• Διεθνής πολιτική

    Όλαφ Σολτς: Η γερμανική οικονομία χρειάζεται περισσότερους μετανάστες

    • NewsRoom
    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς


    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πρέπει να προσελκύσει περισσότερους ειδικευμένους εργαζομένους από το εξωτερικό και να επισπεύσει την ενσωμάτωση νέων αφίξεων στην αγορά εργασίας, ώστε να ξαναβρεί τον δρόμο της η προβληματική οικονομία της χώρας

    Η αύξηση της γερμανικής παραγωγής δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,4% τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, σε μεγάλο βαθμό ως απόρροια της γήρανσης του πληθυσμού. Για να καλύψει αυτό το κενό, ο κυβερνών συνασπισμός του Σολτς προσπάθησε να φέρει περισσότερους ειδικευμένους εργάτες – εγχείρημα όλο και πιο δύσκολο καθώς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος.

    «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται μακροπρόθεσμα ενώ συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό της», είπε ο Σολτς σε συνδιάσκεψη για την εργασία στην καγκελαρία. «Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε απολύτως τα πάντα, ώστε να βάλουμε στη δουλειά όσους είναι ήδη εδώ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

    Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ο αριθμός ανθρώπων από την Ουκρανία ή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες που έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία, πρόσθεσε.

    «Θέλουμε να συνεχίσει να αναπτύσσεται η Γερμανία. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο νόμο για τη μετανάστευση, μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που δίνει κίνητρα για εργασία, καλύτερες εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και ένα πακέτο μέτρων» που βοηθούν τους μετανάστες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας πιο γρήγορα. Ένα απ’ αυτά είναι η χαλάρωση των περιορισμών στις γλωσσικές απαιτήσεις.

    «Η τέλεια καταιγίδα»

    Αξιωματούχοι στο Βερολίνο πρόκειται να μειώσουν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το 2024 σε στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,3%.

    Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα συνεπαγόταν ακόμη μια χαμένη χρονιά για τη γερμανική οικονομία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα έχει παλέψει με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και με την αδύναμη κινεζική ζήτηση και τις δυσκολίες στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

    Η απειλή της Volkswagen να κλείσει εργοστάσια στη χώρα και η απόφαση της Intel να αναβάλει μια επένδυση 30 δισ. ευρώ σε νέο εργοστάσιο τσιπ έχουν προστεθεί στα οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν τη Γερμανία.

    Εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, θα έρθει η τέλεια καταιγίδα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ, είπε στο Bloomberg πηγή κοντά στη γερμανική κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών η Σοφία Ζήση

    ΗΠΑ: «Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στη Φλόριντα

    ΕΛΒΕ: Η ΓΣ ενέκρινε πρόσθετες δραστηριότητες στον σκοπό της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ