Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ο Τραμπ και όλες οι απόπειρες δολοφονίας κατά προέδρων των ΗΠΑ – Ποιοι γλίτωσαν, ποιοι έπεσαν νεκροί

Η στιγμή της δολοφονίας του Κένεντι

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ από ελεύθερο σκοπευτή, 20 ετών, ξύπνησε μνήμες από άλλες τέτοιες προσπάθειες να δολοφονηθούν πολιτικοί στις ΗΠΑ. Από τη δολοφονία φυσικά του Τζον Κένεντι μέχρι την απόπειρα κατά του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Αλλά και παλαιότερα οι απόπειρες κατά του Αβραάμ Λίνκολν και του Αντριου Τζάκσον.

Ο Τραμπ παραλίγο να χάσει τη ζωή του από τα πυρά 20χρονου ελεύθερου σκοπευτή και είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος που δέχεται επίθεση. Ο πρώτος είναι ο Ρούσβελτ που ήταν πρόεδρος το 1901 – 1909.

Ο άνδρας που τον πυροβόλησε σημάδεψε στο στήθος. Ο Ρούζβελτ ήταν τυχερός καθώς στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του είχε τον λόγο που θα εκφωνούσε. Οι 50 σελίδες περιόρισαν σημαντικά την ταχύτητα της σφαίρας και του έσωσαν τη ζωή.

Ο Ρούζβελτ, παρά την απόπειρα, παρέμεινε στο χώρο και μίλησε για περίπου μιάμιση ώρα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ενώ ζήτησε από την Αστυνομία να μην χρησιμοποιήσει βία κατά του ανθρώπου που τον είχε πυροβολήσει.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η σφαίρα τον είχε τραυματίσει και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ήταν δύσκολη η εξαγωγή της, με αποτέλεσμα να ζήσει με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά Αμερικανού προέδρου σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1835, όταν ο άεργος ελαιοχρωματιστής Ρίτσαρντ Λόρενς (1800-1861) επιχείρησε να δολοφονήσει τον δημοφιλή Αμερικανό πρόεδρο Άντριου Τζάκσον (1767-1845).

Ο Λόρενς άρχισε να παρακολουθεί στενά τον Αμερικανό πρόεδρο από τις αρχές του 1835. Στις 30 Ιανουαρίου ο Τζάκσον βρισκόταν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον (έδρα του Κογκρέσου των ΗΠΑ) για να παραστεί στην κηδεία του βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Γουόρεν Ντέιβις. Ο Λόρενς, οπλισμένος με δύο πιστόλια, σκόπευε να τον πυροβολήσει στην είσοδο του Καπιτωλίου, αλλά απέτυχε να βρεθεί σε απόσταση βολής.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση κι ενώ ο Τζάκσον κατευθυνόταν προς την έξοδο του Καπιτωλίου, ο Λόρενς, που είχε κατορθώσει να εισέλθει απρόσκλητος στο κτίριο, παραφύλαγε πίσω από μία κολώνα και τον πυροβόλησε. Για καλή τύχη του Αμερικανού προέδρου, το όπλο μπλόκαρε. Ο Λόρενς πυροβόλησε ξανά κατά του Τζάκσον με το δεύτερο όπλο, το οποίο και αυτό έπαθε αφλογιστία. Σχεδόν αμέσως ακινητοποιήθηκε από τους παριστάμενους, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος (έμπειρος στρατιωτικός και με πολλές μονομαχίες στο ενεργητικό του) τον χτύπησε πολλές φορές με το μπαστούνι του.

Αλλες απόπειρες

Το 1928, ο Πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο, κατά την επίσκεψή του στις Άνδεις, όταν αναρχικοί της Αργεντινής επιχείρησαν να ανατινάξουν το τρένο του, ωστόσο ο αρχηγός της ομάδας που προσπάθησε να τον δολοφονήσει συνελήφθη προτού καταφέρει να «φυτέψει» τις βόμβες στο μεταφορικό μέσο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κόρη του Χάρυ Τρούμαν, Μάργκαρετ Τρούμαν Ντάνιελ, ισχυρίστηκε στη βιογραφία του πατέρα της ότι μια συμμορία Σιωνιστών έστειλε πακέτα με βόμβες στον Λευκό Οίκο, τα οποία προορίζονταν για τον Αμερικανό πρόεδρο και αρκετούς άλλους πολιτικούς αξιωματούχους το 1947. Το υποτιθέμενο περιστατικό δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ και προφανώς έληξε με την επέμβαση της μυστικής υπηρεσίας.

 

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρέιγκαν

 

Δύο, ανεπιτυχείς, απόπειρες δολοφονίας έγιναν εις βάρος του Προέδρου Τζέραλντ Φορντ το 1975. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε σε ένα γεμάτο πάρκο στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν μέλος της οικογένειας Λινέτ Φρομ έστρεψε ένα όπλο προς το μέρος του, ωστόσο ο ίδιος έτρεξε προς το πλήθος και την αφόπλισε. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, η Σάρα Τζέιν Μουρ πυροβόλησε με ένα περίστροφο προς το μέρος του Φορντ στο Σαν Φρανσίσκο στις 22 Σεπτεμβρίου. Η σφαίρα χάθηκε χάρη στις προσπάθειες του πρώην ναυτικού και παρευρισκόμενου Όλιβερ Σιπλ να τον σώσει, αρπάζοντας το όπλο από τη Μουρ, σύμφωνα με το San Francisco Gate.

Ο Άρθουρ Μπράμερ, ο οποίος πυροβόλησε τον κυβερνήτη της Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας, είχε, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του, αρχικά ως στόχο τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, σύμφωνα με την Washington Post. Μια πιο προφανής απόπειρα δολοφονίας του Νίξον έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 1974. Σύμφωνα με το LA Weekly, ο Σάμουελ Μπικ πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Baltimore-Washington, στη συνέχεια έτρεξε μέσα από το σημείο ελέγχου ασφαλείας και κατάφερε να εισβάλει σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας Delta που είχε προορισμό την Ατλάντα. Λίγες ώρες νωρίτερα, έστειλε μια κασέτα στην Washington Post, περιγράφοντας λεπτομερώς το σχέδιό του να καταλάβει ένα αεροσκάφος και να το συντρίψει στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να σκοτώσει τον Νίξον.

 

Ο πρόεδρος Φορντ

 

Στις 5 Μαΐου του 1979, η αστυνομία συνέλαβε τον Ρέιμοντ Λι Χάρβεϊ έξω από το Civic Center Mall στο Λος Άντζελες, δέκα λεπτά πριν την έναρξη της προγραμματισμένης ομιλίας του Τζίμι Κάρτερ. Ο ίδιος κρατούσε ένα πιστόλι και όταν συνελήφθη ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε να δολοφονήσει τον Κάρτερ, αλλά στην πορεία ανακαλύφθηκε ότι πάσχει από ψυχική ασθένεια, και οι αρχές τον απελευθέρωσαν.

Η πιο σοβαρή απόπειρα έγινε εις βάρος του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981. Τον πυροβόλησαν έξι φορές, τραυματίστηκε σοβαρά, κατάφερε ωστόσο να επιζήσει και να διατηρήσει το αξίωμα για δύο θητείες.

Ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ άνοιξε πυρ, την ώρα που ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος περπατούσε προς τη λιμουζίνα του, βγαίνοντας από το Washington Hilton. Ο Γραμματέας Τύπου της κυβέρνησης Ρίγκαν ,Τζέιμς Μπράντι, υπέστη εγκεφαλική βλάβη από την επίθεση και τελικά υπέκυψε στους τραυματισμούς του χρόνια αργότερα, ενώ ο πράκτορας μυστικής υπηρεσίας Τιμ Μακάρθι και ο αστυνομικός Τόμας Ντελαχάντι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο Ρίγκαν πυροβολήθηκε μία φορά στο στήθος και υπέστη σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, ενώ έλαβε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο George Washington, όπου παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες.

Η τελευταία απόπειρα σημειώθηκε κατά του Τζορτζ Μπους του νεότερου στη Γεωργία το 2005, όταν και πέταξαν προς το μέρος του μια χειροβομβίδα η οποία δεν εξερράγη. Ο Ρόμπερτ Πίκετ, πρώην υπάλληλος του IRS με ιστορικό ψυχικής ασθένειας, πυροβόλησε αρκετές φορές προς την πλευρά του Λευκού Οίκου τον Φεβρουάριο του 2001 και ένας πράκτορας μυστικής υπηρεσίας τον τραυμάτισε με σφαίρες στο γόνατο, σύμφωνα με τους New York Times. Στη συνέχεια ο ίδιος νοσηλεύτηκε σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα του Bureau of Prisons για δύο χρόνια μετά το περιστατικό.

Δολοφονημένοι Πρόεδροι των ΗΠΑ

Συνολικά τέσσερις Πρόεδροι δολοφονήθηκαν στην ιστορία της χώρας. Πρώτος ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν το 1865, o οποίος μαχαιρώθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, κατάσκοπο των Νοτίων, λίγο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Το 1881 δολοφονείται ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, δεχόμενος δύο πυροβολισμούς σε σιδηροδρομικό σταθμό. Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ένας από τους μάρτυρες της δολοφονίας του Προέδρου, ήταν ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν, γιος του του Αβράαμ Λίνκολν.

Παρόμοια τύχη θα έχει και ο Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ το 1901, τον οποίο και θα διαδεχθεί ο Θίοντορ Ρούζβελτ.

Τελευταία δολοφονία και πιο ξακουστή είναι αυτή του Τζον Φ Κέννεντι το 1963 στο Ντάλας του Τέξας, η οποία έως σήμερα καλύπτεται από ένα τεράστιο πέπλο συνωμοσιολογίας.