• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός την Τρίτη για να φύγουν οι άμαχοι ανακοίνωσε η Μόσχα – Άμεση συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν ζητά το Κίεβο

    • NewsRoom
    Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο τραπέζι κατά την πρώτη συνάντηση στη Λευκορωσία


    Περιεχόμενα

    Συνεχίζεται για 12η ημέρα σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ολοκληρώθηκε με μικρή πρόοδο και ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

    Το Κίεβο πάντως ζητά άμεσες συζητήσεις απευθείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία επιθυμεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλάντιμιρ Πούτιν , επειδή το Κίεβο γνωρίζει ότι ο Πούτιν είναι το πρόσωπο που κάνει κουμάντο στη Μόσχα.

    «Επιθυμούμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ειδικά τώρα», δήλωσε σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή.

    «Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης μιας απευθείας συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα. «Αν ο Πούτιν επίσης δεν φοβάται, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν και ας μιλήσουν».

    Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Μόσχα

    Η Μόσχα ανακοίνωσε εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Τι συμφώνησαν Μόσχα και Κίεβο μετά από 4 ώρες συζητήσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αυτές έρχονταν από το ουκρανικό στρατόπεδο, στη συνάντηση των δύο πλευρών υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπου τις προηγούμενες ημέρες καθίσταντο αδύνατοι, αφού ήδη δύο φορές έχει αποτύχει η κατάπαυση πυρός.

    Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, «υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας (σ.σ. διοικητική μέριμνα για τον εφοδιασμό με τρόφιμα) ανθρωπιστικών διαδρόμων».

    Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

    Μετά από 4 ώρες, και ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων, οι δύο πλευρές φαίνεται να σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν.

    Με βάση της πρώτες πληροφορίες από την πλευρά της Ουκρανίας, υπήρξαν θετικές εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην τήρηση της ασφάλειας των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

    Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής επεσήμανε: Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από αύριο».

    Ό ίδιος επιβεβαίωσε πως δεν επετεύχθη μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

    Oι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν επίσης πως ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

    «Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

    Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο  ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

    Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή του να ανεβαίνει στα ύψη και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

    Την ίδια ώρα, τρόμο προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος της τιμής βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι, που αναμένεται να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

    Οι όροι του Κρεμλίνου για να σταματήσει ο πόλεμος

    Να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ απαιτεί η Ρωσία από την Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

    Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, την ίδια στιγμή, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

    Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πιο σαφής δήλωση από πλευράς Ρωσίας μέχρι στιγμής σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

    Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους, λέγοντας ότι «τους το είχαμε πει ότι όλο αυτό μπορεί να σταματήσει σε μια στιγμή».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ουδετερότητας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της, ώστε να απορρίπτει κάθε σκοπό ένταξης σε οποιοδήποτε “μπλοκ”. Αυτό είναι δυνατό μόνον εάν αλλάξει το Σύνταγμα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν επιδιώκει να διεκδικήσει άλλα εδάφη της Ουκρανίας.

    «Τελειώνουμε πραγματικά με την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την τελειώσουμε. Αλλά το βασικό είναι η Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση της. Πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική δράση τους και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.

    Μάχες στο αεροδρόμιο του Μιλολάιφ και στο Μακάροφ

    Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Μικολάιφ από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ.

    «Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ελέγχουμε τις γέφυρες, μπορείτε να φύγετε με ασφάλεια από το Μικολάιφ (πόλη) και άλλες πόλεις», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία.

    Ωστόσο, Ρωσικά άρματα μάχης επιτέθηκαν εκ νέου στο αεροδρόμιο, όπως  δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

    Παράλληλα, σύμφωνα με ΜΜΕ της Ουκρανίας, υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από βομβαρδισμό στο Μακάροφ κοντά στο Κίεβο, ενώ οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν πέντε άτομα.

    ΟΗΕ: 406 επιβεβαιωμένοι θάνατοι αμάχων

    Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

    Ο προηγούμενος απολογισμός χθες ήταν 364 επιβεβαιωμένοι νεκροί.

    Ουκρανία: Πάνω από 900 κοινότητες χωρίς ρεύμα, υποστηρίζει σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι

    Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    “Οι βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, 1500+ κτίρια κατοικιών”, ανέφερε στο Twitter.

    Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς φυσικό αέριο.

    Μακρόν: Ηθικός και πολιτικός κυνισμός η πρόταση για ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για “ηθικό και πολιτικό κυνισμό” του Ρώσου προέδρου Πούτιν αναφορικά με την πρόταση του να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επί της ουσίας θα υποχρεώνουν πολίτες μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

    “Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά, είναι ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

     

    Στρατιωτικό πλήγμα στο λιμάνι Όλβια στη Μαύρη Θάλασσα

    Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα».

    Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η QTerminals, κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας Qatar Ports Management (Mwani Qatar) και του ομίλου ναυτιλίας και logistics Qatar Navigation (Milaha), απέκτησε την 35ετή παραχώρηση το 2020 για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του λιμανιού.

    Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

    Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

    Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

    «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

    Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

    Εννέα νεκροί από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου Βινίτσια

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό του αεροδρομίου Βινίτσια, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

    «Σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) 15 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων εννέα νεκροί: πέντε άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες», επεσήμαναν στο Telegram, ενώ πρόσθεσαν ότι «οι έρευνες συνεχίζονται» για τον εντοπισμό άλλων πιθανών θυμάτων.

    Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό

    Πριν από λίγο ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» – εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Την επιχείρηση συντονίζει ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.

    Ουκρανία: «Εντελώς ανήθικη» η στάση της Ρωσίας στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων

    Η Ουκρανία κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία

    Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων.

    869 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

    Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας, καθώς η Ουκρανία σφυροκοπείται από ρωσικές δυνάμεις.

    «Εντός ημερών»

    Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρουν την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών».

    «Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (…) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

    Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).

    Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.

    Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων για ανθρωπιστικούς λόγους απέτυχε χθες Κυριακή. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

    Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.

    Ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, αλλά οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

    Στους δύο προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας αντίστοιχα, το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν πρακτικά η συμφωνία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

    Πυρηνική (αν)ασφάλεια

    Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε ότι εννοεί να «επιτύχει τους στόχους του» στην Ουκρανία, «είτε με διαπραγμάτευση είτε με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Ελιζέ.

    Πάντως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως «δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων» και δήλωσε «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των (πυρηνικών) σταθμών», ενώ δέχθηκε να γίνει «διάλογος μεταξύ του ΔΟΑΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλειά τους», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Μετά τον βομβαρδισμό –η Μόσχα τον αρνήθηκε– την 4η Μαρτίου στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νότια), το μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, που προκάλεσε ανησυχία για πυρηνική καταστροφή, ο ΔΟΑΕ ενημερώθηκε από το Κίεβο ότι η διεύθυνση του σταθμού αυτού βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές των ρωσικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μόνο επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη εφικτές, αλλά και αυτές κακής ποιότητας. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του» για την «επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τις ζωτικής σημασίας επικοινωνίες μεταξύ του (ουκρανικού) ρυθμιστικού φορέα και του σταθμού».

    Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδίωκε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στη Χαρκίβ και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα.

    Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης αρνήθηκε εκ νέου ότι ο ρωσικός στρατός «βάζει στο στόχαστρο αμάχους» και επέμεινε ότι «επαφίεται στους Ουκρανούς η ευθύνη να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» κατά τις οποίες η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε Ρώσους στρατιωτικούς για «εσκεμμένους φόνους» και διεμήνυσε ότι «θα τιμωρήσουμε οποιονδήποτε διέπραξε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού στο έδαφός μας».

    Προσφυγική κρίση

    Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

    «Πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν (τα σύνορα) με γειτονικές χώρες μέσα σε δέκα ημέρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι χθες.

    Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, για την οποία «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου».

    Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη, χρηματιστήρια σε νευρική κρίση

    Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.

    Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ…) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

    Η συνεχιζόμενη απογείωση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, πράγμα που επιβεβαίωσε αργότερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον.

    Ωστόσο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως εναντιώνεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο και στον ρωσικό άνθρακα, τονίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν «να διαρκέσουν».

    «Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    «Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα», αλλά «αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

    Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.

    Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ