Η Γερμανία θα συνεχίσει να παραδίδει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία και να της παρέχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια «για όσο είναι απαραίτητο», δήλωσε και πάλι σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανία «θα υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία από κοινού με τους φίλους και τους εταίρους της – οικονομικά, δημοσιονομικά, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με όπλα, όπως βαρύ πυροβολικό, σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αντιαεροπορικά άρματα μάχης για όσο είναι απαραίτητο – για όσο χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψουμε την αποτρόπαια επιθετικότητα της Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Σολτς, μιλώντας σε Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος καταδίκασε ρητά την πολιτική της Ρωσίας και κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του ότι όχι μόνο διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά «βλέπουν αυτόν τον πόλεμο και ως μέρος μιας μεγαλύτερης σταυροφορίας εναντίον της φιλελεύθερης δημοκρατίας, εναντίον της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, εναντίον της ελευθερίας και της προόδου, εναντίον του τρόπου ζωής μας και αυτού που ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αποκαλεί “συλλογική Δύση”, εννοώντας όλους εμάς».

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στον αγώνα των Ουκρανών τονίζοντας ότι «οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας φέρουν το κύριο βάρος του πολέμου, είναι εκείνοι που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, βιάζονται εκτοπίζονται».

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στο έλεος εσωτερικών και εξωτερικών επιθέσεων, συνέχισε ο καγκελάριος και έκανε λόγο για «νέο επίπεδο», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό περιγράφει και το καθήκον που έχουμε αναθέσει στον εαυτό μας, να προχωρήσουμε τη χώρα μας, ως μια ελεύθερη, ανοιχτή και προσανατολισμένη στο μέλλον κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες ζωής, ίσα δικαιώματα και δυνατότητες για όλους. Στις 24 Φεβρουαρίου, η απερίσκεπτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε αυτό το έργο πιο δύσκολο, αλλά και περισσότερο επείγον. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος ξεκίνησε ως «προοδευτικός συνασπισμός», πρεσβεύει ακριβώς αυτό», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να συμφωνήσουμε ότι το κλειδί είναι η από κοινού προσπάθεια – αν συμφωνήσουμε στη βασική παραδοχή, μπορούμε να διαφωνήσουμε στις λεπτομέρειες και τις τακτικές».

Διαβάστε επίσης:

Άρχισαν οι παραδόσεις αερίου από τη Γαλλία στη Γερμανία

Ουκρανία: Ρωσικά πυρηνικά καύσιμα στον σταθμό της Ζαπορίζια