ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις θεάσεις μυστηριωδών ιπτάμενων αντικειμένων, τονίζοντας μόνο ότι η κυβερνητική έκθεση που πρόκειται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα για το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε σήμερα ότι η έκθεση αυτή δεν βρήκε καμία απόδειξη εξωγήινης δραστηριότητας, αλλά δεν μπορεί να παράσχει και κάποια οριστική εξήγηση για αυτά τα συμβάντα, που η αμερικανική κυβέρνηση τα αποκαλεί «μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα» (UAP).
Η εφημερίδα New York Times έγραψε επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι αυτά τα UAP, τα οποία παρατηρήθηκαν από πιλότους του Πολεμικού Ναυτικού τα τελευταία χρόνια, είναι εξωγήινα διαστημικά σκάφη. Ωστόσο, τα φαινόμενα παραμένουν ανεξήγητα.
Τα περισσότερα από τα συμβάντα που καταγράφηκαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες δεν προκλήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό ή από κάποια άλλη προηγμένη, κυβερνητική, αμερικανική τεχνολογία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Η NYT επικαλείται υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την έκθεση, η οποία θα κατατεθεί αυτόν τον μήνα στο Κογκρέσο.
Πολλές από τις 120 και πλέον θεάσεις που εξετάστηκαν στην απόρρητη μελέτη μιας ειδικής μονάδας του Πενταγώνου καταγράφηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενώ σε ορισμένες εμπλέκονταν και αλλοδαποί στρατιωτικοί. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι πειραματική τεχνολογία κάποιας αντίπαλης δύναμης μπορεί να εξηγεί τουλάχιστον κάποια από αυτά τα εναέρια φαινόμενα.
Ένας αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, είπε στην εφημερίδα ότι κάποια στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού ανησυχούν ότι η Κίνα ή η Ρωσία μπορεί να πειραματίζονται με υπερηχητική τεχνολογία.
Μια αδιαβάθμητη εκδοχή της αναφοράς αυτής, που αναμένεται ότι θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέχρι τις 25 Ιουνίου, δεν θα περιλαμβάνει πολλά άλλα συμπεράσματα, προσθέτει η εφημερίδα.
Το Πεντάγωνο έδωσε πέρσι στη δημοσιότητα βίντεο που είχαν τραβήξει πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού, στα οποία εικονίζονταν «συναντήσεις», εν πτήσει, με άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα. Ένα από αυτά τα βίντεο χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2004 και δύο άλλα από τον Ιανουάριο του 2015. Το Κογκρέσο έδωσε στη συνέχεια εντολή στην κυβέρνηση να ενημερώσει το κοινό για τις δραστηριότητες αυτής της ειδικής μονάδας του Πενταγώνου που μελετά αυτά τα φαινόμενα (UAPTF – Unidentified Aerial Phenomena Task Force).
Στην έκθεση συμπεραίνεται μετά βεβαιότητας ότι τα περισσότερα από αυτά τα 120 συμβάντα δεν σχετίζονται με τεχνολογίες που δοκιμάζονται από τον αμερικανικό στρατό, γράφει η NYT. Όμως αυτή είναι η μοναδική κατηγορηματική διαπίστωση και, σύμφωνα με το CNN, το έγγραφο δεν αποκλείει την πιθανότητα να πρόκειται για αεροσκάφη εξωγήινης προέλευσης.
Ορισμένοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη NYT παραδέχονται ότι το γεγονός πως ένα μέρος της έκθεσης θα παραμείνει απόρρητο (ως στρατιωτικό μυστικό) θα υποδαυλίσει τις εικασίες για τις πληροφορίες που κρατά κρυφές η αμερικανική κυβέρνηση για την ύπαρξη εξωγήινων και τις θεωρίες περί «συγκάλυψης»
Η UAPTF συστάθηκε μετά τη σωρεία θεάσεων άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων τα οποία εμφανίζονταν να κινούνται με τόση ταχύτητα και ευελιξία που απλώς αψηφούσε τα όρια της μέχρι σήμερα γνωστής τεχνολογίας και τους νόμους της φυσικής. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σου Γκοου είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα φαινόμενα αυτά προκαλούν ανησυχία γιατί αφορούν την ασφάλεια των πιλότων και την εθνική ασφάλεια. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανέφερε ότι «δεν συζητάμε δημοσίως τις λεπτομέρειες των παρατηρήσεων των UAP».
Ο όρος «ιπτάμενα αντικείμενα αγνώστου ταυτότητας» (ATIA – UFO στα αγγλικά) που συνδεόταν επί χρόνια με την ιδέα των εξωγήινων αεροσκαφών, έχει αντικατασταθεί, από το 2017, από τον UAP. Τότε το Πεντάγωνο, για πρώτη φορά, σε ένα άρθρο στη NYT, παραδέχτηκε ότι κατέγραψε συναντήσεις με UAP από τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη πολιτική που ακολουθούσε επί δεκαετίες, να αντιμετωπίζει το θέμα ως ταμπού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ