Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Financial Times

Όπρα Γουίνφρεϊ, Τέιλορ Σουίφτ, Τζορτζ Κλούνει: Mπορούν οι celebrities να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ;

Τέιλορ Σουίφτ, Όπρα Γουίνφρεϊ (πάνω), Τζορτζ Κλούνεϊ, Φινέας Ο' Κόνορ και Μπίλι Έλις

Τέιλορ Σουίφτ, Όπρα Γουίνφρεϊ (πάνω), Τζορτζ Κλούνεϊ, Φινέας Ο' Κόνορ και Μπίλι Έλις

Όταν η υποψήφια για την για την προεδρία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, πραγματοποίησε μια συγκέντρωση για υποστηρικτές στο Μίσιγκαν την Πέμπτη το βράδυ, την συνόδευσε στη σκηνή ένα είδωλο της αμερικανικής κουλτούρας του θεάματος: η Όπρα Γουίνφρεϊ.

Η 70χρονη επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης που είναι περισσότερο γνωστή για το μακροχρόνιο talk show της, έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά από το πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι συνδεδεμένη με κανένα από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα, έκανε μια εμφάνιση έκπληξη στο Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο στο Σικάγο τον περασμένο μήνα, επικροτώντας την υποψηφιότητα της Χάρις για το Λευκό Οίκο και καλώντας τους θεατές να «επιλέξουν την κοινή λογική έναντι της ανοησίας».

Την Πέμπτη το βράδυ, πήρε συνέντευξη από την Χάρις ζωντανά, μπροστά σε ένα κοινό περίπου 400 ατόμων. Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι την παρακολούθησαν μέσω live streaming από το σπίτι.

«Αυτό το λαϊκό κίνημα πίσω από την Κάμαλα Χάρις απελευθέρωσε μια ενωτική δύναμη που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει στην πολιτική εδώ και πολύ καιρό», είπε η Γουίνφρεϊ. «Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι το αισθάνονται, γιατί στην πραγματικότητα αυξάνεται η ελπίδα και χαρά».

Η Γουίνφρεϊ είναι μόνο μία από του μεγάλους αστέρες με εκατομμύρια θαυμαστές, που έχουν ανακοινώσει την στήριξή τους στη Χάρις και τον υποψήφιο Αντιπρόεδρό της, Τιμ Γουόλς. Ορισμένοι άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει στο κατά πόσον η στήριξη των διασημοτήτων ενισχύει πραγματικά τις πιθανότητες ενός υποψηφίου στην κάλπη.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η στήριξη της Γουίνφρεϊ θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες της Χάρις να κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.

Η σταρ, της οποίας οι συστάσεις προϊόντων συνηθίζουν να οδηγούν σε τεράστιες πωλήσεις, στήριξε για πρώτη φορά υποψήφιο το 2008, όταν τάχθηκε με τον τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Northwestern και του Πανεπιστημίου του Maryland υπολόγισαν αργότερα ότι η υποστήριξή της έφερε 1 εκατομμύριο επιπλέον ψήφους στον Ομπάμα, ιδίως γυναίκες.

Η στήριξη της Τέιλορ Σουίφτ

Η αιφνιδιαστική στήριξη από την Τέιλορ Σουίφτ, την μεγαλύτερη ποπ σταρ του κόσμου, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του προεδρικού ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται επίσης να μετακινήσει τον δείκτη υπέρ της Χάρις.

Η Σουίφτ – η οποία νωρίτερα στην καριέρα της απέφευγε να αναμειχθεί στην πολιτική – έγραψε στο Instagram ότι ψηφίζει τη Χάρις «επειδή αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τους σκοπούς που πιστεύω ότι χρειάζονται έναν πολεμιστή για να τους υπερασπιστεί».

Η 34χρονη σούπερ σταρ υπέγραψε την ανάρτησή της ως «άτεκνη κυρία με γάτα» – μια έμμεση αναφορά στον υποψήφιο Αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε παραπονεθεί ότι η χώρα διοικείται από «άτεκνες κυρίες με γάτες».

Μάλιστα, συμπεριέλαβε στην ανάρτηση της έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο της μη κερδοσκοπικής ομάδας Vote.org για να εγγραφούν οι 272 εκατομμύρια οπαδοί της και να ψηφίσουν.

Το Vote.org ανέφερε αργότερα ότι έλαβε περισσότερες από 35.000 νέες εγγραφές ψηφοφόρων μέσω του συνδέσμου.

Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth την Πέμπτη ανέφερε ότι το 76% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι είχαν ακούσει για την στήριξη της Σουίφτ.

«Είναι ίσως το πιο αναγνωρισμένο πρόσωπο στον πλανήτη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Michael Platt, καθηγητής μάρκετινγκ στη Σχολή Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει η Σουίφτ, οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται από το μήνυμά της.

Μια δημοσκόπηση των ABC News/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή διαπίστωσε ότι το 81% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι η στήριξη της Σουίφτ δεν θα αλλάξει τον τρόπο που θα ψηφίσουν, και μόλις το 6% δήλωσε ότι πιθανόν θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν τη Χάρις. Ένα άλλο 13% δήλωσε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να στηρίξουν την υποψήφια.

Η είδηση είχε σίγουρα αντίκτυπο στον αντίπαλο της Χάρις. Ο Τραμπ ξέσπασε εναντίον της είδησης, δημοσιεύοντας στην πλατφόρμα του Truth Social την Κυριακή το μήνυμα: «ΜΙΣΩ ΤΗΝ ΤΕΙΛΟΡ ΣΟΥΙΦΤ!»

Παρόλα αυτά, οι Δημοκρατικοί χαιρέτισαν την στήριξη, η οποία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις, αποτέλεσε έκπληξη για την υποψήφια πρόεδρο και την ομάδα της.

Υποστηρίζουν ότι σε μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα κριθεί στο περιθώριο, κάθε ψήφος μετράει, ειδικά αν η Σουίφτ και άλλες διασημότητες μπορούν να παρακινήσουν τους νεότερους ψηφοφόρους και άλλους που είναι λιγότερο πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες.

«Ζούμε σε αυτό το εξαιρετικά διχασμένο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν», δήλωσε στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις. «Θα είναι τελικά ένας αρκετά μικρός αριθμός ψηφοφόρων που θα ορίσει αυτές τις εκλογές».

Το βίντεο της Μπίλι Έλις

Αυτήν την εβδομάδα η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Μπίλι Έλις και ο αδελφός της Φινέας Ο’ Κόνορ υποστήριξαν επίσης τη Χάρις, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο Instagram που προέτρεπε τους περισσότερους από 120 εκατομμύρια ακολούθους τους να εγγραφούν και να υποστηρίξουν την Κάμαλα και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της.

Ο λογαριασμός της εκστρατείας της Χάρις στο Instagram σχολίασε την ανάρτηση με αναφορά σε ένα από τα τραγούδια της Έλις, γράφοντας: «Birds of a feather» με ένα emoji καρδιάς.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι εμπλέκονται υπερβολικά με την κουλτούρα των διασημοτήτων, ειδικά καθώς το κόμμα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος των Αμερικανών της εργατικής τάξης. Άλλοι επισημαίνουν ότι η στήριξη των διασημοτήτων μπορεί να ευνοήσει έναν υποψήφιο μέχρι ενός σημείου.

Η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για τον Λευκό Οίκο το 2016 συνδέθηκε με πολλούς αστέρες – ακόμη και με το ζευγάρι Τζέι Ζι και Μπιγιονσέ, που παρά το γεγονός ότι αποφεύγουν τα media, ανέβηκαν μαζί της στη σκηνή την παραμονή των εκλογών. Ωστόσο, η Κλίντον έχασε από τον Τραμπ.

Το ισχυρό ζεύγος της ποπ και του χιπ-χοπ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στην κούρσα του 2024, αν και η Μπιγιονσέ επέτρεψε στην Χάρις να χρησιμοποιήσει τον ύμνο της «Freedom» σε διαφημίσεις και στην προεκλογική εκστρατεία.

«Έχουμε κατά νου ότι δεν πρόκειται για μια εκστρατεία που στηρίζεται στις διασημότητες», δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Χάρις. «Η προσέγγισή μας εδώ είναι ότι θα αξιοποιήσουμε την στήριξη των διασημοτήτων … για να δημιουργήσουμε μια στιγμή ενθουσιασμού ή να προσεγγίσουμε μια συγκεκριμένη κοινότητα».

Ο Τραμπ, ο οποίος ήταν τηλεοπτικός αστέρας ως οικοδεσπότης του ριάλιτι The Apprentice πριν στραφεί στην πολιτική, έχει επίσης καλοδεχθεί την στήριξη διασημοτήτων για την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

Στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο έδωσε θέσεις στην prime time ζώνη στον ράπερ Κιντ Ροκ, στον επαγγελματία παλαιστή Χάλκ Χόγκαν και στο μοντέλο Άμπερ Ρόουζ.

Αλλά ο πρώην πρόεδρος έχει ενοχληθεί και από άλλους υποστηρικτές της Χάρις, εκτός από τη Σουίφτ.

Όταν ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ έκανε αίσθηση αυτό το καλοκαίρι επειδή παρότρυνε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναστείλει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή σε ένα άρθρο του στους New York Times, ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social: «Ο Κλούνεϊ πρέπει να φύγει από την πολιτική και να επιστρέψει στην τηλεόραση. Οι ταινίες δεν λειτούργησαν ποτέ γι’ αυτόν!!!!»

Ο ηθοποιός απάντησε αυτή την εβδομάδα σε εμφάνισή του σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή. «Θα το κάνω αν το κάνει», δεσμεύτηκε. «Αυτό είναι μία ανταλλαγή που θα έκανα».

Διαβάστε επίσης:

Τζον Πόλσον για ΗΠΑ: Αν εκλεγεί η Χάρις θα καταρρεύσουν οι αγορές και θα μπούμε σε ύφεση

ΗΠΑ-Δημοσκόπηση: Η Κάμαλα Χάρις διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ

Αμήχανος ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το debate – Υποστηρίζει ότι ήταν στημένο και …επιτίθεται στην Τέιλορ Σουίφτ