Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στη Μαδρίτη, ότι αποδεσμεύει άλλο 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,16 δισεκ. ευρώ) για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Το ποσό θα αυξήσει την αξία της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στα 2,3 δισεκ. λίρες, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, χαρακτηρίζοντας την αύξηση αυτή σημαντική για τη «νέα φάση» της δυτικής υποστήριξης, που θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να αντεπιτεθεί.

1

«Καθώς ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν καταφέρνει να καταγράψει τα κέρδη που προέβλεπε και ήλπιζε και καθώς η ματαιότητα αυτού του πολέμου γίνεται προφανής σε όλους, οι επιθέσεις του εναντίον του ουκρανικού λαού γίνονται ολοένα πιο βάρβαρες», έκρινε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Τα όπλα, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση» που προσφέρει η Βρετανία «θα μεταμορφώσουν τις άμυνες της Ουκρανίας», υποσχέθηκε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τον ουκρανικό λαό ώστε να φροντίσει ο Πούτιν να αποτύχει» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλαμβάνει «εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», «αεροσκάφη χωρίς πιλότους», «πρωτοποριακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό» και άλλα είδη, «ζωτικής σημασίας για τους ουκρανούς στρατιώτες», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το Λονδίνο βλέπει στο πακέτο αυτό «ένα πρώτο βήμα» που θα επιτρέψει να περάσει από την «άμυνα» σε «επιθετικές επιχειρήσεις» για να ανακτήσει εδάφη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήδη ανάμεσα στους βασικούς προμηθευτές όπλων του Κιέβου, του είχε χορηγήσει 5.000 αντιαρματικούς πυραύλους και έκτοτε αύξησε ακόμα περισσότερο την υποστήριξή του στην Ουκρανία, παρέχοντας εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ: Υπόσχεται να δώσει στην Ουκρανία εξοπλισμό κατά drone και ναρκών