Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο, αφορμής δοθέντος της συμπλήρωσης των τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον ουκρανικό λαό και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση όπλων και πυρομαχικών» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πόλεμος παραμένει «η πιο κεντρική και επακόλουθη κρίση για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας, διακυβεύεται το πεπρωμένο της Ευρώπης».

1

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, επίσης, νέα εκταμίευση βοήθειας, ύψους 3,5 δις ευρώ, ενώ τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να αναγκάσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση.

«Ο Πούτιν προσπαθεί περισσότερο από ποτέ να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο επί του πεδίου. Στόχος του παραμένει η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Και τότε ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί μετά. Γιατί έχει ήδη ξαναγίνει. Δε διακυβεύεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας. Είναι και το πεπρωμένο της Ευρώπης» είπε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής στο Κίεβο, με αφορμή την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. «Η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και εξοπλισμό με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι κάναμε στο παρελθόν», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας ως πόλεμο κατά «του τρόπου ζωής μας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αυτοδιάθεσης, της δικαιοσύνης» – και δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ο Τρουντό δήλωσε ότι ο Καναδάς θα δεσμεύσει δεκάδες ακόμη οχήματα, συστήματα προσγείωσης μαχητικών αεροσκαφών και εκατομμύρια ακόμη σφαίρες.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε ότι «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια εξωφρενική πράξη που κλονίζει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης».

Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία, που θα δίδει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά σε αντάλλαγμα για προστασία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στο θέμα αυτό που βρισκόταν στο επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσινγκτον.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον ενδιαφέρονται για πρόσβαση των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

«Η ουκρανική και η αμερικανική ομάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά», ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλχα Στεφανίσινα.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί», διαβεβαίωσε.

Η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ

Το θέμα αυτό προκάλεσε εντάσεις με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία να υπογράψει τη οποίο το Κίεβο αρνείτο να κάνει, επικαλούμενο την απουσία εγγυήσεων ασφαλείας από την αμερικανική πλευρά και δυσμενείς οικονομικούς όρους.

Ο Ζελένσκι απέκλεισε ξανά χθες, Κυριακή, να υπογράψει μια συμφωνία, για την οποία θα πρέπει να πληρώνουν «δέκα γενιές Ουκρανών».

Αφού ευθυγραμμίστηκε με τη ρωσική θέση, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία ευθύνεται για την έναρξη του πολέμου, και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα χωρίς ουκρανική ή ευρωπαϊκή συμμετοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η Ουκρανία πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμης σημασίας πρώτες ύλες ως αποπληρωμή για τη βοήθεια, την οποία έχει ήδη λάβει το Κίεβο από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι σημείωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον παρείχε στη χώρα του 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και 31,5 δισεκατομμύρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη, και ότι αυτά χορηγήθηκαν κυρίως υπό τη μορφή δωρεών και ότι δεν θα αναγνωρίσει τη βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν ως δάνειο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αρνηθεί και νωρίτερα αυτόν τον μήνα να υπογράψει αρχικό σχέδιο συμφωνίας, προκαλώντας απογοήτευση στον Λευκό Οίκο. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ωστόσο χθες ότι αναμένουν πως μια συμφωνία θα υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα, ενώ και ο Ζελένσκι γνωστοποίησε επίσης χθες πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το θέμα αυτό.

«Ελπίζουμε οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί ηγέτες να μπορέσουν να υπογράψουν τη συμφωνία στην Ουάσινγκτον το ταχύτερο δυνατό για να δείξουμε τη δέσμευσή μας για τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε επίσης σήμερα η Στεφανίσινα στην ανάρτησή της στο X.

 

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ – Ρωσία: Αύριο η συνέχεια των συζητήσεων για το Ουκρανικό στο Ριάντ

Βρετανία: Ποινή φυλάκισης 10 εβδομάδων «έφαγε» ο βουλευτής που γρονθοκόπησε περαστικό έπειτα από βραδινή έξοδο

Παύλος Μαρινάκης για γερμανικές εκλογές: Πολύ θετική εξέλιξη η νίκη Μερτς