Αγώνα δρόμου δίνουν οι ουκρανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας στη Χερσώνα προκειμένου να αποκαταστήσουν τα  ζωτικής σημασίας δίκτυα υποδομών, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές και έχουν ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που εγκατέλειψαν την περιοχή, ανέφεραν στο Reuters περιφερειακή αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με αυτούς, τα περισσότερα σπίτια στη νότια ουκρανική πόλη παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

1

Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης διηγήθηκαν την κακομεταχείριση από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στη Χερσώνα.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας, Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το πρωί και να απαγορεύσουν στους ανθρώπους να βγαίνουν ή να εισέρχονται στην πόλη ως μέτρο ασφαλείας.

«Ο εχθρός ναρκοθέτησε όλα τα κρίσιμα αντικείμενα υποδομής», είπε ο Γιανούσεβιτς στην ουκρανική τηλεόραση. «Προσπαθούμε να συναντηθούμε μέσα σε λίγες μέρες και (μετά) να ανοίξουμε την πόλη», είπε.

Ουκρανικά στρατεύματα έφτασαν στο κέντρο της Χερσώνας την Παρασκευή, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής της τον Φεβρουάριο. Η αποχώρηση σηματοδότησε την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση του πολέμου και την πρώτη που περιλάμβανε την παραχώρηση μιας τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης ενόψει μιας μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει ανακαταλάβει τμήματα της ανατολής και του νότου.

Την Κυριακή, οι πυρά από πυροβολικό αντήχησαν πάνω από την πόλη, αλλά δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν τα πλήθη των ενθουσιασμένων κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας. Τα πλήθη προσπάθησαν επίσης να πιάσουν το σήμα των κινητών τηλεφώνων από επίγειους σταθμούς Starlink που μεταφέρονταν σε ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν είχε ρεύμα ή νερό. Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, πρώτος αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι παρόλο που οι αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση κρίσιμων υπηρεσιών, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «πολύ δύσκολη».

Πηγή: Reuters