• Διεθνής πολιτική

    Ο Μενέντεζ, η σύζυγος και οι ράβδοι χρυσού – H υπόθεση δωροδοκίας και οι τρεις επιχειρηματίες

    • Bloomberg
    Μπομπ Μενέντεζ

    Μπομπ Μενέντεζ


    Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία, ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου την Τετάρτη δηλώνοντας αθώος. Αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 100.000 ευρώ.

    Ο δικαστής διέταξε να μην έχει καμία επαφή με τους συγκατηγορούμενους του, εκτός από τη σύζυγό του, η οποία είναι κι αυτή κατηγορούμενη.

    Η υπόθεση έχει οδηγήσει πολλούς Δημοκρατικούς στο να ζητούν σε έντονο τόνο την παραίτησή τους,  μετά την αποκάλυψη ότι πράκτορες των ΗΠΑ βρήκαν 13 ράβδους χρυσού και 486.461 δολάρια σε φακέλους, ντουλάπια και στο χρηματοκιβώτιο, κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του.

    Οι κατηγορίες της 21ης Σεπτεμβρίου για διευκολύνσεις στην κυβέρνηση της Αιγύπτου και σε τρεις επιχειρηματίες και τα ευρήματα της αστυνομίας ακολούθησαν δηλώσεις του Μενέντεζ ότι τα μετρητά προέρχονται από τις προσωπικές του αποταμιεύσεις και όχι από δωροδοκίες.

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο ίδιος τα κρατούσε για μία ώρα έκτακτης ανάγκης, ενώ αρνήθηκε ότι ενήργησε παράνομα για να βοηθήσει την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έχει υπάρξει πολύ αυστηρός σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.

    Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση και το κατηγορητήριο

    Εκτός από τον Μενέντεζ στο εδώλιο θα βρεθούν και η σύζυγός του Ναντίν καθώς και οι επιχειρηματίες Ουάελ Χάνα, Φρεντ Ντάιμπες και Χοσέ Ουρίμπε.

    Και οι πέντε αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δωροδοκία και την απάτη.

    Ο Μενέντεζ μαζί με τη σύζυγό του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τον εκβιασμό.

    Μπομπ Μενέντεζ

    Ο 69χρονος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ κατέχει το αξίωμα από το 2006 και ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μέχρι να παραιτηθεί πριν λίγες ημέρες λόγω των κατηγοριών.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Το 2017 δικάστηκε με την κατηγορία ότι δέχθηκε δώρα όπως ταξίδια με ιδιωτικό τζετ, διακοπές στο Παρίσι και προεκλογικές οικονομικές ενισχύσεις με αντάλλαγμα την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός γιατρού από τη Φλόριντα. Η δίκη κατέληξε σε αδιέξοδο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκλεισε την υπόθεση.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες κατηγορίες, οι εισαγγελείς εξετάζουν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά, με τον Μενέντεζ να κατηγορείται ότι μοιράστηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το ποιος εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο εκείνη την περίοδο. Επιπλέον κατηγορείται ότι έγραψε κρυφά μια επιστολή, την οποία έστειλε η Αίγυπτος στους συναδέλφους του, ζητώντας τους να άρουν την αναστολή βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

    Στο κάδρο των κατηγοριών εμπλέκεται και η σύζυγός τους αλλά και ο επιχειρηματίας Ουάελ Χάνα, με την πρώτη να φέρεται ότι ενημέρωσε τον επιχειρηματία πώς ο Μενέντεζ  θα ενέκρινε την πώληση όπλων ύψους 99 εκατ. δολαρίων στην Αίγυπτο, με τον Γερουσιαστή να ασκεί πιέσεις και στον Υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ για να προστατεύσει το αποκλειστικό δικαίωμα που έδωσε η Αίγυπτος στην εταιρεία του επιχειρηματία να πιστοποιεί τις αμερικανικές εξαγωγές τροφίμων.

    Για τον δεύτερο επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο Μενέντεζ φέρεται να επιδίωξε να επηρεάσει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Ντάιμπες. Σε αντάλλαγμα, ο εργολάβος του έδωσε μετρητά και ράβδους χρυσού και ένα ανάκλιντρο.

    Ο Χοσέ Ουρίμπε, επιχειρηματίας, φέρεται να δέχθηκε βοήθεια από τον Μενέντεζ, με τον δεύτερο να παρεμβαίνει σε υπόθεση δίωξης ασφαλιστικής απάτης για έναν συνεργάτη του. Ως αντάλλαγμα, ο Ουρίμπε και ο Χάνα βοήθησαν τον Μενέντεζ να αγοράσει μια Mercedes αξίας 60.000 δολαρίων.

    Ναντίν Μενέντεζ

    Η 56χρονη Ναντίν γεννήθηκε στη Βηρυτό από Αρμένιους γονείς. Παντρεύτηκε με τον Μενέντεζ το 2020 και σύμφωνα με τις κατηγορίες ήταν αυτή που σύστησε τον Χάνα στον σύζυγό της, ο οποίος με τη σειρά του σύστησε τον Γερουσιαστή σε αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, οι οποίοι τον πίεζαν να παρέχει αμερικανική στρατιωτική χρηματοδότηση.

    Ο Ουρίμπε φέρεται να της έδωσε 15.000 δολάρια για να αγοράσει μία Mercedes κάμπριο και κατέβαλλε μηνιαίες πληρωμές για το αυτοκίνητο για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά και σε ένα μήνυμα που έστειλε η Ναντίν στον Ουρίμπε εκείνη την περίοδο λέγοντάς του: «Είσαι θαυματουργός».

    Οι αρχές είχαν κάνει έφοδο στη θυρίδα της πέρυσι βρίσκοντας 79.760 δολάρια.

    Φρεντ Ντάιμπες

    Ο 66χρονος Ντάιμπες γεννήθηκε στον Λίβανο και έζησε σε καταυλισμό προσφύγων πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ με την οικογένειά του και εργάστηκε ως επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων.

    Το 2013 ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εισβολής στο σπίτι του από ληστές, οι οποίοι έκλεψαν ράβδους χρυσού, ασήμι και κοσμήματα αξίας άνω των 1,3 εκατ. δολαρίων. Ο Ντάιμπες ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της Mariner’s Bank, μίας τράπεζας η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των εισαγγελέων για την περίοδο από το 2008 έως το 2013, με τις κατηγορίες ότι  παρέκαμψε τα όρια δανεισμού των τραπεζών λαμβάνοντας εκατομμύρια. Ο Ντάιμπες παραδέχθηκε πέρσι την ενοχή του σε μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης.

    Στην υπόθεση του Μενέντεζ, ο Ντάιμπες κατηγορείται ότι ζήτησε από τον γερουσιαστή βοήθεια για τις κατηγορίες που δέχθηκε. Σύμφωνα με τις αρχές, κατά την έφοδο στο σπίτι του Μενέντεζ, οι αρχές βρήκαν ράβδους χρυσούς και μετρητά με τα δαχτυλικά αποτυπώματα ή το DNA του Ντάιμπες.

    Ουάελ Χάνα

    Ο 40χρονος Χάνα γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ζει στις ΗΠΑ από το 2006. Στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι ήταν μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν στο κατηγορητήριο ότι ο Χάνα διατηρούσε στενούς δεσμούς με Αιγύπτιους αξιωματούχους και πώς ο ίδιος και η Ναντίν είχαν κανονίσει συνάντηση του Μενέντεζ με αυτούς.

    Όταν η Ναντίν αντιμετώπισε ένα οικονομικό ζήτημα τον Ιούλιο του 2019, ο Χάνα κατέβαλλε περίπου 23.000 δολάρια για να την ενισχύσει. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα την έδινε μια δουλειά με χαμηλό κόστος και εκείνη φέρεται να του είχε παραπονεθεί επανειλημμένα για το γεγονός ότι δεν κράτησε την υπόσχεσή του.

    Η Ναντίν τηλεφώνησε στον Ντάιμπες και αμέσως μετά η εταιρεία του Χάνα εξέδωσε τρεις επιταγές ύψους 10.000 δολαρίων σε μια εταιρεία συμβούλων που ίδρυσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

    Χοσέ Ουρίμπε

    Ο 56χρονος Χοσέ Ουρίμπε, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλισης, έχει καταδικαστεί για απάτη και του έχει αφαιρεθεί η άδεια του μεσίτη ασφαλίσεων.

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, απευθύνθηκε στον Μενέντεζ όταν ένας συνεργάτης του αντιμετώπισε δίωξη για ασφαλιστική απάτη. Ύστερα από πίεση, που ασκήθηκε τόσο από τον Ουρίμπε όσο και από τον Χάνα και τη Ναντίν, ο γερουσιαστής  επικοινώνησε με εισαγγελέα της πολιτείας και προσπάθησε να τον πιέσει να επιλύσει τη δίωξη με ευνοϊκούς όρους για τον συνεργάτη του Ουρίμπε, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

    Τον Απρίλιο του 2019, ο συνεργάτης του Ουρίμπε ομολόγησε την ενοχή του σε μια συμφωνία που δεν προέβλεπε ποινή φυλάκισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Μενέντεζ: Θα δικαιωθώ όταν βγουν στο φως όλα τα στοιχεία, δεν παραιτούμαι

    Η πρώτη αντίδραση του Ρ.Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες για διαφθορά: «Κάποιοι προσπαθούν να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο»

    ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκία ο Ρόμπερτ Μενέντεζ



    ΣΧΟΛΙΑ