Νέοι βομβαρδισμοί πυροβολικού στόχευσαν την Πέμπτη την περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου την Ευρώπη, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος των δυνάμεων κατοχής, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου για τους βομβαρδισμούς.

«Οι μαχητές του (Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της κατοχικής διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι σε αυτή την περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

1

Διαβάστε επίσης: Ζαπορίζια: «Ώρα μηδέν» για τον πυρηνικό σταθμό – Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι το συγκρότημα όπου στεγάζεται ο πυρηνικός σταθμός βομβαρδίστηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

Η Energoatom είπε ότι βομβαρδίστηκε πέντε φορές η περιοχή του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου αποθηκεύονται ραδιενεργά υλικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει υπό έλεγχο.

Προειδοποίηση από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας ή κάποιο ατύχημα καθώς ο ρωσικός στρατός – που ελέγχει τον σταθμό στη Ζαπορίζια από τις αρχές Μαρτίου – φέρεται να πραγματοποιεί στρατιωτικές ενέργειες εντός και εκτός του σταθμού, θέτοντάς τον σε κίνδυνο.

Στο θέμα αναφέρθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών των G7 – οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν τη Ρωσία να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τον ατομικό σταθμό. Οι υπουργοί εξωτερικών δήλωσαν ανήσυχοι για τη σοβαρή απειλή που εκπορεύεται από τις πράξεις της Ρωσίας όσον αφορά τις μονάδες ατομικής ενέργειας – και προειδοποιούν για την απειλή ατυχήματος ή περιστατικού, συνέπειες του οποίου «θα είναι αισθητές και πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

Ουκρανικές κυβερνητικές πηγές σχολίασαν στην ΕΡΤ ότι οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις της Ουκρανίας εντός της Κριμαίας είναι απολύτως νόμιμες και από άποψης διεθνούς δικαίου αλλά και από άποψης ουκρανικής νομοθεσίας καθώς η Κριμαία αποτελεί ουκρανικό έδαφος. Οι ίδιοι απέφυγαν να κάνουν σχόλια όσον αφορά το ποιος και με ποιον τρόπο χτύπησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νοβοφεντορόβκα. Υπάρχουν τέσσερα επικρατέστερα σενάρια, τα δύο αφορούν χρήση πυραύλων που έχουν κατασκευαστεί στην Ουκρανία, το ένα σενάριο υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι ΑΤΑΚΑΜΣ – οι οποίοι επίσημα δεν έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία και βεβαίως υπάρχει και το σενάριο της επιχείρησης ειδικών δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού.

Διαβάστε επίσης

G7: Η Ρωσία πρέπει να παραδώσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στους Ουκρανούς