ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα» λόγω της πλήρους πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), απευθύνοντας έκκληση για «σημαντική και συνεχή» παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Τη στιγμή που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι στη Γάζα, δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των βομβών και των πληγμάτων, πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας που έχει επιβληθεί» στον μικρό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Φιλίπε Λαζαρίνι σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, λύματα αρχίζουν να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος
Τα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 21 Οκτωβρίου είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Το σημερινό σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σημαντική και συνεχής βοήθεια, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός προκειμένου η βοήθεια αυτή να μπορέσει να φθάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», δήλωσε.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2.900 παιδιά, σκοτώθηκαν από την αρχή της εκστρατείας με τους βομβαρδισμούς, που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου.
Ερωτηθείς για τους αριθμούς αυτούς, ο Φιλίπε Λαζαρίνι απάντησε ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή της σύγκρουσης.
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, που ήταν πρωτοφανείς σε ό,τι αφορά τη βιαιότητα και την έκτασή τους. Στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, που στη μεγάλη τους πλειονότητα ήταν άμαχοι.
Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα “εγκλήματα πολέμου” που διαπράττονται στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ πάνω από 220 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Ο βομβαρδισμός του παλαιστινιακού θύλακα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας επίσης τη χρήση εκρηκτικών με μεγάλη ακτίνα δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες… και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με βίαιες μετακινήσεις, που συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια.
«Οι τυφλές επιθέσεις που γίνονται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μη κατευθυνόμενων ρουκετών στο Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν», είπε η ίδια.
Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «πρέπει να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους όλους τους αμάχους που έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να κρατούνται. Η ομηρεία συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Σαμντσανί.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, η Σαμντασανί τόνισε ότι δεν εξαρτάται από την Ύπατη Αρμοστεία να το αποφασίσει αυτό. «Ο χαρακτηρισμός άλλων εγκλημάτων πρέπει πραγματικά να γίνει από δικαστήριο στο πλαίσιο ανεξάρτητης διαδικασίας», δήλωσε η ίδια.
Διαβάστε επίσης:
Αλβανία: Εγκαίνια προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δεβιτσάνη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα
Μεταναστευτικό: «Όχι» από τις χώρες του βορρά στην αύξηση κονδυλίων
Μπάιντεν: Η διεθνής πίεση και ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας