Κατά της Ουγγρικής κυβέρνησης στρέφεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς προέβη σε μια πρωτοφανή απόφαση, ανακοινώνοντας ότι ακύρωσε αποστολή στην χώρα, με θέμα τα μέτρα κατά της δωροδοκίας και διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, δεν ακολούθησε προηγούμενες συστάσεις του Οργανισμού.

Σε δημοσίευμά του το aljazeera αναφέρει ότι η συνάντηση στην Βουδαπέστη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επέδειξε ανικανότητα στην διασφάλιση ικανής εκπροσώπησης της ουγγρικής πλευράς σε επίπεδο υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Η υψηλού επιπέδου αποστολή που αποφασίστηκε από την Ομάδα Εργασίας για την δωροδοκία τον Δεκέμβριο 2023, είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την αποτυχία της κυβέρνησης της Ουγγαρίας», αναφέρεται εκτός άλλων στην ανακοίνωση.

«Έλλειψη κατανόησης»

Ο Οργανισμός κάνει λόγο για έλλειψη κατανόησης από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, όσον αφορά τον κίνδυνο έκθεσης σε εξωτερική δωροδοκία (Δωροδοκία Δημοσίων Λειτουργών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές – Foreign Bribery) και την απουσία στρατηγικής για τον εντοπισμό και διερεύνηση περιπτώσεων εξωτερικής δωροδοκίας.

«Η Ομάδα Εργασίας διατηρεί την σοβαρή της ανησυχία σχετικά με το χαμηλό επίπεδο επιβολής μέτρων κατά της δωροδοκίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, καθώς ορισμένες από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, έχουν διατυπωθεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι θα εφαρμόσει επιπλέον μέτρα ώστε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επανακινητοποιηθεί προς την σωστή κατεύθυνση και να εισαγάγει σχέδιο προτεινόμενων βημάτων για την αντιμετώπιση των ελαττωμάτων που έχει εντοπίσει η Ομάδα Εργασίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός ακυρώνει μια τόσο υψηλού επιπέδου αποστολή.

Ανησυχητικά επίπεδα

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το aljazeera, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για ανησυχητικά επίπεδα στην πολιτικά συνδεδεμένη διαφθορά στην Ουγγαρία, ενώ έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον Όρμπαν να διορθώσει αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, τον Μάρτιο, διαδηλώσεις ξέσπασαν στη χώρα μετά τη δημοσιοποίηση ενός ηχογραφημένου μηνύματος από τον δικηγόρο, ευρωβουλευτή και πολιτικό αντίπαλο του Όρμπαν, Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μπορεί να αποδείξει ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είναι διεφθαρμένα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Όρμπαν.

Το σχέδιο Μαγιάρ

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, χιλιάδες Ούγγροι βρέθηκαν έξω από τα κεντρικά κτίρια της κρατικής τηλεόρασης στη Βουδαπέστη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους προπαγανδιστικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ τάχθηκαν υπέρ της αντιπολίτευσης της χώρας.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από τον Μαγιάρ, του οποίου το νεοεισερχόμενο κόμμα (Tisza), θεωρείται νέα πολιτική απειλή για τον Όρμπαν, καθώς υπόσχεται να αντιμετωπίσει την κρατική διαφθορά και τη δημοκρατία, που έχει διαβρωθεί κατά τη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, η επιρροή του Μαγιάρ είναι τόσο ισχυρή, που βάσει τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα του ισοβαθμεί με το Φίντες του Όρμπαν.

Διαβάστε επίσης: 

Μελόνι: Θα μεταβώ στον Λίβανο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ταγιάνι, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη

Μικάτι(Λίβανος): Έχουμε εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον πως το Ισραήλ θα μειώσει τη χτυπήματα στη Βηρυτό

Γιοάβ Γκαλάντ: Η απάντηση στο Ιράν θα είναι «ακριβής και θανατηφόρα»