• Διεθνής πολιτική

    OPEC+: Σταδιακή μείωση των «εθελοντικών περικοπών» από Οκτώβριο – Στην αγορά επιπλέον 750.000 βαρέλια/ημέρα μέχρι τον Ιανουάριο

    • Bloomberg
    πετρελαιοπηγή


    Ο OPEC+ ανακοίνωσε την Κυριακή πως παράτεινε τις περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου από τις χώρες μέλη του, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την εύθραυστη αγορά του πετρελαίου.

    Ωστόσο, ταυτόχρονα, όρισε και μια ημερομηνία για να αρχίσει να φέρνει ξανά επιπλέον πετρέλαιο στις αγορές μέσα στο 2024.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ριάντ την Κυριακή ξεπερνά κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες της αγοράς,  καθώς πέρα από τις βασικές περικοπές που επεκτείνονται και για το 2025, επεκτείνει και τις αποκαλούμενες «εθελοντικές» περικοπές από μια σειρά βασικά μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, και για το επόμενο έτος. Ωστόσο, αρχίζει επίσης να επαναφέρει μέρος από αυτές τις μειώσεις της προσφοράς από τον Οκτώβριο, νωρίτερα από ό,τι είχαν υποθέσει ορισμένοι παρατηρητές του OPEC.

    Η συμφωνία υποδηλώνει ότι ο ηγέτης του οργανισμού, Σαουδική Αραβία, η οποία φιλοξένησε τους υπουργούς των χωρών στην πρωτεύουσά της μετά την ακύρωση των αρχικών σχεδίων για συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία στη Βιέννη, προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων. Η συμφωνία στοχεύει να συνεχίσει να στηρίζει τις τιμές του αργού, ενώ παράλληλα χαλαρώνει τους περιορισμούς στην παραγωγή, τους οποίους έχουν αμφισβητήσει ορισμένα μέλη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    «Θα διατηρήσουμε την προσεκτική προσέγγισή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα παύσης ή ακόμα και αντιστροφής της σταδιακής κατάργησης των περικοπών, είπε.

    Οι τιμές του αργού σημείωσαν πρόσφατα πτώση, εν μέσω εύθραυστων οικονομικών προοπτικών από τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, την  Κίνα, αλλά και αμφιβολιών σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες όπως οι ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώθηκαν στα 81,62 δολάρια το βαρέλι στις 31 Μαΐου, σημειώνοντας πτώση 7,1% για τον μήνα Μάιο.

    Πριν από τη συνάντηση, οι έμποροι και οι αναλυτές ανέμεναν ευρέως ότι ο OPEC+ θα παρατείνει τις «εθελοντικές» μειώσεις της προσφοράς του προκειμένου να αντισταθμίσει την αυξανόμενη παραγωγή από τους ανταγωνιστές του, με κάποιους να προβλέπουν ότι θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2024.

    Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, αυτές οι «εθελοντικές» περικοπές, κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των τιμών του αργού πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, αλλά επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Ιουνίου, θα συνεχίσουν να ισχύουν πλήρως και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, στη συνέχεια θα αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

    Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, τα οκτώ έθνη που συμμετείχαν σε αυτές τις πρόσθετες, εθελοντικές περικοπές θα έχουν προσθέσει περίπου 750.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά, μέχρι τον Ιανουάριο.

    Υπενθυμίζεται πως αυτές οι «εθελοντικές» περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, είχαν προστεθεί σε μια προηγούμενη συμφωνία σε επίπεδο ομίλου που περιόριζε την παραγωγή αργού σε περίπου 39 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η οποία ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2024. Η συμμαχία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συμφώνησε  να παρατείνει αυτή τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2025.

    Οι αντιδράσεις στη συμφωνία ήταν ανάμεικτες, με ορισμένους αναλυτές να αναφέρουν τον ανοδικό αντίκτυπο της παράτασης.

    «Αφαιρεί ένα σημαντικό κομμάτι πετρελαίου από τα ισοζύγια μας τόσο φέτος όσο και το επόμενο χρόνο», δήλωσε η Amrita Sen, διευθύντρια έρευνας και συνιδρυτής της Energy Aspects Ltd. Η συμφωνία διατηρεί τον OPEC+ επικεφαλής της αγοράς, είπε.

    Άλλοι εξέφρασαν ανησυχία για την ικανότητα της αγοράς να απορροφήσει επιπλέον βαρέλια τον Οκτώβριο.

    «Βλέπουμε τη συνάντηση ως  bearish (πτωτική)», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs. Το λεπτομερές σχέδιο για την χαλάρωση των επιπλέον περικοπών «καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση χαμηλής παραγωγής εάν η αγορά αποδειχθεί πιο ήπια από τις ανοδικές προσδοκίες του OPEC».

    Εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν περαιτέρω φέτος, θα μπορούσε να βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις Kεντρικές Tράπεζες που παλεύουν με τον επίμονο πληθωρισμό. Ωστόσο, θα απειλούσε επίσης τα έσοδα για παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία χρειάζεται τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια δαπανών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Παράλληλα με τη συνεδρίαση του OPEC+ την Κυριακή, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για να βοηθήσει στην πληρωμή ενός τεράστιου σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού.

    Ερωτηματικά για τα επίπεδα παραγωγής

    Η συμφωνία της Κυριακής επιλύει επίσης, έστω και προσωρινά, μια δυνητικά έντονη συζήτηση σχετικά με την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου ορισμένων εθνών. Η συμμαχία είχε αναθέσει μια εξωτερική αναθεώρηση των δυνατοτήτων παραγωγής των μελών της, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των επιπέδων βάσης της παραγωγής πετρελαίου ανά κράτος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των περικοπών το 2025.

    Αρκετοί μεγάλοι εξαγωγείς προσπάθησαν να αναβαθμίσουν τα επίπεδα βάσης τους, θέτοντας πιθανώς κίνδυνο για τις προσπάθειες του ομίλου να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού έχει πλέον μετατεθεί κατά ένα χρόνο, έως τον Νοέμβριο του 2026.

    Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν ώθηση 300.000 βαρελιών την ημέρα στον στόχο παραγωγής τους για το επόμενο έτος, καθιστώντας τα τον ξεκάθαρο νικητή από τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής.

    Η χώρα του Κόλπου έχει επενδύσει πολλά σε νέα έργα πετρελαίου τα τελευταία χρόνια και συγκρούστηκε σποραδικά με το Ριάντ για το επίπεδο παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένης μιας αναμέτρησης το 2021 που απείλησε να διαλύσει τον όμιλο.

    «Δεν πρόκειται για την εύνοια των ΗΑΕ», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Η προσαρμογή ευθυγραμμίζει την αναλογική περικοπή για τη χώρα με τα άλλα μέλη, είπε.

    Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. «Θέλαμε να συγκεντρωθούμε και να πάρουμε μια απόφαση που κρατά την αγορά ισορροπημένη και δίνει μια καλή εικόνα του τι αναμένεται», είπε ο Suhail Al Mazrouei στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

    Για να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες της αγοράς θα παραμείνουν σφιχτές καθώς οι περικοπές σταδιακά ολοκληρώνονται, ο συνασπισμός μπορεί επίσης να χρειαστεί να διασφαλίσει ότι τα μέλη εφαρμόζουν πλήρως τις περικοπές που υποσχέθηκαν.

    Ενώ ορισμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και της Αλγερίας, εκπλήρωσαν αμέσως το συμφωνηθέν μερίδιό περικοπών που είχε αποφασιστεί, άλλα όπως το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία παρασύρθηκαν και συνεχίζουν να αντλούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τις καθορισμένες ποσοστώσεις τους.

    Και οι τρεις έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να κάνουν πρόσθετες περικοπές «αποζημίωσης» για να αντισταθμίσουν την αρχική υπερπαραγωγή. Ωστόσο το το ιστορικό τους όσον αφορά τη συμμόρφωση είναι προβληματικό.

    Το Ιράκ αγνοεί τα όρια του OPEC+ εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται έσοδα για να ανοικοδομήσει μια οικονομία που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, ενώ η Ρωσία αναζητά μετρητά για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ, το Καζακστάν είναι πρόθυμο να αναπτύξει νέες επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ