Ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προκειμένου να στείλει μαχητικά F-16 στο Κίεβο, λέγοντας πως τα αεροπλάνα θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήττει ρωσικές πυραυλικές μονάδες με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους, δήλωσαν βουλευτές.

Η παρασκηνιακή πολιτική πίεση ασκήθηκε το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια σε συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, και Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και βουλευτές.

1

“Μας είπαν πως θέλουν (F-16) για να καταστείλουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τους να πάνε” πέρα από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου”, δήλωσε ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης που πιλόταρε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη μάχη, χθες Σάββατο το απόγευμα.

Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν απάντησε “όχι” σε ερώτηση αν θα εγκρίνει το αίτημα της Ουκρανίας για F-16.

Τέσσερις αντιπροσωπείες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούν μαζί τον μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ασφάλεια αφότου ξεκίνησε το 1963, καταδεικνύοντας τη σαφή διακομματική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ο Κέλι και άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί που μίλησαν στο Reuters σχετικά με τις συνομιλίες τους με Ουκρανούς αξιωματούχους είπαν πως πιστεύουν πως συγκροτείται στο Κογκρέσο υποστήριξη προκειμένου να παρασχεθούν στην Ουκρανία αεροπλάνα F-16, ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά πολλαπλών ρόλων.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας έχει προσαρμόσει τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-88 HARM προκειμένου να εκτοξεύονται από τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά τους MiG-29. Oι πύραυλοι εστιάζουν σε ηλεκτρονικές μεταδόσεις από ραντάρ μονάδων πυραύλων εδάφους-αέρος.

Οι Ουκρανοί δήλωσαν πως οι πιλότοι τους θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν πιο αποτελεσματικά μονάδες ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και S-400 με AGM-88 αν οι πύραυλοι εκτοξεύονταν χρησιμοποιώντας πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αεροσκαφών F-16, ανέφεραν οι κοινοβουλευτικοί.

“Υποστήριξαν πως χρειάζονται αυτό το αεροπλάνο για την αποστολή καταστολής της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD)”, είπε ο Κέλι. “Πιστεύουν πιθανόν πως μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά βγάζοντας εκτός τους S-400”.

Είπε πως ενώ χρειάζεται εκπαίδευση τουλάχιστον ενός έτους για τον άριστο χειρισμό όλων των δυνατοτήτων των F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να μάθουν να κάνουν έναν “περιορισμένο αριθμό πραγμάτων… μέσα σε μερικούς μήνες”.

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αυξάνεται η υποστήριξη για την προμήθεια στην Ουκρανία προηγμένων μαχητικών με προδιαγραφές ΝΑΤΟ. Η Βρετανία λέει ότι μπορεί να παράσχει εκπαίδευση.

Και οι δύο πλευρές, ωστόσο ήταν διστακτικές στο να χρησιμοποιήσουν τη δική τους αεροπορική δύναμη με σημαντικό τρόπο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δένδιας: Στις Βρυξέλλες αύριο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νετανιάχου: Κατηγόρησε το Ιράν επίθεση για σε δεξαμενόπλοιο – Πλοίο της Eletson που εκμεταλλευόταν ισραηλινός δισεκατομμυριούχος

Κίνα: Οι ΗΠΑ θα υποστούν συνέπειες αν κλιμακώσουν την αντιπαράθεση για το «κατασκοπευτικό μπαλόνι»