Ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τα δύο αντιμαχόμενα έθνη μπορεί να έρθει εντός των επόμενων ημερών ή λίγων εβδομάδων, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ.

«Πρέπει να μας δώσετε λίγο χώρο και χρόνο να αναπνεύσουμε, αλλά όταν το λέω αυτό, δεν εννοώ έξι μήνες, μιλάω για ημέρες και εβδομάδες», είπε στους αντιπροσώπους σε μια παράλληλη εκδήλωση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

1

Ο Κέλογκ διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη μπορεί να μην βρίσκεται στο «τραπέζι» για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι τα συμφέροντα της περιοχής θα ληφθούν υπόψη. «Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι να μπούμε σε μια μεγάλη ομαδική συζήτηση», είπε.

Ο Κέλογκ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ακολουθείται μια «διπλή πορεία» στις συνομιλίες για την ειρήνη, με εκπροσώπους των ΗΠΑ να συνεργάζονται με τη Ρωσία και ξεχωριστά με την Ουκρανία και τις συμμαχικές χώρες και πρόσθεσε ότι εργάζεται εκ μέρους αυτής της τελευταίας ομάδας.

«Πρέπει να φέρετε μαζί σας τους συμμάχους. Θα παίξουν ρόλο (η Ουκρανία και η Ευρώπη);» ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε: «Φυσικά θα παίξουν. Δεν μπορείς να το κάνεις εις βάρος κανενός», είπε. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα είναι διαρκής και βιώσιμη», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να προσδιορίσει τις απαιτήσεις για μια αξιόπιστη εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, ο Κέλογκ απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί ακόμη να κάνει.

«Η απάντηση αυτή τη στιγμή είναι όχι», είπε, σημειώνοντας ότι βρισκόταν στη διάσκεψη για να συγκεντρώσει πληροφορίες από την Ουκρανία και την Ευρώπη. «Μερικές φορές οι ΗΠΑ έχουν το πρόβλημα να βλέπουν μόνο μέσα από το δικό τους πρίσμα», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη μπορεί να μην είναι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών

Ο Κέλογκ διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη μπορεί να μην βρίσκεται στο τραπέζι για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι τα συμφέροντα της περιοχής θα ληφθούν υπόψη και επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να μπούμε σε μια μεγάλη ομαδική συζήτηση».

Οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι άμυνας και ασφάλειας συγκεντρώνονται στο Μόναχο, στη Γερμανία, για την ετήσια τριήμερη διάσκεψη, όπου το μέλλον της Ουκρανίας, οι συνομιλίες για την ειρήνη με τη Ρωσία και η αναδιάρθρωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας και άμυνας της Ευρώπης είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι προοπτικές για μια συμφωνία ειρήνης επανήλθαν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ ξεχωριστά με τον Πούτιν και, αργότερα, με τον Ζελένσκι.

Αρχικά, δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, αλλά αργότερα ανέφερε ότι ο Ζελένσκι της Ουκρανίας θα συμμετείχε, μαζί με «πολλούς άλλους ανθρώπους».

Παρά τις ανησυχίες για τη συμμετοχή της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επισκιάζουν την εκδήλωση, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη χωρίς αυτήν.

Μιλώντας σε πάνελ, μαζί με τον Κέλογκ, το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να επιτευχθεί όχι «οποιαδήποτε» συμφωνία ειρήνης, αλλά μια που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο αποκλεισμός της Ευρώπης από τις συνομιλίες θα ήταν «πολιτικά απαράδεκτος», δεδομένων των μακροχρόνιων διατλαντικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Απευθυνόμενη στους συνέδρους από το ακροατήριο, η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κρίστρουν Φροστάντοτιρ, ανέφερε επίσης την γενική αίσθηση ανησυχίας από την Ευρώπη απέναντι στην νέα αμερικανική διοίκηση.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ», είπε. «Είναι δύσκολο για τους ηγέτες να απαντούν συνεχώς σε ασαφή σχόλια».