Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ουγγαρία: Ο ΥΠΕΞ Σιγιάρτο στη Ρωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο της Gazprom

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο έφτασε σήμερα στη Ρωσία για να συζητήσει για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Βουδαπέστης με τον πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, μια επίσκεψη που ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

«Χωρίς το ρωσικό αέριο, η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας δεν μπορεί να είναι εγγυημένη. Αυτό δεν είναι θέμα ιδεολογίας αλλά φυσικής και μαθηματικών», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας με ανάρτησή του στο Facebook.

«Χρειάζεται θάρρος στην Ευρώπη σήμερα για να το πεις αυτό, αλλά η Ουγγαρία είναι ικανοποιημένη από τη ρωσική ενεργειακή συνεργασία», πρόσθεσε σε μήνυμα που συνοδεύει με μια φωτογραφία η οποία τον δείχνει στην Αγία Πετρούπολη, με τον πρόεδρο του ρωσικού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ.

 

Η ηπειρωτική αυτή χώρα της κεντρικής Ευρώπης, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι περισσότερες παραδόσεις φθίνουν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream και της προέκτασής του, του Balkan Stream, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, προς τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Οι υπόλοιπες προέρχονται από έναν αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει την Ουκρανία. Ωστόσο το Κίεβο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην ανανεώσει το συμβόλαιο διαμετακόμισης που το συνδέει έως την 31 η Δεκεμβρίου με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία μπλοκάρει εξάλλου τις παραδόσεις του ομίλου Loukoïl, που προμηθεύει μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ντρούζμπα το «ένα τρίτο των ουγγρικών εισαγωγών πετρελαίου». Μια απαράδεκτη «απόφαση», την οποία κατήγγειλε με δριμύτητα φέτος το καλοκαίρι η Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία, η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που παρέμεινε στενός σύμμαχος της Μόσχας παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικρίνει συχνά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρεμποδίζοντας παράλληλα τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε οργή με τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα χωρίς να διαβουλευτεί με τους εταίρους του, καθώς η Ουγγαρία ασκεί τον τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος παρασημοφορήθηκε στα τέλη του 2021 με το Μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετέβη στη Ρωσία δέκα φορές από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία: Δύο νεκροί και τρεις αγνοούμενοι σε συντριβή ελικοπτέρου στον ποταμό Δούρο

Πυροσβεστική: 24 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα προκάλεσαν οι κεραυνοί

ΥΠΕΝ: Διευκρινήσεις για δύο άρθρα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο