νέοι νομοθέτες, η αποχή της Μελόνι από το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά την ώρα της ψηφοφορίας για την υποψηφιότητα Προέδρου στην Κομισιόν.

Υπ΄αυτή τη συνθήκη, στην ΕΕ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ταυτόχρονα με τις πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο ευρωβουελυτών και δημόσια. Στην πραγματικότητα εναλλακτικό πρόσωπο φαίνεται να μην υπάρχει, όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico είχαν συζητηθεί κατά το παρελθόν τα ονόματα του Κροάτη και του Ελληνα Πρωθυπουργού.

Για να επανεκλεγεί πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημειωτέον προτίμησε να μείνει στις Βρυξέλλες και δεν παραυρέθηκε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον,  επί συνόλου 720 ευρωβουλευτών, χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους όταν η συμφωνία κορυφής υπέρ της στην οποία κατέληξαν η ευρωομάδα της – το ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι Renew εξασφαλίζουν συνολικά 400 θέσεις. Γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν μπορούν να διακινδυνευθούν διαρροές. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν ήδη ευρωβουλευτές των ομάδων αυτών που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δε θα υποστηρίξουν  την υποψηφιότητά της .

Μη επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν θα ισοδυναμούσε με ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της ΕΕ , το Ευρωκοινοβούλιο της οποίας φέτος οι ακροδεξιές ομάδες ενισχύθηκαν.

Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντικατοπτρίζει την σταθερότητα και η αποτυχία να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν θα διακινδύνευε να οδηγήσει σε μία Ευρώπη με «πολλή αστάθεια» .

Ούτε τυχαία είνια η επισήμανσή του πως ενδεχόμενη αποτυχία επαεκλογής της ισοδυναμεί με …δώρο στον Όρμπαν. «Ας μην κάνουμε αυτό το δώρο στον Βίκτορ Όρμπαν», σημείωσε εμφατικά.

Υπάρχει εφεδρικό σχέδιο;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, «δεν υπάρχει εφεδρικό σχέδιο. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων – και ο φόβος του πολιτικού χάους – βοηθούν την φον φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο , «εάν δεν φτάσει τον μαγικό αριθμό των 361, έστω και με μία μόνο ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ένα μήνα για να συζητήσει και να καταλήξει σε άλλον υποψήφιο, ένα αποτέλεσμα που θα ήταν άνευ προηγουμένου και θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση.

Κανένας άλλος προφανής υποψήφιος δεν θα μπορούσε να περάσει τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Καλή τύχη να περάσει ο Πλένκοβιτς ή ο Μητσοτάκης μέσω αυτής της ψηφοφορίας», είπε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, δείχνοντας τον Κροάτη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, τα ονόματα των οποίων κυκλοφόρησαν ως εναλλακτικές στη φον ντερ Λάιεν πριν από τις εκλογές στην ΕΕ.

Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ταραχώδης προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και μια πιθανή αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία τον Νοέμβριο βοήθησαν τη von der Leyen να λάβει την υποστήριξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τον περασμένο μήνα.»

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «μερικοί άνθρωποι δεν θα την ψηφίσουν ποτέ γιατί δεν θέλουν να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μπαρόζο, ο οποίος είναι επίσης από το ΕΛΚ, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Διαβάστε επίσης:

Βέμπερ: «H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντικατοπτρίζει την σταθερότητα – Εάν αποτύχει η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αστάθεια»

Μαργαρίτης Σχοινάς (Διάλογοι της Νισύρου) : Τι θα γίνει αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η Φον ντε Λάιεν και τι αν εκλεγεί ο Τραμπ

Βέμπερ σε Μητσοτάκη: «Επανέφερες την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης»