array(0) {
}
        
    
Menu
0.04%
Τζίρος: 137.99 εκατ.

Θετικά μηνύματα από το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου

Media

Ο «πόλεμος» Πρίγκιπα Χάρι με Ρούπερτ Μέρντοχ και το σκοτεινό παρελθόν με τις υποκλοπές

Ο πρίγκιπας Χάρι καταγγέλλει τις πρακτικές της News Group Newspapers και του Ρούπερτ Μέρντοχ μέσω δικαστικών ενεργειών.
Comments

Ο πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσεξ, έχει αποκτήσει μια μοναδική θέση στη βρετανική κοινωνία. Eχει βγει από τα παραδοσιακά όρια της βασιλικής οικογένειας και έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας δημόσιας σύγκρουσης με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ενέργειές του ενάντια στη News Group Newspapers (NGN), ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του μακροχρόνιου αντίκτυπου που είχε το “Phone Hacking Scandal” στις σχέσεις του Τύπου, της πολιτικής και της κοινωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα σκάνδαλο που ξέσπασε το 2011 και έθεσε στο επίκεντρο την αυτοκρατορία μέσων του Ρούπερτ Μέρντοχ.

1

Η δράση του πρίγκιπα Χάρι

Πρίγκιπας Χάρι
Πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι ετοιμάζεται να αναλάβει κάτι που πολλοί άλλοι επώνυμοι – οι οποίοι κατηγόρησαν τα ταμπλόιντ του Ρούπερτ Μέρντοχ για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών – απέφυγαν: να αναλάβει το οικονομικό ρίσκο και να οδηγήσει τον κολοσσό μέσων ενημέρωσης ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ανοιχτά καταγγείλει την παραβίαση της ιδιωτικότητάς του από τα μέσα ενημέρωσης. Σε δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δούκας του Σάσεξ κατηγορεί ομίλους όπως η News Group Newspapers (NGN), ιδιοκτησίας Μέρντοχ, για παράνομες ενέργειες. Η αγωγή του Χάρι βασίζεται σε ισχυρισμούς για τηλεφωνικές υποκλοπές που διεπράχθησαν κατά τη δεκαετία του 2000.

Εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία την τελευταία στιγμή, ο Δούκας του Σάσεξ θα αντιμετωπίσει την News Group Newspapers (NGN) στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα, μαζί με τον τελευταίο εναγόμενο της υπόθεσης, τον πρώην αναπληρωτή αρχηγό του βρετανικού Εργατικού κόμματος, Λόρδο Τομ Γουάτσον.

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι από τους λίγους που συνεχίζουν να επιδιώκουν την απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο. Ενώ πολλά φερόμενα θύματα, όπως η ηθοποιός Σιένα Μίλερ και ο ηθοποιός Χιου Γκραντ- τα οποία είχαν καταγγείλει παράνομες ενέργειες από τον εκδότη- έχουν αποσύρει τις αγωγές τους καταλήγοντας σε οικονομικούς συμβιβασμούς με τα μέσα ενημέρωσης, ο Χάρι προχωρά σε δίκες, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι να καταστήσει τα μέσα υπόλογα.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει επικρίσεις για το βρετανικό νομικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους οικονομικά ισχυρούς κατηγορούμενους να αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση επιβλαβών ισχυρισμών μέσω συμφωνιών που γίνονται εκτός δικαστηρίου. Αυτές οι συμφωνίες, δηλαδή, συνήθως επιτρέπουν στους κατηγορούμενους να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό ή να συμφωνήσουν σε άλλους όρους για να αποφύγουν τη δημόσια δίκη και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τη δημοσιοποίηση δυσμενών ισχυρισμών εναντίον τους.

Εάν οι ενάγοντες προχωρήσουν στη δίκη -η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Τρίτη- θα αναλάβουν σημαντικό οικονομικό ρίσκο. Ακόμη κι αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ τους, οι νικητές σε αστικές υποθέσεις ενδέχεται να κληθούν να καλύψουν τα νομικά έξοδα της αντίπαλης πλευράς, ανάλογα με τους όρους οποιασδήποτε απορριφθείσας πρότασης εξωδικαστικού διακανονισμού.

Το οικονομικό ρίσκο για την αναζήτηση της αλήθειας

Ο πρίγκιπας Χάρι έχει δηλώσει πως η προσπάθειά του για δικαιοσύνη δεν αφορά τα χρήματα, αλλά την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών. «Δεν είναι θέμα χρημάτων, καθώς έχει αρκετά. Πιστεύω ότι μπορεί να αναλάβει το οικονομικό ρίσκο», δήλωσε συγκεκριμένα  ο Κόλιν Κάμπελ, σύμβουλος στη νομική εταιρεία Kain Knight και πρώην δικαστής . «Είναι ζήτημα φήμης και αναζήτησης της αλήθειας, όπως την αντιλαμβάνεται εκείνος».

 Η διαμάχη του με τα μέσα ενημέρωσης αναζωπυρώνει τις μνήμες από το σκάνδαλο του 2011, καθώς και τις δημόσιες ανησυχίες για τις πρακτικές ορισμένων μέσων ενημέρωσης.

Το σκάνδαλο υποκλοπών και η εμπλοκή του Μέρντοχ

Ρούπερτ Μέρντοχ

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστό ως “Phone Hacking Scandal”, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης και συντάραξε το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας. Η υπόθεση ξέσπασε το 2011 και είχε ως επίκεντρο την News of the World, ένα από τα πιο δημοφιλή ταμπλόιντ της News Corporation, ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μέρντοχ κατέχει μερικά από τα μεγαλύτερα ταμπλόιντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των The Sun και The Times.

Η εφημερίδα κατηγορήθηκε ότι δημοσιογράφοι και συνεργαζόμενοι ιδιωτικοί ντετέκτιβ είχαν παραβιάσει τηλεφωνικά μηνύματα διασήμων, πολιτικών, μελών της βασιλικής οικογένειας, αλλά και απλών πολιτών. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο πρίγκιπας Χάρι, του οποίου τα προσωπικά τηλεφωνικά μηνύματα φέρεται να είχαν υποκλαπεί, αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες για την προσωπική του ζωή και τις σχέσεις του.  Ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά ήταν η παραβίαση των τηλεφωνικών μηνυμάτων της Milly Dowler, ενός δολοφονημένου 13χρονου κοριτσιού, γεγονός που εξόργισε την κοινή γνώμη.

Παρόλο που ο Ρούπερτ Μέρντοχ διατήρησε απόσταση από τις παράνομες ενέργειες, ως επικεφαλής της News Corporation, αναγκάστηκε να κλείσει την News of the World το 2011 μετά από 168 χρόνια λειτουργίας, ενώ η υπόθεση οδήγησε σε συλλήψεις, δίκες και την ανεξάρτητη έρευνα Leveson Inquiry. Επιπλέον, αναγκάστηκε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε αποζημιώσεις και νομικά έξοδα. Η κοινή γνώμη για τον Μέρντοχ και τα μέσα του υπέστη σοβαρό πλήγμα, παρόλο που η αυτοκρατορία του παραμένει ισχυρή.

Leveson Inquiry : Διερεύνηση της δεοντολογίας και λογοδοσίας στον βρετανικό τύπο

Ο Λόρδος Λέβεσον αποκαλύπτει τα ευρήματα της πρώτης του έκθεσης το 2012. photo credit: sky.com
Ο Λόρδος Λέβεσον αποκαλύπτει τα ευρήματα της πρώτης του έκθεσης το 2012. photo credit: sky.com

Το Leveson Inquiry αποτέλεσε μία από τις πιο καθοριστικές δημόσιες έρευνες στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο τη διερεύνηση της δεοντολογίας και της λειτουργίας του Τύπου. Η έρευνα ξεκίνησε το 2011, μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή της εφημερίδας News of the World σε υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων, ακόμη και θυμάτων εγκλημάτων, προκαλώντας ευρεία κατακραυγή. Την προεδρία της ανέλαβε ο Λόρδος Μπράιαν Λέβεσον.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει πώς λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης, να αναλύσει τη σχέση τους με την αστυνομία και την πολιτική εξουσία, και να προτείνει λύσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας τους. Στην τελική της έκθεση, καταγράφηκαν σοβαρές παραβιάσεις, όπως ανήθικες και παράνομες πρακτικές από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, έλλειψη επαρκούς εποπτείας από αρμόδιους φορείς, και υπερβολικά στενές σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και εκδοτικούς οργανισμούς που επηρέαζαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Με βάση τα ευρήματα, η έρευνα κατέληξε σε προτάσεις, όπως η δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα για τον Τύπο, αυστηρότερη προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών και αυξημένες κυρώσεις για τα μέσα που παραβιάζουν ηθικούς και νομικούς κανόνες.

Παρά τις αποκαλύψεις και τις προτάσεις, η πλήρης εφαρμογή τους συνάντησε εμπόδια. Οι ισχυροί παίκτες της βιομηχανίας των μέσων αντιτάχθηκαν έντονα, εκφράζοντας φόβους ότι οι αλλαγές αυτές θα υπονόμευαν την ελευθερία του Τύπου. Επιπλέον, το δεύτερο στάδιο της έρευνας, που θα εμβάθυνε στη σχέση της αστυνομίας με τα μέσα ενημέρωσης, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση το 2018.

Το Leveson Inquiry παραμένει σημείο αναφοράς για την ανάγκη μεγαλύτερης λογοδοσίας στον Τύπο, υπενθυμίζοντας την ισχύ των μέσων ενημέρωσης και τη σημασία της δεοντολογίας στη λειτουργία τους.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του σκανδάλου υποκλοπών και ο ρόλος του πρίγκιπα Χάρι

Η υπόθεση του πρίγκιπα Χάρι δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική αντιπαράθεση με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά σηματοδοτεί έναν κρίσιμο σταθμό στον διαρκή αγώνα για διαφάνεια και λογοδοσία στον Τύπο. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που συγκλόνισε την News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ, αποκάλυψε τις σκοτεινές πρακτικές που κρύβονται πίσω από τη λαμπερή εικόνα του βρετανικού Τύπου. Παρά το γεγονός ότι η αυτοκρατορία του Μέρντοχ υπέστη σοβαρά πλήγματα, οι συνεχιζόμενες δικαστικές διαμάχες υπογραμμίζουν ότι τα ζητήματα ηθικής και νομιμότητας στα μέσα ενημέρωσης παραμένουν ένα άλυτο πρόβλημα για τη βρετανική κοινωνία.

Η στάση του πρίγκιπα Χάρι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν πρόκειται μόνο για μια προσωπική αναζήτηση δικαιοσύνης απέναντι στις αδικίες που υπέστη, αλλά για μια συνολική προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης. Μέσα από τις καταγγελίες και τις νομικές ενέργειές του, ο πρίγκιπας Χάρι ενσαρκώνει την αποφασιστικότητα ενός δημόσιου προσώπου να αντισταθεί σε μια πανίσχυρη βιομηχανία, η οποία για δεκαετίες έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, χωρίς να υπόκειται σε ουσιαστικούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης :

Ρούπερτ Μέρντοχ: Γιατί πούλησε το ρετιρέ του στη Νέα Υόρκη με ζημία $20 εκατομμυρίων

Ποια εταιρεία αγόρασε το 49% του «στρατηγείου» που στεγάζεται η αυτοκρατορία του Μέρντοχ
 
Αυτοκρατορία Μέρντοχ: Μάχες και συνωμοσίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Fox

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά μηνύματα από το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου
Καιρός: Συνεχίζεται το κύμα ψύχους στην χώρα – Χιόνια και βροχές
Οι σαρδέλες του Αιγαίου, υπουργείο μπούλινγκ, το επιστημονικό ξεκατίνιασμα κι ένας Εξολοθρευτής θα μας σώσει
Λος Άντζελες: Η δήμαρχος απέπεμψε την αρχηγό της Πυροσβεστικής μετά τις φονικές πυρκαγιές
Νέος Κανονισμός Χρηματιστηρίου: Πώς αντιδρά η αγορά και οι προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητά του
Χρηματιστήριο: Η διαβολοβδομάδα και η «επικίνδυνη» Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) : Ο «Μίδας» των επενδύσεων με τις υπεραξίες των 400 εκατ. ευρώ από την Ελλάκτωρ
Οι ανατροπές στην ΕΡΤ, η πειρατεία στο στόχαστρο, τι φέρνει ο Ζούλας στον Σκάι, οι 2 δημοσιογράφοι που τσακώθηκαν, ποιος παίρνει τη Nova και ο Λιάγκας on fire
Συνδρομητική: Νίκες των παρόχων κατά της πειρατείας – Ανοίγει το πεδίο για νέες επενδύσεις
Πώς τα χάλια ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ προσβάλουν τον πολίτη και δυσφημούν την κυβέρνηση