Η Ουγγαρία πρόκειται να εγκαταστήσει ένα σύστημα αεράμυνας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς η απειλή κλιμάκωσης του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας είναι «μεγαλύτερη από ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε την Τρίτη το όριο για ένα πυρηνικό πλήγμα ως απάντηση σε ένα ευρύτερο φάσμα συμβατικών επιθέσεων, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

1

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για πρώτη φορά την Τρίτη, δήλωσε η Μόσχα, μια επίθεση που θεωρείται από τη Ρωσία σημαντική κλιμάκωση.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ειρήνη το συντομότερο δυνατόν, μέσω της διπλωματίας αντί για στρατιωτική λύση», δήλωσε ο Kristof Szalay-Bobrovniczky σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook του αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Ωστόσο, για να προετοιμαστώ για όλα τα ενδεχόμενα, διέταξα να εγκατασταθούν στα βορειοανατολικά τα πρόσφατα αγορασθέντα συστήματα εναέριου ελέγχου και αεράμυνας και οι δυνατότητες που βασίζονται σε αυτά», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Viktor Orban για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η απειλή της κλιμάκωσης του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ», πρόσθεσε. Η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ποια τμήματα του συστήματος αεράμυνας της Ουγγαρίας θα εγκατασταθούν στα βορειοανατολικά. Ο στρατός της Ουγγαρίας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αγόρασε πέρυσι τα γαλλικά συστήματα αεράμυνας Mistral μαζί με άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ.

Το 2020 η Ουγγαρία συμφώνησε να αγοράσει συστήματα αεράμυνας NASAMS από τη νορβηγική Kongsberg και την αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon Technologies. Ο υπουργός δήλωσε ότι ορισμένες μονάδες του ουγγρικού στρατού βρίσκονται επίσης σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Διαβάστε επίσης:

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο για το 2025

Ποια μέτρα χρηματοδοτεί το φορο-μπόνους των 1,8 δις από την φοροδιαφυγή – Τα περιθώρια για νέες παροχές το 2025