• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Δηλώνει ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τη Ρωσία εάν η Μόσχα ενεργήσει καλόπιστα

    Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα

    Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα


    Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ουκρανίας δήλωσε στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στην πόλη Γκουανγκτζόου ότι το Κίεβο είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα, κάτι για το οποίο το Κίεβο δεν βλέπει ενδείξεις αυτή τη στιγμή.

    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κίνα μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και είχε συνομιλίες με τον Γουάνγκ Γι για περισσότερο από τρεις ώρες, δήλωσε πηγή από την ουκρανική αποστολή.

    «Ο Κουλέμπα επανέλαβε…ότι (το Κίεβο) είναι έτοιμο για επαφές με τη ρωσική πλευρά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σε μια συγκεκριμένη φάση, όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται τέτοια ετοιμότητα στη ρωσική πλευρά», δήλωσε το υπουργείο του σε ανακοίνωση.

    Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν αργά στην ανατολική Ουκρανία στους 29 μήνες της εισβολής ενόψει των αμερικανών εκλογών του Νοεμβρίου, που μπορεί να οδηγήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει απειλήσει να παύσει τη ροή ζωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και πάλι πίσω στον Λευκό Οίκο.

    Οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας.

    Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δηλώνει ουδέτερη στον πόλεμο αλλά ανακοίνωσε μια «άνευ όρων» σύμπραξη με τη Ρωσία μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει η εισβολή του 2022 ενώ έχει φιλοξενήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες, με την πιο πρόσφατη επίσκεψή του να γίνεται τον Μάιο.

    Πηγή από την ουκρανική αποστολή δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν (σ.σ. σε προηγούμενο τηλεγράφημα αναφέρθηκε εκ παραδρομής ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί) και κράτησαν πάνω από τρεις ώρες, περισσότερο από το προγραμματισμένο.

    Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι δύο υπουργοί μίλησαν για την ανάγκη να σχηματιστεί μια μακροπρόθεσμη εικόνα για την οικοδόμηση διμερών σχέσεων και ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να επεκτείνει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία».

    Η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά είχαν «υποδηλώσει σε διαφορετικό βαθμό την προθυμία τους να διαπραγματευτούν» στον πόλεμο.

    «Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες, στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που ευνοούν την ειρήνη και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στο να φέρουμε κατάπαυση πυρός και επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε η ίδια.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΔΔΗΧ: Στο 3,3% η απόδοση των εντόκων εξαμήνου

    Βρούτσης: Νέες βελτιωτικές αλλαγές για την οπαδική βία ανακοίνωσε στο ν/σ για το ψηφιακό σχολείο

    Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στη ΒΙ.ΠΕ. ύστερα από διαρροή άγνωστης χημικής ουσίας



    ΣΧΟΛΙΑ