Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

1

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν

Ομιλία σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε πριν λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι «τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και την γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. «Φιλοξενείτε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, 25.000 είναι παιδιά. Σας είμαστε ευγνώμονες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου.

Πυρκαγιές κοντά στο Τσερνόμπιλ – Φόβοι για εξάπλωση ραδιενέργειας

Πολλαπλές πυρκαγιές έχουν αναδυθεί κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπλ, σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η Ουκρανία λέει ότι πιθανότατα προκλήθηκαν από βομβαρδισμό πυροβολικού ή εμπρησμό και «μαίνονται ανεξέλεγκτα» σε περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτό «εγείρει ανησυχίες ότι ο καπνός της ακτινοβολίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί», σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία, με αναφορές από το Ουκρανικό προσωπικό στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να σημειώνουν φρικτές συνθήκες.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση κοντά στο Ντονέτσκ

Η πόλη Αβντίιβκα, πολύ κοντά στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν στόχος μιας ρωσικής επίθεσης χθες βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας πως η Αβντιίβκα υπήρξε «ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό».

Ζελένσκι: Συνομίλησε με τον Πάπα Φραγκίσκο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter: «Μίλησα με Ποντίφικα. Μίλησα στον Παναγιώτατο για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και τον αποκλεισμό των διαδρόμων διάσωσης από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο μεσολαβητικός ρόλος της Αγίας Έδρας στον τερματισμό του ανθρώπινου πόνου θα ήταν ευπρόσδεκτος. Ευχαρίστησα για τις προσευχές για την Ουκρανία και την ειρήνη».

«Κολλημένες» οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Νεότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας δημοσίευσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις ρωσικές απόπειρες να καταλάβουν τη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας έχουν υποστεί μία ακόμη ημέρα περιορισμένης προόδου με τις περισσότερες εξ αυτών να παραμένουν στάσιμες.

Τη ίδια στιγμή, αρκετές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να δέχονται βαριά πυρά από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εσωτερικά εκτοπιστεί συνεπεία της ρωσικής εισβολής,

Οι προσπάθειές για απομάκρυνση αμάχων επικεντρώνονται στην Μαριούπολη

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

Οι Ουκρανοί απέτρεψαν νέα προσπάθεια δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα Ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Πούτιν εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν “είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη”, πράγμα που “απλά δεν είναι αλήθεια”, είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι “λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους”, πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε “ουκρανούς εθνικιστές” πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Ανακατέλαβαν την πόλη την πόλη Μακαρίβ

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν την πόλη Μακαρίβ, μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Στην τελευταία του ενημέρωση για τη σύγκρουση, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

«Χάρη στις ηρωικές ενέργειες των υπερασπιστών μας, η κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη Μακαρίβ, ο εχθρός απορρίφθηκε», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Μπάιντεν: «Κάπως διστακτική» η στάση της Ινδίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Quad -ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία- έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, η Ινδία δεν έχει πράξει το ίδιο και μάλιστα δεν έχει καν καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Και το Ντόρα-Μίτελμπαου. Και το Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Όμως την Παρασκευή ο Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ίδρυμα μνήμης του Μπούχενβαλντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, εξηγώντας πως ενημερώθηκε από την εγγονή του.

Η πολυκατοικία όπου ζούσε «χτυπήθηκε από οβίδες και πήρε φωτιά», διευκρίνισε. «Το διαμέρισμά του κάηκε», συνέχισε το ίδρυμα, εκφράζοντας το πένθος του για τον θάνατο αυτού «του στενού φίλου».

Διαβάστε επίσης

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με Πούτιν – Αν αποτύχουν, θα έχουμε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο