Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο, αναγνωρίζοντας πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

Η προστασία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε το Κρεμλίνο όταν προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

1

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις αναγνώρισε ως αυτόνομες κρατικές οντότητες εξοργίζοντας το Κίεβο.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», κατά το ουκρανικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πλωτές γέφυρες που πόντισαν οι ρωσικές δυνάμεις για να φθάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ. Περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τους ουκρανούς επιτελείς.

Συνομιλίες για απομάκρυνση των πολιορκημένων από το Αζοφστάλ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

«Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ — είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Αφού συμβεί αυτό «θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.

Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο γιγάντιο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.

Η Γερμανία δεν τάσσεται υπέρ της προμήθειας δυτικών μαχητικών στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενόψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7 στο θέρετρο Βάισενχαουζερ Στραντ, στις βόρειες γερμανικές ακτές.

Η κυρία Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και πρόσθεσε πως «πήραμε επίσης καθαρή θέση» ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε «το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ειδικά την «ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να αμύνεται», όμως χωρίς «το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7, ζήτησε προ ημερών να προσφερθούν στη χώρα του προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Σαρλ Μισέλ από τη Χιροσίμα: Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται

Ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο NATO