ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ‘ ανακηρύχθηκε επίσημα μονάρχης το Σάββατο μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στην πρώτη τελετή του Συμβουλίου Διαδοχής που πραγματοποιήθηκε μετά από 70 χρόνια.
Το συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 200 μυστικούς συμβούλους – κυρίως νυν και πρώην πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους – ανακήρυξε την άνοδο του Καρόλου Γ΄ στο θρόνο στα κρατικά διαμερίσματα του παλατιού του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο.
Την τελετή, η οποία χρονολογείται εδώ και αιώνες, θα ακολουθήσει η πρώτη διακήρυξη του βασιλιά. Οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον και Τζον Μέιτζορ ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων.
Αφού διαβάστηκε δυνατά η διακήρυξη, τα μέλη του συμβουλίου διαδοχής αναφώνησαν “God Save the King”.
Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει αργότερα εντός της ημέρας, ώστε τα μέλη του να ορκιστούν πίστη στον νέο ηγεμόνα.
Η τελετή ενθρόνισης θα πρέπει επίσης να ανοίξει το δρόμο για την επιβεβαίωση της ημερομηνίας της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, του μακροβιότερου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Ο λόγος του Βασιλιά
Χθες, 9 Σεπτεμβρίου, ο Κάρολος ο τρίτος απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου ως Βασιλιάς. Όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε στη μητέρα του. «Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαθύ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για την υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν».
«Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγός μου. Γνωρίζω ότι θα προσφέρει για τις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ».
Όπως είναι φυσικό, οι ειδικοί επί του βασιλικού ρεπορτάζ, επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν σημεία της ομιλίας τους. Αναφέρθηκαν στο συναίσθημα που κυριάρχησε. Στην τρυφερή και ανθρώπινη γλώσσα που επέλεξε, λέγοντας «αγαπητή μαμά», αλλά και στην αφοσίωση που υποσχέθηκε προς τον λαό, θέλοντας έτσι να τον καθησυχάσει. Επίσης δεν αγνοήθηκε το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε δούκας της Κορνουάλης, ως πρώτος διάδοχος του θρόνου, τίτλο που μέχρι το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ κατείχε ο Κάρολος. Ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας είναι ένα «δώρο» που παρέχεται από τον βασιλιά. Και αν και αναμενόταν να γίνει, δεν αναμενόταν να γίνει τόσο σύντομα. Οσο για την Κέιτ Μίντλετον, αποκτά και αυτή πλέον τίτλο, αυτόν της πριγκίπισσας Κάθριν της Ουαλίας. Να σημειωθεί ότι αυτός ήταν ο τίτλος που κατείχε η πριγκίπισσα Νταϊάνα από τη στιγμή που μπήκε στη βασιλική οικογένεια.
Οι Times κυκλοφόρησαν σήμερα στο εξώφυλλό τους με τον Κάρολο τον τρίτο. Κάθεται στο σαλόνι του Μπακιγχαμ, έχοντας δίπλα του τη φωτογραφία της μητέρας του. Τίτλος του εξωφύλλου είναι η υπόσχεσή του: «θα αφοσιωθώ σε εσάς». Στην πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας περιέγραψε τον θάνατο της μητέρας του, ως «τη στιγμή που φοβόταν». Ήταν κατά την επιστροφή του βασιλιά από τη Σκωτία που συναντήθηκαν, με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Οι ετοιμασίες για την τελετή στέψης –ακόμα και αν αυτή αργήσει- έχουν ήδη ξεκινήσει. Για την ακρίβεια, αυτό έχει συμβεί εδώ και καιρό, ενόσω ήταν στη ζωή η Βασίλισσα, η οποία είχε εκφράσει τη γνώμη της. Σύμφωνα με ειδικούς στο βασιλικό ρεπορτάζ,αν και μεγαλοπρεπής θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτή της μητέρας του. Ο Κάρολος ο τρίτος αντιλαμβάνεται ότι διανύουμε διαφορετικές εποχές από το 1953, τότε που στέφτηκε η Ελισάβετ. Η παράδοση, όμως, είναι παράδοση. Η τελετή θα γίνει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ υπό την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου του Καντέμπουρι, κορυφαίου θρησκευτικού αξιωματούχου. Η Καμίλα ήδη χρίστηκε «βασιλική σύζυγος», καθώς δεν είναι η πρώτη σύζυγος του βασιλιά.
Την ώρα που εφαρμόζεται κατά γράμμα το σχέδιο «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα άλλο οικογενειακό δράμα. Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα αυτή κατάσταση. Όπως ήταν φυσικό, το δράμα του ζεύγους Χάρι-Μέγκαν δεν έλειπε, ακόμα και τις αμέσως επόμενες στιγμές από το θάνατο της Ελισάβετ. Μετά την ανακοίνωση των Χάρι και Μέγκαν ότι σπεύδουν στη Σκωτία, ο βασιλιάς Κάρολος τηλεφώνησε ενοχλημένος στον μικρότερο γιό του, ώστε να μην φέρει τη συζυγό του στο Κάστρο Μπαλμόραλ. «Ο Τσαρλς είπε στον Χάρι ότι δεν ήταν σωστό ή κατάλληλο για τη Μέγκαν να βρίσκεται στο Μπαλμόραλ σε μια τόσο βαθιά θλιβερή στιγμή», είπε μια πηγή στην εφημερίδα Sun. «Του επεσήμανε ότι ούτε η Κέιτ δεν θα παρεβρεθεί. «Ο Τσαρλς κατέστησε πολύ, πολύ σαφές ότι η Μέγκαν δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη».
Εν τω μεταξύ, η The Telegraph ανέφερε ότι ο Χάρι δεν κλήθηκε αρχικά όταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας έσπευαν στο πλευρό της Βασίλισσας. Το τί ακριβώς συνέβη είναι ανοιχτό σε εικασίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν δεν συνειδητοποίησαν αρχικά ότι η σύζυγος του Γουίλιαμ δεν θα ήταν εκεί. Μόνο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της Ελισάβετ ήταν παρόντα τη στιγμή του θανάτου της. Ο Άντριου και ο Έντουαρντ έφτασαν αργότερα με αεροπλάνο, συνοδεύομενοι από τον Ουίλιαμ, ο οποίος τώρα είναι ο πρώτος στη διαδοχή για τον θρόνο. Ο Έντουαρντ συνοδευόταν από τη σύζυγό του Σόφι. Ήταν μία εξαίρεση, μιας και η Βασίλισσα λάτρευε τη νύφη της, αντιμετωπίζοντάς την σαν κόρη της. Πιθανολογείται ότι η ίδια είχε ζητήσει την παρουσία της εκεί.
Αν και οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι η σύζυγος του Ουίλιαμ Κέιτ έμεινε πίσω επειδή ήταν η πρώτη μέρα των παιδιών της στο σχολείο -κάτι που είναι εν μέρει αλήθεια- ενστικτωδώς ήξερε ότι η στιγμή αυτή αφορούσε μονάχα τους στενότερους εξ αίματος συγγενείς. Το πένθος πάντως δεν έχει συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αδελφών. Λέγεται ότι δεν ανταλάσσουν κουβέντα ούτε αυτές τις ημέρες.
Οι σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας είναι ελάχιστα καλύτερες. Ο βασιλιάς Κάρολος φημολογείται ότι έχει μείνει σαστισμένος και βαθιά πληγωμένος από τις αδιάκοπες επιθέσεις του μικρότερου γιου του. Αν και κανείς δεν θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, λίγοι βιάζονται να συγχωρήσουν ή να ξεχάσουν τί έχει προηγηθεί. Στο τέλος του χρόνου, άλλωστε, καραδοκεί και η κυκλοφορία του βιβλίου με τα απομνημονεύματά του Χάρι. Χαρακτηρίζεται ως ένας απολογισμός από «τις εμπειρίες, τις περιπέτειες, τις απώλειες και τα μαθήματα ζωής» που έχει ως τώρα πάρει. Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House φημολογείται ότι πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει τα εκδοτικά δικαιώματα του βιβλίου, που περιγράφεται ως «τρυφερό».
Η στέψη του Βρετανού βασιλιά: Μια μοναδική και μεγαλοπρεπής τελετή
Η στέψη του Βρετανού μονάρχη είναι μια μεγαλοπρεπής τελετή, μοναδική στην Ευρώπη, της οποίας οι κανόνες χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν. Η στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953 χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο προετοιμασίας.
Περίοδος πένθους: Η στέψη του μονάρχη δεν λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τον θάνατο του προκατόχου του θρόνου, προκειμένου να τηρηθεί μια περίοδος πένθους και να δοθεί η ευκαιρία να διοργανωθεί η τελετή. Η Ελισάβετ Β’, που έγινε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, την ημέρα που πέθανε ο πατέρας της, στέφθηκε στις 2 Ιουνίου του 1953, δηλαδή 15 μήνες αργότερα μπροστά σε πάνω από 8.000 προσκεκλημένους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
Ο νέος βασιλιάς, ο 73χρονος Κάρολος, αναμένεται να προτιμήσει «μια πιο γρήγορη και πιο μικρή στέψη», σύμφωνα με τον Μπομπ Μόρις, ειδικό σε θέματα που αφορούν τη βρετανική μοναρχία.
Τελετή στέψης: Η τελετή γίνεται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερος στην ιεραρχία της μετά το Βρετανό μονάρχη. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι παρουσιάζει αρχικά τον νέο μονάρχη στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν διά βοής.
Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688: δεσμεύεται να κυβερνήσει τον λαό του με βάση τους νόμους του Κοινοβουλίου, να εφαρμόσει τον νόμο και τη δικαιοσύνη «με ευσπλαχνία» και να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προστατεύσει την Αγγλικανική Εκκλησία και τον προτεσταντισμό.
Ακολουθεί το τελετουργικό του χρίσματος με καθαγιασμένο λάδι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ευλογεί τον μονάρχη στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1626.
Ο μονάρχης στη συνέχεια λαμβάνει τα βασιλικά σύμβολα, ένα σκήπτρο και μετά το στέμμα που θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποβάλλουν τα σέβη τους και μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας.
Στέψη της συζύγου: Εκτός κι αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, εάν ο νέος μονάρχης είναι άνδρας, η σύζυγός του ανακηρύσσεται βασίλισσα και στέφεται σε μια αντίστοιχη, αλλά πιο απλή τελετή. Στην περίπτωση του Καρόλου, η σύζυγος του Καμίλα δεν μπορεί να γίνει βασίλισσα, αλλά μόνο «βασιλική σύζυγος», καθώς δεν είναι η πρώτη σύζυγος του βασιλιά. Στην περίπτωση που στον θρόνο ανεβαίνει γυναίκα, ο σύζυγός της δεν γίνεται βασιλιάς και δεν λαμβάνει το ιερό χρίσμα.
Τα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική μοναρχία στην Ευρώπη που συνεχίζει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα σύμβολα στις τελετές στέψης. Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1661 για τη στέψη του Καρόλου Β’, είναι η κορώνα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην τελετή. Κατασκευασμένο από χρυσό και ασήμι, με ρουμπίνια και ζαφείρια, ζυγίζει πάνω από δύο κιλά.
Το αυτοκρατορικό στέμμα τοποθετείται στο τέλος της τελετής και για τη βασιλική πομπή. Αποτελούμενο από 2.868 διαμάντια, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’. Το φορά επίσης ο μονάρχης κατά την ετήσια συνεδρίαση για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου.
Προσκεκλημένοι: Το 1953, στη στέψη της Ελισάβετ Β’ παρευρέθηκαν 8.251 προσκεκλημένοι, εκπροσωπώντας 181 χώρες και εδάφη. Μετά την τελετή, μια μεγάλη πομπή πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Λονδίνου. Παρόλο που το Αββαείο του Ουέστμινστερ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από ενάμιση χιλιόμετρο, η διαδρομή της πομπής έφθασε τα 7,2 χιλιόμετρα το 1953 προκειμένου να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Δείτε live εικόνες από το παλάτι και την τελετή:
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας