ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ολλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (140 υπέρ, 7 αποχές και 3 κατά), ψήφισμα με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αναζητήσει ερείσματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή “ευρωπαϊκού μορατόριουμ” πώλησης όπλων προς Τουρκία.
H ολλανδική κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, μονομερώς απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία που ισχύει μέχρι σήμερα, αναστέλλοντας άδειες εξαγωγής όπλων και μη χορήγηση νέων. Έτσι, η Ολλανδία έχει κάθε λόγο το μέτρο να εφαρμοστεί από όλα τα κοινοβουλευτικά μέρη της ΕΕ και η εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιτάχυνε τις τελευταίες μέρες αυτή την επιδίωξη.
Η ρητή διασύνδεση στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος του ολλανδικού κοινοβουλίου για “μορατόριουμ” αναφορικά με τη χρήση όπλων από πλευράς Τουρκίας σε ένοπλες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Λιβύη και τη Συρία ενισχύει σαφώς το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων, καθώς στο προοίμιο του ψηφίσματος γίνεται ρητή αναφορά σε “τουρκικές γεωτρήσεις σε περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα”.
Το ψήφισμα του ολλανδικού κοινοβουλίου
Στο ψήφισμα του ολλανδικού κοινοβουλίου διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η Τουρκία ενεπλάκη στρατιωτικά στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
– η Τουρκία μετέφερε (Σύριους) τζιχαντιστές μαχητές για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,
– η Τουρκία έχει επίσης εμπλακεί στρατιωτικά στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και ότι
– η Τουρκία θέλει εκ νέου προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα,
Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων το Ολλανδικό Κοινοβούλιο καλεί την ολλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει ενεργό υποστήριξη εντός της ΕΕ για ένα μορατόριουμ στην παροχή όπλων στην Τουρκία τα οποία (δύνανται) να χρησιμοποιηθούν στην ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη ή τη Συρία.
Το ψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την ολλανδική κυβέρνηση αλλά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες και στη Χάγη καθώς ενισχύει το ελληνικό αίτημα ενόψει της συνόδου κορυφής 10-11 Δεκεμβρίου, όποτε οι ηγέτες θα εστιάσουν και πάλι στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα και των πρόσφατων προκλήσεων στα Βαρώσια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Χάγη έχει γίνει πολλή ‘δουλειά’ για την εξήγηση των συνεπειών της τουρκικής παραβατικότητας.
Διαβάστε ακόμα:
«Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα