Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε στην Τουρκία τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του για να τον προειδοποιήσει ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πυροδοτήσει μια “βρώμικη βόμβα” που θα εξαπλώσει ραδιενεργό υλικό, κατηγορώντας την Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

Η συνάντηση στην Άγκυρα με τον αρχηγό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν δεν ήταν μια διαπραγμάτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο Μπερνς δεν σχεδίαζε να συζητήσει έναν συμβιβασμό, ανέφερε ο εκπρόσωπος υπό τον συνήθη όρο της ανωνυμίας, αναφέρει το πρακτορείο.

1

Ο Μπερνς σχεδίαζε επίσης να θέσει στη συνάντηση τις υποθέσεις Αμερικανών πολιτών που κρατούνται άδικα από τη Ρωσία, είπε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση πριν από το ταξίδι, είπε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι “ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία”, σύμφωνα με μια περίληψη που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει πολλές φορές ότι δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αποφασίσουν πότε και πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

“Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την ικανότητα στον ουκρανικό λαό να αμυνθεί. Και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε καμία διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”, είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Θήτευσε ως πρεσβευτής στη Ρωσία

Πέρα από τον σημερινό του ρόλο ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Μπερνς είναι πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Ρωσία από το 2005 έως το 2008. Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο τον Ιούλιο, αστειεύτηκε ότι “τα περισσότερα γκρίζα μαλλιά πάνω από το κεφάλι μου ήρθαν από τις διαπραγματεύσεις με Ρώσους και Ιρανούς όλα αυτά τα χρόνια”.

Ο Μπερνς επισκέφτηκε τη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποτρέψει την εισβολή στην Ουκρανία που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο “στρατηγική αποτυχία” για τη Ρωσία.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πυροδοτήσει φόβους με προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί τα τμήματα της Ουκρανίας που προσάρτησε παράνομα, Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να μετριάσουν αυτούς τους φόβους τους τελευταίους μήνες.

Ενώ η πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας της επιτρέπει να “καταφύγει υποθετικά σε πυρηνικά όπλα”, μια επίθεση θα εξαπολυόταν μόνο ως απάντηση σε χρήση πρώτα από άλλη χώρα ή εάν “η ίδια η ύπαρξη του κράτους τίθεται σε κίνδυνο”, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασαν Ρώσοι διπλωμάτες στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε επίσης

Ιταλός ΥΠΕΞ: «Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι της Ιταλίας και της Γαλλίας»

ΓΣ ΟΗΕ: Η Ρωσία πρέπει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία