Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ουκρανία: Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα, λέει ο δήμαρχος της Οκτρίκα

άρματα μάχης εκτοξεύουν θερμοβαρικά βλήματα

Στην καταγγελία πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα προχώρησε ο δήμαρχος της Οκτρίκα στην Ουκρανία.

Ο Πάβλο Κουζμένκο δήλωσε πως «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Η θερμοβαρική βόμβα (АВБПМ)‎,  αποτελεί μια «αεροβόμβα κενού με αυξημένη ισχύ», είναι ένας ισχυρός συμβατικός τύπος βόμβας. Η εκρηκτική της ισχύς αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT, η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από συμβατική βόμβα. Η ακτίνα καταστροφής είναι περίπου 300 μέτρα, η μάζα είναι 7,1 τόνοι.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της Δύσης είχαν προχωρήσει σε προειδοποιήσεις για τη χρήση θερμοβαρικών βλημάτων από τη Ρωσία, σε περίπτωση που τα πράγματα στην ρωσική επίθεση δεν πήγαιναν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Μεταφορά του Προξενείου Μαριούπολης στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί δύο ακόμη Έλληνες ομογενείς στο χωριό Σαρτανά