Κυρώσεις στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στην κυβέρνησή της επέβαλε η Ρωσία ως αντίποινα στην στήριξη του Λονδίνου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η Daily Mail, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε στους Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και Μπεν Γουάλας την είσοδο στη Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέβαλε κυρώσεις σε άλλα 10 μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικούς «εν όψει της άνευ προηγουμένου εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδίως της επιβολής κυρώσεων σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους». Πρόσθεσε δε ότι θα επεκτείνει τη λίστα σύντομα.

1

 Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «σκόπιμα επιδείνωσε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, προμηθεύει το καθεστώς του Κιέβου με φονικά όπλα και συντονίζει παρόμοιες προσπάθειες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ» και απείλησε να επεκτείνει τη λίστα κυρώσεων «σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα ουσιαστικά χαρακτήρισε τον κ. Τζόνσον τον νούμερο ένα δημόσιο εχθρό της Ρωσίας για τον ρόλο του στη κινητοποίηση της Δύσης ενάντια στον παράνομο και βάρβαρο πόλεμο του Πούτιν εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας.

Το Λονδίνο συμμετείχε σε μια διεθνή προσπάθεια να τιμωρηθεί η Μόσχα με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις, από τότε που ο Πούτιν μετέφερε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τζόνσον κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και την Ίρπιν και επανέλαβε τη μάντρα του ότι «ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει» – μια πολιτική που τόνισε για άλλη μια φορά όταν ζητούσε συγγνώμη από το βρετανικό κοινό αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Σκότλαντ Γιαρντ για παράβαση του Covid. Σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που έκανε ο Πούτιν σε μέρη όπως ο Bucha και ο Irpin είναι εγκλήματα πολέμου που μολύνουν μόνιμα τη φήμη του και τη φήμη της κυβέρνησής του».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε: «Αυτό το βήμα έγινε ως απάντηση στην άκρατη ενημέρωση και πολιτική εκστρατεία του Λονδίνου με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας διεθνώς, τη δημιουργία συνθηκών για τον περιορισμό της χώρας μας και τον στραγγαλισμό της εγχώριας οικονομίας».

Η βοήθεια του Λονδίνου στο Κίεβο

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 9 Απριλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ότι η Βρετανία θα παράσχει στη χώρα 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αποτίοντας φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό.

Εκτός από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στους Ουκρανούς και την ηγεσία της χώρας. Ο Τζόνσον μίλησε για την ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι και τον ακατανίκητο ηρωισμό και θάρρος του ουκρανικού λαού απέναντι στις θηριωδίες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά αντίποινα σε βάρος της Βρετανίας έρχονται λίγες ημέρες μετά τις κυρώσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη, Ρομάν Αμπράμοβιτς και φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης

Σφυροκοπείται άγρια η ανατολική και νότια Ουκρανία – Πλήγμα σε αγωγό φυσικού αερίου στο Λουγκάνσκ – Ρωσικό «μπλόκο» στον Μπόρις Τζόνσον

Ο Ιβάν Σαββίδης στο «στόχαστρο» ΗΠΑ, Βρυξελλών: Ήταν «ενδιάμεσος» του Πούτιν στα Βαλκάνια;