ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Τινκόφ, που έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιούρι Ντουντ (ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί από τις ρωσικές αρχές «ξένος πράκτορας»), δηλώνει ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ίδιος προσωπικά επικοινώνησε με 12 από τους 20 Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes και «όλοι τους είναι σοκαρισμένοι». Θέση κατά του πολέμου, όπως λέει ο ίδιος, πήρε ο ιδρυτής της εταιρείας «Μαγκνίτ», Σεργκέι Γκαλίτσκι.
Ο συνιδιοκτήτης της Alfa Bank, Μιχαήλ Φρίντμαν, του είχε δώσει τη συμβουλή, όπως είπε ο Τινκόφ, αρχικά να πουλήσει την τράπεζα και μετά να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Όμως εκείνος του απάντησε «Μίσα στα…, έτσι αισθάνομαι, δεν μπορώ να σιωπήσω».
Ο Τινκόφ αποδίδει την σιωπή που τηρούν και το γεγονός ότι δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις κατά του πολέμου, στο γεγονός ότι από αυτούς εξαρτώνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους και πως εκτός των άλλων πιστεύουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα.
Πρόσφατα ο Όλεγκ Τινκόφ, ιδρυτής της ομώνυμης τράπεζας TinkoffBank, που βρίσκεται στο εξωτερικό, έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις με τις οποίες καταδίκασε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο αυτό «παράλογο» και αυτούς που τον υποστηρίζουν «ηλίθιους».
Μετά τις δηλώσεις του αυτές, όπως ο ίδιος έχει πει, οι ρωσικές αρχές τον εξανάγκασαν να πουλήσει το μερίδιό του στην τράπεζα «στο 3% της πραγματικής του αξίας», διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος επιχειρηματίας, θα εθνικοποιούσαν την τράπεζα.
Το μερίδιό του αγόρασε ο προσκείμενος στον Πούτιν επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Ποτάνιν. «Δεν μπορούσα να συζητήσω την τιμή, βρέθηκα σε κατάσταση ομηρίας, και παίρνεις ό,τι σου δίνουν», είχε διευκρινίσει ο Όλεγκ Τινκόφ.
Ο Τινκόφ στην συνέντευξή του δηλώνει ότι τρία χρόνια δεν είναι στην Ρωσία, δεν διοικούσε γενικά την τράπεζα και γενικά κατά την έκφρασή του «ποτέ δεν συνεργάσθηκα» με την εξουσία. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα τεχνικό λάθος που έγινε «ως απάντηση στο τεράστιο έγκλημα που διέπραξε το ρωσικό κράτος».
Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν το 2017 σε συνέντευξη που είχε δώσει και πάλι στον Ντουντ είχε προτείνει να γίνει ο Πούτιν αυτοκράτορας. Ο Τινκόφ «ζήτησε απ’ όλους συγγνώμη για αυτή την φράση» και επανέλαβε για μια ακόμη φορά, ότι η φράση του αυτή ήταν ένας σαρκασμός. Ο Τινκόφ λέει ότι «ποτέ δεν πήγαινε στον Πούτιν» και ότι συμμετείχε στην συγκέντρωση κατά της επανεκλογής του.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Η Κομισιόν θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων
Μεντβέντεφ: Πιθανή σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
Η Ρωσία θα απαντήσει στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί