Το πιο βασικό στοιχείο του διαγγέλματος του Πούτιν ήταν η άμεση μερική επιστράτευση για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ομοσπονδιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας, αναμένεται να δώσουν μόνο τον κατά προσέγγιση αριθμό των ατόμων που πρόκειται να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μίλησε στο Meduza υπό τον όρο της ανωνυμίας, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμη φθάσει στις περιφέρειες. Αυτό επιβεβαιώνουν πηγές δύο ρωσικών περιφερειών.

“Μέχρι στιγμής, κανείς δεν καταλαβαίνει πώς ή ποιον θα επηρεάσει η διαδικασία επιστράτευσης”, σημειώνει μία από τις πηγές. «Φυσικά, κανείς δεν χαίρεται για αυτό, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Όταν πάρουμε τους αριθμούς, θα ξεκινήσει η διαδικασία», προσθέτει.

«Θα κληθούν να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους»

Μια άλλη πηγή μεταξύ περιφερειακών αξιωματούχων είπε ότι, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν μεταφέρει την ευθύνη για “αντιδημοφιλή μέτρα” στις τοπικές αρχές: “Έτσι συνηθίζεται εδώ αυτό”. Ωστόσο, μια πηγή του Meduza που βρίσκεται κοντά στην ηγεσία του κόμματος του Πούτιν “Ενιαία Ρωσία” είναι πεπεισμένη ότι οι κυβερνήτες θα κινητοποιηθούν και θα πραγματοποιήσουν με επιτυχία την επιστράτευση: «Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά – για το κοβίδιο, τώρα για την κινητοποίηση. Οι μεγάλοι εργάζονται εκεί [στις περιφέρειες]».

Σύμφωνα με πηγή του Meduza που πρόσκειται στην προεδρική διοίκηση, έχει καθοριστεί ένας προσωρινός αλγόριθμος επιστράτευσης. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο, πολλοί Ρώσοι που υπόκεινται σε επιστράτευση θα κληθούν στα γραφεία στρατιωτικής εγγραφής και κατάταξης ήδη από τις πρώτες ημέρες της επιστράτευσης.

“Θα κληθούν να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους. Θα προτείνουν επίμονα να υπογράψουν συμβάσεις οικειοθελώς. Πολλοί θα πιεστούν, μεταξύ άλλων υπό την απειλή νέων ποινικών άρθρων. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι νομικά εγγράμματοι. Όσοι δεν συμφωνήσουν θα αφεθούν ελεύθεροι και θα επιστρατευτούν αργότερα. Δεν είναι πλέον εθελοντική η κινητοποίηση”, εξηγεί η πηγή του Meduza σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιστράτευση.

Θέλει να λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του Meduza, το Κρεμλίνο σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στις περιοχές των κατεχομένων εδαφών μέσω επιστράτευσης. Ενώ προηγουμένως φιλόδοξοι αξιωματούχοι από ρωσικές περιοχές ήταν αρκετά πρόθυμοι να πάνε στις περιοχές Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια για προαγωγή καριέρας και υψηλότερους μισθούς, μετά την επιτυχή αντεπίθεση της Ουκρανίας και τον θάνατο πολλών φιλορώσων αξιωματούχων, η επιθυμία “έχει μειωθεί σημαντικά.

Οι κρατικές εταιρείες καθώς και οι οι επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση θα βοηθήσουν τις περιφερειακές αρχές στην κινητοποίηση. Σύμφωνα με πηγή του Meduza που βρίσκεται κοντά στη διοίκηση μίας από τις κρατικές εταιρείες, στις εταιρείες έχουν ήδη δοθεί “κατά προσέγγιση κατευθυντήριες γραμμές” σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα επιστρατευτούν, ο οποίος είναι το 1% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων που θα επιστρατευθούν (νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η μερική επιστράτευση θα αφορά “300 χιλιάδες εφέδρους” από μάι συνολική εφεδρεία 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

“Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Σε γενικές γραμμές, το Κρεμλίνο δεν αναμένει μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες για την επιστράτευση. Μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών ήταν “αναμενόμενη, αλλά όχι σε κρίσιμο επίπεδο”.

Μία άλλη πηγή του Meduza που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο πρόσθεσε: “Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” (σ.σ. Όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία) ούτως ή άλλως, τα επιχειρήματα του Πούτιν ότι η επιστράτευση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ θα τους είναι αρκετά. Και όσοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι μπορούν να φύγουν προς το παρόν, εφόσον κανείς δεν τους εμποδίζει. Όλα θα γίνουν σταδιακά”.

Η πηγή του Meduza τόνισε ότι οι αρχές δεν σκοπεύουν να κλείσουν τα σύνορα για τους Ρώσους μέχρι το τέλος των “δημοψηφισμάτων” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας (πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει “αν υπάρξει μαζική έξοδος”. Σύμφωνα με τις πηγές του Meduza, η κατάσταση εξαρτάται από τις αρχές και τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι τα “δημοψηφίσματα” και η επιστράτευση πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Ένδειξη αδυναμίας του Πούτιν η μερική επιστράτευση

Διάγγελμα Πούτιν: Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες και κάλεσαν γιατρούς – Όλο το παρασκήνιο

Ο λόγος που ο Πούτιν “παίζει” το χαρτί της κλιμάκωσης