ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της χωρίς να σημειώνει σημαντική πρόοδο, ενώ «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την τύχη των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης.
«Γίνονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στην Ποπάσνα», σχολίασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Facebook ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, γνωστοποιώντας πολλές απώλειες σε υλικό και σε προσωπικό στην ρωσική πλευρά.
«Είναι τρομερό, αλλά προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο βάσει υποκλοπών (τηλεφωνικών επικοινωνιών) καταλαβαίνουμε ότι ένα ολόκληρο τάγμα αρνήθηκε να επιτεθεί επειδή βλέπουν τι συμβαίνει», αποκάλυψε ο ίδιος.
Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι η πιο σημαντική δραστηριοποίηση αυτή την στιγμή των ρωσικών δυνάμεων σημειώνεται στο Ντονμπάς.
«Και, βασικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.
«Το ουκρανικό πυροβολικό αντικρούει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τους για να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς (…), γεγονός το οποίο πλήττει την ικανότητά τους να στείλουν σημαντικές ενισχύσεις στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς», συνέχισε η ίδια πηγή.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν «με επιτυχία» απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν τον ποταμό αυτόν κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, επιφέροντας στα ρωσικά στρατεύματα βαρειές απώλειες.
Η επιχείρηση αυτή δείχνει «την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι Ρώσοι διοικητές για να προελάσουν στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός «δεν έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντική πρόοδο παρά το γεγονός ότι έχει επικεντρώσει εκεί τις δυνάμεις του αφού» εγκατέλειψε την προσπάθεια να επιβληθεί στο Κίεβο.
Στα τέλη Μαρτίου, μερικές εβδομάδες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αποσύρθηκε από την περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλάζοντας «στόχο προτεραιότητας» για να προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού αποκάλυψε σήμερα το πρωί ότι οι Ρώσοι «δεν έχουν σταματήσει την επίθεσή τους στην ανατολική επιχειρησιακή ζώνη. Ο στρατός συνεχίζει τα πυραυλικά πλήγματά του σε βιομηχανικές υποδομές και τα πυρά του σε στόχους αμάχων σε όλη την Ουκρανία».
Το ίδιο το γενικό επιτελείο σε καθημερινή πρωινή ενημέρωσή του ανέφερε ότι στην περιοχή του Ντονέτσκ και της Ταβρίγια, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε «οβίδες, πυροβολικό, εκτοξευτήρες ρουκετών και αεροπορικά μέσα για να καταφέρει ένα μέγιστο ζημιών στον ουκρανικό στρατό», βάζοντας στόχο το προσωπικό, οχυρώσεις και κτίρια».
Δέκα ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν σε ένα 24ωρο γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, σημείωσε.
Προσεχής προσάρτηση;
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών».
«Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από» την προσάρτησή τους, σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, μολονότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.
«Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.
«Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό», αποκάλυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.
«Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών», γνωστοποίησε.
Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.
Ιδιαίτερα τους περίπου χίλιους Ουκρανούς πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους «διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό».
Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στις στοές του εργοστασίου αυτού απομακρύνθηκαν όλοι στα τέλη Απριλίου χάρη σε επιχείρηση που είχε συντονιστεί από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις.
Την ίδια διαπίστωση με τον Ζελένσκι έκανε και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αναφερόμενη σε «διαπραγματεύσεις με τον εχθρό (που) είναι πολύ δύσκολες». «Διαπραγματευόμαστε τώρα (την έξοδο) 38 μαχητών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Προχωράμε βήμα βήμα. (…) Αυτήν την στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις για την απελευθέρωση 500 ως 600 ανθρώπων», πρόσθεσε.
Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διευκρίνισε σήμερα στην καθημερινή πρωινή ανακοίνωσή του ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε «τον αποκλεισμό των μονάδων μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Προχώρησε σε πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας μεγάλου εύρους».
Έκκληση για τη διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης
Ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του Τάγματος Αζόφ, μια από τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ «για την απομάκρυνση των τραυματιών μας και (για να) καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να βοηθήσουν στην έξοδο του συντάγματός μας» από αυτόν τον κλοιό.
«Υπάρχουν σχεδόν 600 τραυματίες στην Αζοφστάλ, οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το στρατιωτικό νοσοκομείο», σημείωσε από το εργοστάσιο. «Θα αντισταθούμε όσο καιρό μπορούμε (…) αν δεν το κάναμε αυτή η ορδή θα πήγαινε πιο μακριά», πρόσθεσε.
Ωστόσο, «δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η δύναμη των παγκόσμιων ηγετών» απέναντι στην αποφασιστικότητα της Μόσχας, αντέδρασε η Βερεστσούκ.
Οι διεθνείς προσπάθειες αποδείχθηκαν άκαρπες μέχρι στιγμής για να σωθούν αυτοί οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, η οποία έχει καταστραφεί στο 90% από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες να χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για να υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας, με την οποία η βοήθεια ανέρχεται «συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Η συνταγή είναι «σαφής», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με αφορμή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Βάνγκελς στη βόρεια Γερμανία: χρειάζεται «κι άλλο από το ίδιο πράγμα», δηλαδή περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο και επίσης «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να απομονώσουμε τη Ρωσία».
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία), στην οποία μετέχουν και οι ομόλογοί τους της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου, συνεχίζεται και σήμερα.
Επίσης σήμερα προβλέπεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του NATO για την Ουκρανία.
Επίσημη σουηδική έκθεση άνοιξε χθες τον δρόμο σε μια ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, πολλαπλασιάζοντας τα θετικά συμπεράσματα που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πριν από τη λήψη σχετικής απόφασης τις προσεχείς ημέρες από την σκανδιναβική χώρα και τη γειτονική της, τη Φινλανδία –δύο χώρες μέλη της ΕΕ που παρέμεναν για δεκαετίες εκτός στρατιωτικών συμμαχιών– προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας.
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η στάση Ερντογάν δεν αλλάζει τη θέση της Τουρκίας στο NATO
Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για τα θύματα από πυρκαγιά σε κτίριο στο Νέο Δελχί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση