Στην εφ όλης της ύλης ομιλία – διάρκειας άνω των 3 ωρών – που παραχωρεί ο Ρώσος πρόεδρος στο think-tank Valdai Discussion Club, στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτός από τα πυρά που εκτόξευσε στην Δύση και την απόπειρα αιτιολόγησης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο», χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έναν «στενό φίλο».

Η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν μια χωρίς όρια συνεργασία λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και η Ρωσία προσπάθησε να σφυρηλατήσει στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, διαπράττουν ένα λάθος καταστρέφοντας τις σχέσεις τους με την Κίνα για την Ταϊβάν. Η Ρωσία, είπε, αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας και οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι – την οποία ο Πούτιν αποκάλεσε «γιαγιά» – στην Ταϊβάν ήταν μια πρόκληση.

Αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε ότι ο τελευταίος αξίζει σεβασμό, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ενισχύει τις σχέσεις με το Ριάντ. Η τοποθέτηση αυτή του Πούτιν έρχεται ενώ οι ΗΠΑ επέκριναν τον πρίγκιπα Μοχάμεντ και τον OPEC+ επειδή συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, μια κίνηση που θεωρείται ώθηση στις προσπάθειες της Ρωσίας να προστατεύσει την οικονομία της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την Γαλλία για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για το αν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου στην Ινδονησία, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη, προσθέτοντας πως αν ο ίδιος δεν συμμετάσχει, θα στείλει στη θέση του μια ρωσική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.

Σε ό,τι αφορά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δυτικών χωρών ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω αυτές τις εκρήξεις είναι παράλογοι.

Για την ρωσική οικονομία, ο Πούτιν ανέφερε ότι ξεπέρασε την «κορυφή» της οικονομικής αναταραχής από τις δυτικές κυρώσεις, λέγοντας ότι οι δυτικές απόπειρες για «κατάρρευση» της ρωσικής οικονομίας απέτυχαν και ότι η ρωσική οικονομία προσαρμόστηκε στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κρατικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τόνισε επίσης ότι ήταν ένα «δώρο» σε εγχώριους επενδυτές και επιχειρήσεις το γεγονός ότι πλήθος δυτικών εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία θα αφήσει τους εταίρους της στην Ασία να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τεράστιων ενεργειακών πόρων της χώρας καθώς η Μόσχα στρέφει την οικονομία της προς τα ανατολικά, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Ζαχάροβα: «Η Ρωσία δεν αλλάζει την γνωστή θέση της για το Κυπριακό»

Λευκός Οίκος: Προειδοποιεί με αντίποινα σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση κατά αμερικανικών δορυφόρων