ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Κίεβο από απόψε έως το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.
“Η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα διαρκέσει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου”, ανέφερε ο δήμαρχος στο Telegram.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο Ντονομπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη συναντώντας σήμερα Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.
Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι “επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς” στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.
Δηλώσεις που πρέπει να ακούγονται με επιφυλάξεις, καθώς το κάθε στρατόπεδο επιδίδεται σε μια εντατική μάχη πληροφόρησης σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ό,τι συμβαίνει στο πεδίο, λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι “επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς” σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να “αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία” στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές “δημοκρατίες”.
Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”.
Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία — μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.
Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα.
Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να “απωθηθεί η επίθεση του εχθρού”, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.
Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.
Στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον δήμο αυτής της πόλης που τελεί υπό πολιορκία. Περίπου 100.000 κάτοικοί της παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Χθες βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, θα διεξαγάγουν “μια ανθρωπιστική επιχείρηση” εκκένωσης “τις αμέσως επόμενες ημέρες” αμάχων από τη Μαριούπολη.
Νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση για τους μεν, Ουκρανοί ήρωες για τους δε: το τάγμα Αζόφ, που έχει ταμπουρωθεί στη Μαριούπολη, βρίσκεται από την πλευρά του επίσης στο κέντρο του πολέμου προπαγάνδας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Ρωσία.
Τα φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης –αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς στο Twitter των ρωσικών πρεσβειών στο Παρίσι ή στο Λονδίνο– βρίθουν μαρτυριών και σχολίων για τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξε το τάγμα Αζόφ, το οποίο παρουσιάζεται ως “φασιστικό” ή ότι αποτελείται από “ναζί”.
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες.
Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 2,2 εκατ. άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα την πολωνική συνοριοφυλακή, σε ένα σύνολο περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων που αναχώρησαν για το εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων 1,8 εκατ. είναι παιδιά.
Απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο δράμα, σε όλη την Ευρώπη, η αλληλεγγύη για την Ουκρανία δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.
Είναι η περίπτωση της μικρής αγγλικής πόλης Ντις, που στέλνει φορτηγά με βοήθεια, ετοιμάζει κρεβάτια για τους πρόσφυγες και έχει συγκεντρώσει χρήματα χάρη σε ένα κοκτέιλ με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, με βότκα και μπλε κουρασάο.
Στο Παρίσι, σε μια λειτουργία για την ειρήνη στην Ουκρανία ένα πλήθος συγκεντρώθηκε χθες στη Σακρέ-Κερ, την εμβληματική βασιλική της Μονμάρτης.
Στη Γερμανία, μια “σιδηροδρομική γέφυρα” δημιουργήθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η επιχείρηση της Deustche Bahn (DB), της γερμανικής εταιρίας σιδηροδρόμων, φέρνει στον νου την “αερογέφυρα” που είχε οργανωθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από τους Δυτικούς προκειμένου να βοηθήσουν την πόλη του Βερολίνου, θύμα ενός σοβιετικού αποκλεισμού.
“Πολλοί Ουκρανοί βιώνουν σήμερα, εδώ και τέσσερις μακρές εβδομάδες πολέμου, αυτό που οι Βερολινέζες και οι Βερολινέζοι βίωσαν την εποχή του αποκλεισμού από τους Σοβιετικούς” το 1948-49, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος ήρθε για να βοηθήσει αυτή την εβδομάδα την αναχώρηση μιας αυτοκινητοπομπής.
Βρεφικές τροφές, προϊόντα υγιεινής, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ιατρικό υλικό, στρώματα, κουβέρτες… τα κοντέινερ γεμίζουν γρήγορα.
Στο οικονομικό μέτωπο, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που έχει σκοπό να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κυρίως με την προμήθεια αμερικανικού αερίου.
Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες βράδυ νόμο που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνων για “ψευδείς πληροφορίες” σχετικά με τη δράση της Μόσχας στο εξωτερικό, ένα ακόμη κατασταλτικό όπλο προκειμένου να ελέγξει την πληροφόρηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή
Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Ελπίδες για αποκλιμάκωση από τη Ρωσία, ενώ οι Ουκρανοί προελαύνουν προς το Κίεβο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»