ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», τόνισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας για «πολύ υψηλό κόστος» σε περίπτωση «περαιτέρω παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».
«Οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει πολύ υψηλό κόστος, αλλά η Δύση δεν πρέπει να αποτύχει στην αναζήτηση της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ένα «casus belli» από τη Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή τη στιγμή «δεν εκκρεμεί καν τέτοια απόφαση». Επισήμανε ωστόσο ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής συμμάχων είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπεριλαμβανομένης και της θεμελιώδους δυνατότητας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών γύρω από την Ουκρανία «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο καγκελάριος. «Θα ήταν λάθος μια στρατιωτική επίθεση και δεν θέλουμε να συμβεί. Για αυτό και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Αλλά θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των αβάσιμων απαιτήσεων της Ρωσίας και των θεμιτών συμφερόντων ασφάλειας», διευκρίνισε. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν τελικά θα έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσέγγισης της Ουκρανίας πρώτα με την ΕΕ και κατόπιν με το ΝΑΤΟ, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι το γεγονός ότι μια δημοκρατική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ακόμη και οι ΗΠΑ, είναι επί της αρχής ανοιχτές σε διεύρυνση, δε σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο άμεσο μέλλον. «Το θέμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο για ένα ζήτημα που δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα και αυτό το γνωρίζει ο Πούτιν», αλλά θα πρέπει να τονίζεται πάντα στις συνομιλίες μας, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα επιχειρήματα της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προβάλλει την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ως επιχείρημα όταν επικαλείται την «επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ. «Του είπα ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία και ότι οι λαοί της περιοχής θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά και ότι θα ήταν γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει ζήτημα γενοκτονίας στην περιοχή του Ντονμπάς», τόνισε ο καγκελάριος.
Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές του ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία είναι απόλυτα προσηλωμένη στο άρθρο 5 – άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα και με το βλέμμα στην κριτική που ασκείται για την άρνηση των Γερμανών να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία, ότι το Βερολίνο ασκεί και «πρακτική αλληλεγγύη», μέσω π.χ. της παρουσίας στρατιωτών της στα κράτη της Βαλτικής ή μέσω της συνεισφοράς στην επιτήρηση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υποσχέθηκε δε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συμμαχίας επενδύοντας περισσότερο σε εξοπλισμούς.
Ο γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια τάξη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει κανείς να βιαστεί να ξεγράψει την Ευρώπη ως διεθνή παίκτη, κάνοντας λόγο για «ανωτερότητα και την ανθεκτικότητα» της δημοκρατίας στον χρόνο. «Οι χώρες είναι ισχυρότερες όταν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αντί να την καταπατούν», σημείωσε.
Γενική επιστράτευση των ρωσόφωνων στο Ντόνετσκ
Ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, κήρυξε σήμερα «γενική κινητοποίηση», εν μέσω των ανησυχιών περί ρωσικής εισβολής.
«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ανέφεραν ακόμη σήμερα πως βολές του πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας, ενώ βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά. Η ηλεκτροδότηση σε μέρος της περιοχής επίσης διακόπηκε.
Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχει επιδεινωθεί ραγδαία από προχθές Πέμπτη το πρωί, με σφοδρά πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων. Οι αρχές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν πως απομακρύνουν τους αμάχους.
Επιστάτευση και στο Λουχάνσκ
Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ Λεονίντ Πάσετσνικ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση.
Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.
Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 12 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί και άλλες 66 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε μέσω Facebook ότι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον 20 και πλέον οικισμών, ακόμη και με βαρύ πυροβολικό, κάτι απαγορευμένο δυνάμει των συμφωνιών του Μινσκ.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι κατέγραψαν 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντόνετσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη. Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.
Πεντάγωνο: Οι μισοί Ρώσοι στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις μάχης
Πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχει πλέον λάβει θέση επίθεσης, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».
Οι ΗΠΑ, που υπολογίζουν πως οι ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας είναι πάνω από 150.000, παρατηρούν κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Το 40 ως 50%» των στρατευμάτων αυτών «έχει λάβει θέση για επίθεση. Αναπτύσσεται σε σημεία τακτικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών», δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους.
Ο όρος «σημεία τακτικής συγκέντρωσης» αναφέρεται σε περιοχές κοντά στις γραμμές μετώπων όπου πάνε στρατιωτικές μονάδες προτού εξαπολύσουν επίθεση.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει 125 τάγματα του στρατού ξηράς κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έναντι των 60 που βρίσκονται εκεί υπό κανονικές συνθήκες και των 80 που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων και οι εμπρηστικές δηλώσεις φιλορώσων ηγετών και του Κρεμλίνου για την κατάσταση στις ρωσόφωνες περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ εντάσσονται στην «εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας (που βρίσκεται) σε εξέλιξη», επέμεινε ο αξιωματούχος.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Όστιν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον συγκεντρώσει τα στοιχεία «που απαιτούνται για μια επιτυχή εισβολή» στην Ουκρανία.
«Δεν πιστεύω πως μπλοφάρει», τόνισε, σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδόθηκε χθες Παρασκευή. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο Κυριακή.
«Έχει έναν ορισμένο αριθμό επιλογών στη διάθεσή του και θα μπορούσε να επιτεθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο», πρόσθεσε, ενώ βρισκόταν ακόμη στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με αμερικανούς και πολωνούς στρατιωτικούς.
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.
Η Μόσχα, πέρα από την υποστήριξή της στους αυτονομιστές, έχει προσαρτήσει τμήμα της Ουκρανίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.
Διαβάστε επίσης
Όλαφ Σολτς: Ζητά από τη Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης»
Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον καγκελάριο Σολτς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμμετοχή στη διακεκριμένη εκπαιδευτική δράση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Energean: Χρονιά ρεκόρ το 2024 – Στα 1,7 δισ. τα έσοδα
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή