Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας, όμως είναι απίθανο να καταρρεύσει πλήρως, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

Από τις 22 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και στα κεντρικά δίκτυα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται μπλακάουτ σε πολλές περιοχές.

«Ο στόχος τους είναι να προκαλέσουν μπλακάουτ σε ορισμένες μεγάλες ουκρανικές πόλεις και ο δικός μας στόχος είναι να το αποτρέψουμε», είπε ο Κουντρίτσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, έχει ανακοινώσει ότι από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές οι πέντε από τις έξι μονάδες της, που απώλεσαν το 80% της δυναμικότητάς τους. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και οι άλλες εγκαταστάσεις της DTEK, η οποία καλύπτει τις ανάγκες περίπου του 25% της χώρας, έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από ρωσικούς πυραύλους, δρόνους και βλήματα του πυροβολικού.

Πυραυλικές επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια, αλλά και στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Κάνιφ και του Δνείστερου. Το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία παράγεται από τρία πυρηνικά εργοστάσια, όμως οι θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παίζουν βασικό ρόλο, ιδίως στις περιόδους κορύφωσης της κατανάλωσης.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία τώρα είναι η κατάσταση της παραγωγής, του τμήματος που εξισορροπεί το σύστημα. Η κλίμακα των ζημιών που αναφέρει η DTEK είναι προφανώς υψηλή», παραδέχτηκε ο Κουντρίτσκι. Τόνισε όμως ότι το σύστημα απέχει μακράν από μια κατάρρευση.

«Σίγουρα δεν απέχουμε ένα βήμα από την κατάρρευση. Κατάρρευση σημαίνει το ανεξέλεγκτο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους ή όλου του ενεργειακού συστήματος. Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί, θεωρούμε απίθανο αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Κουντρίτσκι είπε ότι μπορεί να εμφανιστούν «περιορισμένα προβλήματα» σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην πόλη του Χαρκόβου ή στην Οδησσό, στα νότια.

Το ενεργειακό σύστημα της ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ουκρανίας βασιζόταν κατά παράδοση σε τεράστιους σταθμούς παραγωγής, όμως οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς. Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η Ουκρανία κατασκεύαζε εκατοντάδες μικρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε όλη τη χώρα. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», είπε ο Κουντρίτσκι.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική Αστυνομία: Οφθαλμίατρος απέκρυψε εισοδήματα αξίας 161.000€ αγοράζοντας πανάκριβα ρολόγια

Νέα Ιωνία: Ύποπτη τσάντα έξω από τράπεζα – Διακοπή κυκλοφορίας στην Αλέκου Παναγούλη

Υπερταμείο: Επιδόσεις ρεκόρ στο δ’ τρίμηνο και στο σύνολο του 2023