ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα μετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία δεν έχει προσκληθεί.
Η Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επικρίνει έντονα τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Εξάλλου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, προκαλώντας την αντίδραση των εταίρων του.
“Η Ουγγαρία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη σε επίπεδο υπουργού”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο από την Αγία Πετρούπολη όπου συμμετέχει σε οικονομικό φόρουμ.
Η σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία έχει στόχο να συσπειρώσει τη διεθνή στήριξη για τις ειρηνευτικές προτάσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα του.
Η Ρωσία έχει απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή ως χάσιμο χρόνου.
Από την πλευρά της η Ουγγαρία δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ έχει μπλοκάρει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στήριξης του Κιέβου.
Η Βουδαπέστη επικρίνει εδώ και καιρό την Ουκρανία για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.
Παράλληλα και πάρα το γεγονός ότι η δυτική Ευρώπη έχει προσπαθήσει να αποδεσμευθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Ρωσία, βάσει συμβολαίου 15ετούς διάρκειας που υπεγράφη το 2021.
Διαβάστε επίσης:
Πανελλαδική έρευνα RE/MAX: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2023
TotalEnergies: Σε λειτουργία ο φωτοβολταϊκός σταθμός της στην Πελοπόννησο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση