Το σούπερ γιοτ Dilbar του Ουσμάνοφ
Το σούπερ γιοτ του Άλισερ Ουσμάνοφ θα μείνει να μαραζώνει σε μια αποβάθρα στο Αμβούργο μετά την αποχώρηση τόσο των μελών του πληρώματος όσο και του καπετάνιου, καθώς οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας κατέστησαν αδύνατη την πληρωμή των μισθών τους.
Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, τη Δευτέρα έφυγε από το γιοτ και ο τελευταίος από το 80μελές συνήθως πλήρωμα του μήκους 156 μέτρων Dilbar.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σκάφος θα μείνει ένα μικρό πλήρωμα, που απασχολείται από τη Luerssen, την εταιρεία που ναυπήγησε το γιοτ το 2016.
Το γιοτ, που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ουσμάνοφ και είναι το μεγαλύτερο σε όγκο στον κόσμο, βρισκόταν στο Αμβούργο καθώς υποβαλλόταν σε εργασίες ανακαίνισης. Με πισίνα 25 μέτρων και δύο ελικοδρόμια, η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 600 και 750 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
«Δοκιμάσαμε όλες τις οδούς για να βρούμε μια λύση για να κρατήσουμε την ομάδα στη θέση της και να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά φτάσαμε στο τέλος του δρόμου των πιθανοτήτων», έγραψε ο καπετάνιος του Dilbar, Τιμ Άρμστρονγκ, σε μήνυμά του προς το πλήρωμα που είδε το Bloomberg.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Καινοτομίας στο Αμβούργο δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία πρέπει να εκδώσει ειδική απαλλαγή για να αναχωρήσει το σκάφος και ότι «κανένα γιοτ δεν φεύγει από λιμάνι που δεν επιτρέπεται να το κάνει».
Η κίνηση υπογραμμίζει τον ευρύτερο αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβάλλονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στους εξαιρετικά πλούσιους Ρώσους που θεωρείται ότι έχουν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ουσμάνοφ, 68 ετών, κατέχει σημαντικό μερίδιο στην USM, έναν ρωσικό επενδυτικό όμιλο με συμμετοχές στη Metalloinvest, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, και στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών MegaFon. Είναι ο έκτος πλουσιότερος Ρώσος, με περιουσία 17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Για το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το Dilbar, καθώς και το ιδιωτικό τζετ του Ουσμάνοφ, θεωρούνται πλέον «μπλοκαρισμένη ιδιοκτησία». Η πρόσληψη πληρώματος και η πληρωμή τελών ελλιμενισμού σε αμερικανικά δολάρια απαγορεύονται, ανέφερε.
Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, την περασμένη εβδομάδα, κυρώσεις σε βάρος έξι εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Ουσμάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «άδικη» και «συκοφαντική».
Ο Τιμ Τζόις, διευθύνων σύμβουλος της Sarnia Yachts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παρείχε υπηρεσίες πληρώματος στο Dilbar, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Αντιστοίχως, το προσωπικό της Metalloinvest και της Luerssen δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο.
Διαβάστε επίσης: