ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.
Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Το Κίεβο ζητεί από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία “αμέσως”
Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.
“Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό”, επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. “Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα”, υπογράμμισε.
Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Έτοιμος για διπλωματικές λύσεις με τους Δυτικούς δηλώσει ο Πούτιν
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.
Διαβάστε επίσης:
Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βρούμε διπλωματικές λύσεις με τους Δυτικούς