Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Όλαφ Σολτς: Χαρακτήρισε τις απελάσεις Αφγανών «ξεκάθαρο μήνυμα» προς τους εγκληματίες

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Βερολίνο θα εφαρμόζει με αυστηρότητα τον νόμο, χαρακτήρισε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς την επανάληψη των απελάσεων Αφγανών μεταναστών.

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όσοι διαπράττουν εγκλήματα δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι δεν θα τους απελάσουμε. Θα προσπαθούμε να το κάνουμε, όπως είδατε σε αυτή την περίπτωση», σχολίασε ο Σολτς στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κοντά στη Λειψία.

Και ενώ σήμερα αναχώρησε από τη Γερμανία αεροσκάφος που μετέφερε Αφγανούς μετανάστες στην πατρίδα τους, για πρώτη φορά μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τις απελάσεις προς το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, ο κ. Σόλτς  επισήμαινε:

«Είχαμε ανακοινώσει ότι θα απελαύνουμε μετανάστες στο Αφγανιστάν. Το προετοιμάσαμε προσεκτικά χωρίς να μιλάμε πολύ γι’ αυτό, διότι αυτού του είδους τα σχέδια επιτυγχάνουν μόνο αν προσπαθήσεις, αν τα καταρτίσεις προσεκτικά και πολύ διακριτικά. Αυτό έγινε σήμερα».

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου,  ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι οι απελαθέντες είναι «Αφγανοί πολίτες, όλοι τους καταδικασμένοι από τη δικαιοσύνη και χωρίς δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, εις βάρος των οποίων έχει εκδοθεί εντολή απέλασης».

Ναυλωμένο αεροσκάφος της Qatar Airways, που μετέφερε 28 Αφγανούς που διέμεναν σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Λειψίας στο κρατίδιο της Σαξονίας με προορισμό την Καμπούλ σήμερα στις 06:56 (τοπική ώρα, 07:56 ώρα Ελλάδας).

Το Βερολίνο είχε σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών προς το Αφγανιστάν λόγω ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού στο Μάνχαϊμ, στα τέλη Μαΐου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι απελάσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία των πιο επικίνδυνων εγκληματιών και όσων είναι ύποπτοι για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Η συζήτηση για την απέλαση μεταναστών επανήλθε στο προσκήνιο στη Γερμανία μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζόλινγκεν. Δράστης της επίθεσης, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, είναι ένας 26χρονος Σύρος μετανάστης εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί απόφαση απέλασης.

Στο μεταξύ, την Κυριακή διεξάγονται περιφερειακές εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική Τράπεζα: Στα €189 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο εξάμηνο – Άλμα 18%

Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο – Ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ηλεκτρικό ρεύμα – Πάμε σε επιδότηση και το Σεπτέμβριο