• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: «Στόχος της εισβολής στο Κουρσκ να αποσταθεροποιηθεί η Ρωσία», δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος

    • NewsRoom
    Καταστροφές σε κτήρια μετά την επίθεση των Ουκρανών στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

    Καταστροφές σε κτήρια μετά την επίθεση των Ουκρανών στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ


    Στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης με την εισβολή «χιλιάδων» στρατιωτών στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ είναι να διασκορπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις και να «αποσταθεροποιηθεί» η Ρωσία, δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας.

    «Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τους τα σύνορα και να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια», ανέφερε ο αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Η Ρωσία ανέφερε πως η Ουκρανία έχει εισβάλει στη Ρωσία, στην περιοχή του Κουρσκ, με 1000 στρατιώτες, ωστόσο σύμφωνα με τον αξιωματούχο «υπάρχουν εκεί πολλοί περισσότεροι», κάνοντας λόγο για «χιλιάδες».

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην επιχείρηση μόλις το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η Ουκρανία μέχρι τώρα τηρούσε σιγή ιχθύος σχετικά με αυτή. Η ουκρανική εισβολή σε ρωσικά εδάφη έπιασε στον ύπνο τη Μόσχα, αφήνοντας ανενόχλητους τις  ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην Ουκρανική επικράτεια, καταλαμβάνοντας χωριά στην περιοχή.

    Όπως ανέφερε ο Ζελένσκι στις δηλώσεις του το Σάββατο, στόχος της Ουκρανίας είναι πλέον να μεταφέρει πλέον τον πόλεμο μέσα στην Ρωσία.

    Η αιφνιδιαστική επίθεση αναπτέρωσε το ηθικό της κοινωνία και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε στο AFP ο Ουκρανός.  «Είναι μια πολύ καλή επιχείρηση», που «έπιασε τους Ρώσους στον ύπνο» και «πράγματι ενίσχυσε το ηθικό μας, εκείνου του ουκρανικού στρατού, του Κράτους και της κοινωνίας»,  δήλωσε. «Αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».

    Όπως σημείωσε,  η εισβολή στόχευε αρχικά να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χάρκοβου  και του Ντομπάς  προκειμένου να χαλαρώσει την πίεσή τους στα στρατεύματα του Κιέβου, που είναι λιγότερα σε αριθμό και με ελλείψεις σε εξοπλισμούς.

    Πάντως, η εισβολή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο, παραδέχθηκε ο αξιωματούχος.

    «Καταρχήν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από αυτήν τη ζώνη», ακόμα κι αν «η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά έχει μειωθεί πολύ λίγο», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

    Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα «σταματήσει» τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Κουρσκ, όμως εάν «έπειτα από κάποιο χρόνο δεν καταφέρει να ανακτήσει αυτά τα εδάφη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αξιωματούχος.

    Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία προετοίμαζε μια μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον «κέντρων αποφάσεων» στην Ουκρανία για να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση.

    Υποστήριξε επίσης πως οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν προειδοποιηθεί για την εισβολή. «Δεδομένου ότι δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή» σε αυτήν την επιχείρηση, «οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στην οργάνωσή της», ανέφερε.

    Ο Ουκρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία σέβεται απόλυτα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την εισβολή της στη Ρωσία κι ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσαρτήσει τις ζώνες που είχε αυτή τη στιγμή καταλάβει.

    «Δεν υπάρχει καμία ιδέα προσάρτησης… Ενεργούμε σεβόμενοι απόλυτα τα διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

    «Είναι πολύ σημαντικό η Ουκρανία να μην παραβιάζει καμία συνθήκη, σεβόμαστε αυστηρά το ανθρωπιστικό δίκαιο: Δεν εκτελούμε τους κρατούμενους, δεν βιάζουμε τις γυναίκες, δεν λεηλατούμε», επισήμανε ο αξιωματούχος του ουκρανικού τομέα ασφαλείας.

    «Η Μπούτσα, το Ιρπίν, όλα αυτά δεν έχουν συμβεί και δεν θα συμβούν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποδόθηκαν στα ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις ουκρανικές πόλεις στις αρχές του 2022.

    Στο ερώτημα αν γνωρίζει εάν η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ, κοντά στα σύνορα, είναι μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, εκείνος απάντησε: «Θα δούμε (…). Σίγουρα δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας».

    Διαβάστε επίσης

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Με βορειοκορεατικούς πυραύλους χτύπησε η Ρωσία το Κίεβο

    Ρωσία: Ο Μαχμούτ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα

    Ζελένσκι: Θέλουμε να μετατοπίσουμε τον πόλεμο μέσα στη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ